Läänemaal on vähipüügiloa võtnud üheksa inimest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

jovahkKolmveerand Läänemaa vähipüügilubadest on välja võtmata.

Kui Hiiumaal, Saaremaal ja Tartumaal said vähipüügiload otsa juba esimesel päeval, siis Läänemaal on välja võtmata tervelt kaks kolmandikku –  136 püügiluba.

Läänemaa limiit on 200 püügiluba, neist 154 internetis ja 46 keskkonnaameti kontoris. Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni vee-elustiku spetsialisti Kadi Lehtpuu sõnul on internetis veel saadaval 90 luba. Kontorist pole luba taotlenud mitte keegi, nii et kõik 46 luba on alles.

Üldse on Läänemaal vähipüügiloa välja võtnud üheksa inimest (kokku 64 luba). Maksimaalselt saab üks inimene välja võtta 15 luba, mis tähendab püügiõigust viie vahendiga kolme ööpäeva jooksul.

Vähipüügilube on Läänemaal välja võtmata jäänud ka varem.

„Läänemaal lihtsalt ei ole nii palju vähki, et tasuks püüda,” ütles Kadi Lehtpuu.

Varasemate püügiaruannete järgi saavad  Läänemaalt püüdjad üksikuid vähke või ei saa midagi. Vahepeal oli vähipüük maakonnas üldse keelatud, 2011. aastast tohib seda jälle teha.

Vähki leidub Läänemaal Tuudi jões, mõnevõrra ka Vihterpalu jões ja Põhja-Läänemaal Veskijärves.

Keskkonnameti vee-elustiku peaspetsialisti Jaanus Tuusti sõnul tasub Läänemaal püüdma minna Tuudi jõele, kus on vähki rohkem. Liivi jõest seevastu on vähid peaaegu kadunud.

Tuusti sõnul kipuvad vähiload välja võtmata jääma ka Ida-Virumaal, Järvamaal ja Raplamaal, kus pole õigeid veekogusid. Samas ei ole vähiluba maakonnapõhine.

„On võimalik üle Eesti sobiv koht endale valida, kui on tahtmine vähki püüda,” ütles Tuusti.

Vähipüügilubade väljastamine algas 1. juulil. Vähki tohib püüda augustis. Alla 11 sentimeetri pikkused vähid tuleb vette tagasi lasta.

Hiiumaal on vähipüügilimiit tänavu poole väiksem, sest mullune põud kuivatas vähijõgesid. Vähikatku või signaalvähi leidumise tõttu ei tohi vähki püüda Saaremaal Põduste jões, Laugi peakraavis, Riksu ojas ja Riksu lahel, Harjumaal Mustjões ja Vääna jões ning Põlvamaal Lutsu jões ja Värska lahes.

Signaalvähki vähikatku kandjana vette tagasi lasta ei tohi ja leiust tuleb teavitada keskkonnaametit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments