Ornitoloog soovitab väikesed luigepojad rahule jätta

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

luik tarmula

Luiged Tagalahel ARVO TARMULA

Kuigi luiged tunduvad enamjaolt graatsiliselt kaunid ja rahumeelsed olevused, ei tasu neile väga lähedale minna ega sõprust sõlmima hakata. Eriti kui luigepaar on oma poegadega.

„Väikeste poegadega luiged võivad poegi kaitstes rünnata,” rääkis linnutark Tarvo Valker.

Tema sõnul on luiged vees ohtlikumad kui maismaal ning liiga lähedale ei tasuks neile ujuda. Kui luiged tulevad poegadega maismaale jalutama, tuleks neist samuti veidi kaugemale hoida. „Parem mitte ligidale minna, see häirib neid,” rääkis Valker.

Väikesed lapsed ning koerad võiks ka luikede juurest kaugemale juhtida, kuigi kindlasti pakuvad tiivulised palju põnevust. Luik on päris suur lind ning kui ta otsustab end rünnates kaitsta, siis tal vägevusest puudu ei jää.

„Ta võib tiivanuki ja nokaga rünnata ja see on päris valus. Tegu on suure ja tugeva linnuga,” rääkis Valker ja lisas, et kui luik ründab last, võib ta isegi luumurdu põhjustada.

Nalja ei ole, juhtumeid on olnud mitmel pool ning parim on neid oma teadlikkusega lihtsalt ennetada. Ka teised linnud ja linnupojad võiks looduse hoolde jätta.

„Paljud linnupojad lahkuvad pesast enne lennuvõimeliseks saamist,” rääkis Valker.

Seega tuterdavad need väikesed äbarikuna näivad tiivulised ringi, aga päästma pole neid mõtet minna. Küll nende emad neil silma peal hoiavad ja lennuvõimelisteks tugevateks lindudeks kasvatavad.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments