Juhtkiri: Klikivalitsuse meeskonnatöö

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

LE-25-logo2

Keegi ei vaidle vastu sellele, et Haapsalu põhikooli hoone vajab põhjalikku uuendamist ja kaasajastamist, niisamuti on ilmselgelt tervitatav, et selleks on lootust saada haridusministeeriumilt 5 miljonit eurot remondiraha. Küsimusi ja meelehärmi tekitab aga asjaolu, et jälle kord tundub juba ette ära otsustatud, mida täpselt teha ja kuidas teha. Kui märtsis ei olnud midagi otsustatud ja kõik on alles nii lahtine, et pole midagi arutadagi, siis nüüd, kolm kuud hiljem, saavad mõnedki huvitatud osapooled teada, et kõik on juba arutatud ja otsustatud ning et pealekauba olnud tegemist veel meeskonnatööga.

Küsimus, kas renoveeritud põhikool saab oma võimla või hakkab kehalise kasvatuse tunde läbi viima üle tee asuvas spordihoones, on õigupoolest selles situatsioonis alles teisene küsimus. Esimene on aga hoopis see, millises mahus kaasati renoveerimisprojektiga seotud aruteludesse kooliga kõige otsesemalt seotud huvigruppe, eriti kooli hoolekogu, ja kuidas saab olla võimalik, et selline otsustamine üldse hoolekogu üldkoosolekuta toimuda saab. Kui  tegemist oli meeskonnatööga, nagu kinnitab linna haridusnõunik, siis kindlasti on väikese meeskonnaga tegutsemine ja otsuste langetamine kiirem ja tõhusam viis keerulised asjad kaelast ära saada. Samas nähtub siit ohtlik tendents, millesarnast riigi tasandil nimetab ajalugu klikivalitsuseks ja kus kogu otsustamine toimuski kiirelt ja tõhusalt tähtsate ja tähtsamate väikeses suletud ringis.

Ajalugu näitas, et pikemas perspektiivis ei olnud tegemist edasiviiva ja jätkusuutliku valitsemismeetodiga. Kindlasti ei ole see seda ka tänapäeval ega ka väikesel kohalikul tasandil. Kiirem kahju on, et see solvab otsustamisest suuremal või vähemal määral kõrvale jäetud huvigruppe ja nende esindajaid. Kaugem, kuid ulatuslikum kahju on aga võimu ja rahva vastastikuse  võõrandumise ja poliitilise ükskõiksuse süvenemine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
roheline
8 aastat tagasi

Mitukümmend aastat on ajuti aetud sama -nagu,et noorus on hukas- ja lehest pole midagi lugeda.Klikivalitsuse ja asjatundmatu demokraatia vahelt on vaja aus läbipääs leida.

mudast
8 aastat tagasi
Reply to  roheline

Tegelikult on seda ütlust nooruse kohta aetud põlvest-põlve. Aga ajalehe osas võibolla tõesti mitukümmend aastat, alates siis kui tekkis info üleküllus.
Aga Haapsalu on eriline, sest meid on isegi laulu sisse torgatud. Mudamere ääres, porikalda peal..hiired seal on hukas, rotid seal on raisus… No kus see inimenegi siis parem olla saab. Seega, kõik on mudast.

Heli
8 aastat tagasi

Selle asemel,et linnapea kommentaarides taas kord rusikatega vehib võiks hoopis aselinnapea Põld kirjutada korraliku vastulause. On ta selleks võimeline?

No
8 aastat tagasi
Reply to  Heli

tore on ju, et linnapea uhke ei ole ja diskussioonist osa võtab! Rusikatega vehivad ja sappi pritsivad siin enamasti anonüümid…

blond
8 aastat tagasi
Reply to  No

Minule ka meeldib, et isegi “blondide” tarvis leiab mõne minuti aega (kui muidugi see kommenteerija nalja ei teinud, kes nõnda väitis).

anonüümne juhtkirjutaja
8 aastat tagasi

tõsi, see leht läheb varsti Töörahva Lipu teed, st prügikasti

anonüümsele
8 aastat tagasi

Linnaleht on juba ammu prügikasti läinud. Pole lehte, pole ka probleemi, aga Parbus ikka on ametis.

Pärl
8 aastat tagasi

Selles anonüümse juhtkirja ja selle kommentaari võlu ongi et ei olegi pärisnimi. Ei vastuta millegi eest mis suust välja ajan…

pärlile
8 aastat tagasi
Reply to  Pärl

Kui juba vastutamise peale jutt läks ehk oskad ka öelda ,kuidas haapsalu linnavalitsuses lood selle vastutamisega on?

kodanik
8 aastat tagasi

Pärl? Pärisnimi?

Pärl
8 aastat tagasi

Ma ei saa sellest aru miks juhtkiri mis iga kord kõigile pasunasse paneb on anonüümne. Kallid ajakirjanikud, miks te ei julge enda nime all arvamust avaldada?

Hoolekogulane viimast õppeaastat
8 aastat tagasi

Nõustun eelkõnelejatega, kes avaldavad, et LE-st ei ole tõesti midagi lugeda. Tegelikult nii ongi. V

Hoolekogulane+viimast+õppeaastat
8 aastat tagasi

Võtke eeskujuks naabrite “Hiiu Leht”.
Kooli hoolekogust on Põhikooli projekt läbi käinud ja seda on asjaosalistele tutvustatud. Jäi kõlama mõte, et kuna Hps linn on kuhjaga täis erinevaid spordisaale/rajatisi, siis ühte veel juurde ehitada ei ole lihtsalt mõistlik.Kooliõpilastel ei ole kaugel teisel pool Lihula mnt-d võimlemistundides käia.

Urmas+Sukles
8 aastat tagasi
Reply to  Andrus Karnau

Põhikooli hoolekogu liige ja samas ajalehe peatoimetaja võiks teada, et praegune protsess on koolimaja võimaliku remondi eskiisi tegemine, mis on aluseks projekteerimise lähteülesandele. Eskiisi koostab Sweco projekt arvestades nn. euroraha meetme tingimusi ja Haapsalu linna võimalusi. Eskiis veel ei valmis ning viimistlemine vastavalt kooli soovidele käib. Kõikidel töökoosolekutel on osalenud kooli esindajad. 1.juunil tutvustati eskiisivarianti õpetajatele ning võeti arvesse ka õpetajate poolt esitatud suulised ja kirjalikud ettepanekud. 3. juunil tutvustati eskiisi põhikooli ja Nikolai kooli hoolekogudele. Loodetavasti on eskiis valmis augusti lõpuks ning siis saab koostatud projekteerimise lähteülesanne , mis oleks aluseks euromeetme avanemisel projekteerimisele. Lehte Ilves kirjutas ka ülevaatliku… Loe rohkem »

Suklesele
8 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Sukles

Mida sa jälle rusikatega vehid? Kas tõesti sinu meeskond juba ükskord aru ei saa, et selja taga rusikatega vehkimine toob rohkem kahju, kui kasu. Ära aja naerma väitega, et oled arvestanud toateenijate ettepanekutega. Sinu puhul saab olla ainult üks arvamus – perekond Suklese arvamus. Sinu jutus on niipalju faktivigu, mis tulenevad sellest, et ehitus- ja planeerimisseadused on sinusuguse jaoks lihtsalt keeruline teema. Tee enne ka algtõed selgeks, kui laiemat lugejaskonda harida soovid.

blond
8 aastat tagasi
Reply to  Suklesele

Mis sa jaurad, isegi minusugune blond sai linnapea jutust aru.

blondile
8 aastat tagasi
Reply to  blond

See oligi blondidele mõeldud.

vastajale 10:59
8 aastat tagasi
Reply to  blond

Sellest võib suur skandaal tulla – seda nimetatakse vist diskrimineerimiseks või inimõiguste rikkumiseks kui inimestel tehakse vahet juuksevärvi järgi.

aga
8 aastat tagasi

kui hoolekogus tutvustati, siis on see ju fakt. kas pole siin tegu pahatahtliku juhtkirjaga? kas nii võibki jätkata juhtkirjade kirjutamist?

õudne
8 aastat tagasi

Huvitav, millest kirjutaks leht siis kui klikivalitsus lõpetaks “trikitamise ja klikitamise. Õudne. Lähen võtan palderjani selle peale. Aga kui klikkidest oleneb kohaliku lehe saatus, siis püüan anda endast parima- vähemalt 1 klikk päevas.