Keskkonnaamet lükkas Salajõe külaseltsi vaide tagasi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Salajõe (17)

Keskkonnaamet tagastas Salajõe külaseltsi vaide ameti otsuse kohta kiita heaks Niibi uue turbakaevanduse keskkonnamõju hindamise aruanne.

Amet tagastas vaide, sest vaidlustada saab haldusakti, heakskiitev otsus aga ei ole haldusakt. Ka ei riku heakskiitev otsus vaide esitanud isikute, st Salajõe külaseltsi õigusi. Keskkonnaamet leiab, et Salajõe külaseltsil puudub õiguslik alus vaiet esitada, niisiis see tagastati.

Sellest hoolimata vastas keskkonnaamet vaides esitatud küsimustele ja väidetele. Salajõe külaselts tõi vaides esile paarkümmend puudust, mis esinevad keskkonnamõju hindamise aruandes. Muu hulgas on külaselts seisukohal, et hinnang turbatootmise mõju kohta Salajõe ja piirkonna kaevude vee kvaliteedile on pinnapealne ning uuringu tulemuste pähe esitatakse olukorra kirjeldust.

Amet vastas, et keskkonnamõju aruande üks nõudeid ongi kavandatava tegevusega eeldatavalt mõjutatava keskkonna kirjeldamine.

Samuti väidab külaselts, et kumulatiivse mõjuna ei ole käsitletud kaevandaja varasemat tegevust Niibi rabas. Amet vastab, et aruanne peab kirjeldama ja hindama olemasolevat keskkonnaseisundit.

Keskkonnamõju hindamise aruande järgi on võimatu kinnitada, et kaevuvee reostust põhjustab ainult turbatootmisala. Külaselts küsis, kas sel juhul ei tuleks edasine reostamine, st turba kaevandamine lõpetada.

Amet vastas, et võimaliku reostuse vältimiseks tuleb rajada kuivendusvee puhastuslodu ja settebassein.

Külaseltsi ettepanekule kasutada kuivendusvee eesvooluna Salajõe asemel Riguldi jõge, et Salajõge säästa, vastab amet, et see pole võimalik, sest Riguldi jõgi  on kaitsealune lõhe-, forelli- ja harjusejõgi.

Lõpuks jõuab amet taas seisukohale, et ükski uuring ei tõesta, et Salajõe kaevude vee on rikkunud turbakaevandus.

Kekkilä Eesti eesmärk on saada kaevandusluba 174 ha suurusele alale Niibi rabas. Keskkonnamõju hindamise aruande heakskiitmiseni jõudis Kekkilä nelja aastaga. Järgmiseks on Kekkiläl vaja saada vee erikasutusluba.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
!!!
8 aastat tagasi

seda oligi oodata ju, mis te siis arvasite, raha paneb asjad paika kahjuks, selle keskonna ameti tööd nähtud küll ja küll.

uurija
8 aastat tagasi

Tuleb õigeid asju uurida mitte hämada.

ülestõus
8 aastat tagasi

Oletame,et kui üks abielupool petab,sest käib kogu aeg ära.Eks too dokumendid ja tõesta-vastab ta.Petmine on ometi ilmne….Kaua looduse vägistamine siis jätkuma peab.Küsiks-kas vesi on korras…No,pole ju.Seniks on vaja koheselt lõpetada kõik riskitegevused.Tuleks vabadussõda alustada vist ja oma raskerelvastusega see kekutisekamp koos ona tavaariga siit maa pealt minema pühkida.Nii või teisiti see kesta ei saa.