Lugeja küsib, jurist vastab: Kas 15aastane vajab töötamiseks vanema nõusolekut?

Maris Sander

info@le.ee

Lugeja küsib: Minu 15aastane tütar tahab suvisel koolivaheajal iseseisvalt tööle minna, et omale taskuraha teenida. Kas tütrel on selleks vaja minu nõusolekut ning mida ma lapsevanemana peaksin veel selle kohta teadma?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski: Alaealisel töötajal on töölepingu sõlmimiseks vaja peale tema enda soovi ja tahte tööd teha tema seadusliku esindaja, üldjuhul siis lapsevanema nõusolekut. Töölepingu seaduse järgi on ilma seadusliku esindaja nõusolekuta tehtud alaealise tahteavaldus töölepingu sõlmimiseks tühine, välja arvatud juhul, kui lapsevanem selle hiljem heaks kiidab. Seadus ei reguleeri, mis vormis vanema antud nõusolek peab olema. Vanem võib oma nõusoleku anda seega suuliselt (näiteks kohtumisel tööandjaga) või kirjalikult. Tööandja jaoks on loomulikult kindlam ja vajalikum lapsevanema kirjalik nõusolek. Nõusolekuga on võrdsustatud ka töölepingu sõlmimise hilisem heakskiitmine. Lapsevanem võib oma nõusoleku töölepingu sõlmimiseks alaealisega anda seega erandjuhtudel ka tagantjärele pärast noore tööle asumist.

Tööleping, mis on sõlmitud alaealisega ilma tema seadusliku esindaja nõusolekuta, on tühine. Kui aga tööandja siiski sõlmib alaealisega töölepingu ilma vanema nõusolekuta, on tööandja üle töösuhete järelevalvet teostaval tööinspektoril õigus lisaks ettekirjutuse tegemisele alustada tööandja suhtes väärteomenetlust ning rikkumise tuvastamisel teha rahatrahvi.

Et koolis käiv alaealine saaks õppetööks välja puhata, piirab seadus alaealise töötamise aega. Nii ei tohi koolikohustuslik alaealine töötada rohkem kui pool oma koolivaheaja kestusest. Laps peab koolis käima põhikooli lõpetamiseni või 17aastaseks saamiseni. Lapsevanem ei tohi seega anda nõusolekut töötamiseks rohkem kui pooleks õpilase suvise koolivaheaja kestusest.

Lapsevanemana oleks teil ka hea teada, et lapse tulevane tööandja on töötervishoiu ja tööohutuse seaduse järgi kohustatud teavitama alaealist ja alla 15aastase lapsevanemat alaealise tööga seotud riskidest ning tema ohutuse ja tervisekaitse abinõudest. Ja muidugi peaksite lapsevanemana ennast kurssi viima tööseadusandlusega kehtestatud kõikvõimalike piirangutega alaealiste tööle (lubatud tööd, keelatud tööd), aga samuti alaealiste töö- ja puhkeaja piirangutega.

Täiendavat teavet selles osas leiate Tööinspektsiooni veebilehelt aadressil www.ti.ee ning Tööelu portaalist www.tooelu.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments