Täna algav Haapsalu vanamuusikafestival uurib naiselikkust

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Vanamuusika (7)

Vanamuusika kontsert Haapsalu toomkirikus. ARVO TARMULA

Täna algab 22. Haapsalu vanamuusikafestival, mille kava on seotud ristiusu Eestisse toomise tähistamisega ehk Maarjamaa 800 aasta juubeliga.
„Maarja, Jumalaema esindab kristlikus kultuuris kõike naiselikku: ta on armurikas, kaastundlik, elu andja, elu hoidja, eestkostja… Selle mahuka sümboliga seostub nii tohutul hulgal muusikat, et sellest võiks koostada ilusaid kavu paljudele festivalidele. Maarja-laulude kollektsiooni ma siiski teha ei tahtnud – pigem uurib seekordne kava naiselikkust üldse,” kirjutas festivali juht Toomas Siitan oma blogis.
Vanamuusika festival toob viieks päevaks Haapsalusse tippmuusikuid Eestist ja üle maailma. „Kindlasti on tulemas rohkeid eredaid elamusi ja kõik kontserdid on põnevad. Muusikalise kvaliteedi eest julgen seista,” rääkis Siitan, kes ühtlasi dirigeerib festivali ava- ja lõppkontserti.

Festival algab homme õhtul kell 20 Mozarti noorpõlvest pärit kirikumuusikaga kammerkoori Voces Musicales, Tallinna kammerorkestri ja sopran Kädy Plaasi esituses. „Oleme koos tükk aega proovi teinud ja nad on väga heas vormis, pakuvad väga kõrgetasemelist muusikat,” rääkis Siitan kammerkoori Voces Musicales kohta.
Sel aastal osaleb juba kolmandat ansambel Daimonion Šveitsist.

„Olen neist ikka pööraselt vaimustuses, nad on erakordsed. Kaks muusikut nende ansamblist esinevad ka lõppkontserdi kavas,” rääkis Siitan.

Daimonion on kolmest muusikust koosnev ansambel, kes esitab vanamuusika festivalil kolme ingli kontserti ehk concerto di tre angioletti. Nende esitamisel saab kuulda virtuoosset pillimängu ning baroki- ja renessansiajastu vahele jäävat muusikat, mis üritab olla üliinimlik ja ingellik. Sedasama saab kuulda ka lõppkontserdil, kus tuleb esitamisele suurejooneline Claudio Monteverdi Maarja vesper.
„Ma ei saanud vastu ka kiusatusele võtta ette küllap vägevaim heliteos, mis iial on Maarjale pühendatud – Claudio Monteverdi võimas vesprimuusika, mis on Eestis kõlanud vaid mõnel korral ja mille ettekandmiseks on tarvis ühendada väga ebaharilikud ja võimekad jõud. Tänavuse festivali peaaegu kõigist kavadest koonduvad siinsed ja külalismuusikud võimsaks finaaliks,” kirjutas Siitan oma blogis.

Lõppkontserdil esinevad ka kaks Daimonioni liiget ning muusikud madrigaliansamblist La Compagnia del Madrigale. Itaaliast pärit La Compagnia del Madrigale on üle maailma hinnatud madrigaliansambel, kes esitab Claudio Monteverdi ja Carlo Gesualdo madrigale.
Omataoliste tipu La Compagnia del Madrigale saamine vanamuusika festivalile oli pikk protsess ega läinud kergelt. „Üritasin neid saada mitu aastat. Kuna nad on nii hõivatud muusikud, peab kalender sobima, kerge ei olnud. Olen õnnelik, et õnnestus ja et neil on selleks aastaks nii sobiv kava,” ütles Siitan.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
8 aastat tagasi

Eks äärmused ja erinevused ikka rikastavad. Juba praegu,peale kolmandat õlut arvan,et festivalil peaks kindlasti esinema Metsatöll…ja Haapsalu stripibaari tydrukud.