Lihula jalgpalliväljakutel käivad suured hooldustööd

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

jalgpallimuru

Muruõhutamismasin Lihula jalgpallistaadionil. REIN KRUUSMAA

Juulikuu esimesel päeval alustas jalgpalliliit Lihula gümnaasiumi mõlemal jalgpalliväljakul hooldustöid. Mitte kunagi varem ei ole Lihula jalgpalliväljakud saanud sellist hooldust, mida õige jalgpalliväljak saama peab. Seega keerati Lihula spordis sellega uus lehekülg. Spordibaaside hea olukord on sama tähtis, kui terve laps väljakul jooksmas.
Professionaalset hooldust on Lihulasse plaanitud juba aastaid. Selge on, et kui Lihulas tegeleb jalgpalliga umbes 100 huvilist, siis on väljakute koormus üpris suur.

„Jalgpalliliit püüab aidata. Igale poole ei jõuta ja tehnika on kallis. Kus käib tõsine jalgpallitöö, sinna tuleb appi minna,” ütles jalgpalliliidu infrastruktuuri juht Targo Kaldoja.
Lihula vallavalitsus panustas korraliku muruniitmisega ja oli hooldustööde alguseks muretseti tööde teostamiseks 50 tonni väga kvaliteetset liiva. Peale selle töömehed. Jalgpalliliidu poolt oli vajalik tehnika. Lihula väljakuid hakkasid hooldama masinad, mis hooldavad Lilleküla rahvusstaadioni muru.

Tööd tehakse koos
Lehtsalu näitab ja õpetab Lihula valla töömehi. „Mulle jäi kohe silma, et väikeses kohas tahetakse koos teha. Kõik on abiks. Linnade väljakutel nii ei laabu,” ütles Lehtsalu. 
Lehtsalu alustas harjutusväljaku püstlõikusega. See on niitmine, mis jätab muru ja pinnase sisse paari sentimeetri sügavused  vaod.See tasandab sooned sisse, lööb ka mättaid laiali ja valmistab pinna etete muruseemneks. Peale  seda algas muruseemne külvamine. Samal ajal sai suur väljak liivatatud. Liivatamist ootas ka harjutamisväljak. Peale liivatamist saab alustada õhutamisega. Spetsiaalne masin lööb  kuusteist 20 cm pikkust metallmõõka nagu õmblusmasin maa sisse. See on üks tähsamaid ja vajalikumaid töid.

„Murujuured saavad õhku, niiskust, väetist, kõik see on vajalik hea muru kasvamiseks,” selgitas staadionimeister. Kui väljakud on õhutatud, algab väetamine. Kui kõik need tööd saavad  kahe päeva jooksul tehtud, vajavad väljakud puhkust.

Praegu väljakule minna ei tohi, sest muru vajab puhkust. Kuna ilmad on erakordselt kuumad, siis vajab väljak ka kastmist. Selleks kutsustakse appi päästeteenistuse paakauto.

Staadionikasutajad rahul
Lihula vallavalitsus ja spordimehed on jalgpalliliidu kingitusega rahul. Lihula valla majandusnõunik Rein Kruusmaa tõdes, et tööd on korralikult ja professionaalselt tehtud.
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments