Lääne maavalitsus: Ormsö kitsaskohad saavad lahenduse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

ormsö7

Läinud nädalal olid parvlaeval Ormsö koos laeva ehitaja Baltic Workboats ASi, Vormsi vallavalitsuse, vedaja Väinamere Liinide OÜ ja Lääne maavalitsuse esindajad, et arutada Sviby-Rohuküla-Sviby liinil raskeveokite laadimise ja üleveoga seotut.

Sõiduautode ülevedu läheb ladusalt, kapteni sõnul on laev mahutanud ühele reisile korraga kuni 29 sõiduautot. Kahel esimesel nädalal, mil uus parvlaev alustas mandri ja Vormsi vahelise liini teenindamist, jäi reisidest maha üks broneeringuta reisibuss ja broneeritud raskeveok, sest laeva kandevõime ei lubanud rohkem laadungit võtta. Samal ajal oli tekil vaba ruumi ja see tekitas küsimusi.

Koosolekul arutleti erinevate võimaluste üle, kuidas olukorda muuta. Otsustati, et Ormsöl hoitakse ühe nädala reiside teenindamiseks vajalik kütusevaru (esialgu oli laevas kütust mitme nädala tarbeks). Samuti hoitakse veevarud optimaalsel tasemel. Need abinõud võimaldavad laadida rohkem sõidukeid.

Peale selle kaalutakse võimalust teha laevaomanikule ettepanek muuta laevaehitaja koostatud laadimisjuhendit nii, et üle 3,5 tonni kaaluvaid sõidukeid saaks laeva tekile paigutada kogu teki ulatuses. See abinõu võimaldab paindlikumat laadimist.

„Väikese laeva broneerimine ja laadimine on rätsepatöö,“ ütles Väinamere Liinide teenindusjuht Anu Hiiuväin.

Otsustati, et veoste paremaks planeerimiseks peavad kõik üle 30 tonni kaaluvad raskeveokid oma reisi eraldi e-kirjaga registreerima. See annab võimaluse soovitada rasketele veostele reise, mille sadamasse saabumise ja lahkumise vahe on pikem, et jõuaks laeva ballastiga opereerida. Info avaldatakse Väinamere Liinide kodulehel.

Osapooled pakkusid välja lahendusi, kuidas väga lühikese turismihooaja jooksul pääseksid kõik soovijad ladusalt saarele ja tagasi. Laeva tegelik võimekus selgub esimeste kuude jooksul ja selle ajaga kohaneb meeskond uue laevaga. Suvine tippaeg on selleks väga hea, sest siis on nõudlus suur ja eriolukorrad saavad läbi proovitud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments