Metskülas algasid noorte looduskaitsjate kursused

Kaie Ilves

kaie@le.ee

JR laager. ARVO TARMULALaagrilised täna hommikul. ARVO TARMULA

Täna hommikul algasid Matsalu rahvuspargis Metskülas noorte looduskaitsjate ehk Junior Ranger´i kursused, mida korraldab keskkonnaamet.

Kakskümmend 13-17aastast noort veedab Metskülas viis päeva, mil õpib looduses hakkama saama, esmaabi andma, tundma imetajaid ja linde, eriti röövlinde, ja Matsalu rahvuspargi põhjakallast. Looduskaitsest kõneleb noortele Aleksei Lotman. Kõige ekstreemsem ettevõtmine on kolmapäevaõhtune kanuumatk Kloostri sillast Suitsu sillani.

Laagris on noori Lihulast, Haapsalust, Tallinnast, Tartust, Märjamaalt ja Raplast. Täna keskpäevaks valmis noortel laagrilipp. Lipp peab laagrilistel kogu aeg olema kaasas ja neid ühendama: näitama, kes nad on ja kus nad on. Lipu valmistamisel peavad kaasa lööma kõik laagrilised.

„Igaüks peab tegema vähemalt ühe kriipsu,” ütles keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist Ave Huugen.

Huugeni sõnul sai tänavusele laagrilipule Keemu linnutorn, maastik ja meri.

Kui lipp valmis ja lõuna söödud, hakkavad noored õppima, kuidas looduses hakkama saada, õhtul kõneleb noortele looduskaitsest Aleksei Lotman.

Laagri eesmärk ongi kasvatada peale noori looduskaitsjaid.

„Noored on tulevased otsustajad ja me tahame, et nad oleksid teadlikud otsustajad,” ütles Huugen.

Junior Ranger´i laagrit korraldab keskkonnaamet Matsalu rahvuspargis kolmandat korda. Kõige esimesena hakati JR laagrit korraldama Lahemaa rahvuspargis (2004. aastast). Tänavune on Lahemaal 11. kord.

Ühtekokku alustas täna looduskaitselaagrites sada last viies rahvuspargis: Matsalus, Lahemaal, Vilsandil, Karulas ja Soomaal. Kursustel osalevad rahvusparkides või nende lähistel elavad lapsed ja noored. Lõpuks saavad osalejad Junior Ranger´i tunnistuse. Kursuste kaks paremat saavad võimaluse esindada Eestit järgmisel suvel rahvusvahelises laagris.

Euroopa kaitsealade ühendus Europarc ühendab 35 riigi kaitsealasid ja korraldab noore looduskaitsja laagreid alates 2002. aastast, Eestis on laagrid 2004. aastast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments