Juhtkiri: Võimukriisi kuulsusetu lõpp võib Martna valla kuulsaks teha

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

LE 25 juhtkiri

Martna vald on sattunud võimukriisi, kust väljapääsu ei paista. Kui  viimaste kohalike valimiste järel tuli juttu sellest, et jõudude vahekord on kahtlaselt  võrdne: kolm kohta IRLile ja kolm valimisliidule Koostöö, siis kõnelesid vastsed volikogu liikmed pigem sõbralikust koostööst kui vastasseisust.

Sõbralikust koostööst kõneles ka EKRE nimekirjas kandideerinu, kes ennast toona mingiks kaalukeeleks ei pidanud.  Nii näiski minevat. Ekrelasest sai volikogu esimees, aga tuha all hõõgus tuli. IRL ootas. Märtsis, kasutades ära seda, et üks Koostöö liige volikogu istungilt puudus, kukutas opositsioon eelarve läbi, ja mitte sellepärast, et sel midagi viga olnuks. Oh ei. Vähemasti ei osanud toonased opositsionäärid eelarvele midagi ette heita, ja tõid põhjenduseks selle, et kui nende sõna ei arvestata, siis pole mõtet niisama kätt tõstmas (või mitte tõstmas) käia. Märtsis lõpus avanes kauaoodatud võimalus oma sõna maksma panna. Jääb teadmata, kas ei arvestanud toonane opositsioon sellega, et oma sõna maksmapanek tähendab üksiti seda, et volikogutööst tuleb käed puhtaks pühkida, või oligi neil sellest isu täis. Igatahes läks volkogu laiali ja asendusliikmetest tuli kokku uus koosseis, kellest enamikul pole mitte ainult rahva toetust (paari-kolme häält vist selleks ikka pidada ei saa), vaid ka igasugune kohaliku omavalitsemise kogemus.

Iseenesest polekski see ehk traagiline, sest iga asja on võimalik õppida, ka omavalitsemist, paraku aga ei ole uus koosseis püsima jäänud. Ekrelased vahetuvad ja kõiguvad kahe,  nüüdseks juba lõplikult tülli läinud kolmiku vahel. Kui nüüd veel keegi peaks tagasi astuma, siis on varumeeste pink tühi, ja lisa tuleks hakata võtma valimiskünnist mitte ületanute seast. Poolteist aastat enne uusi kohalikke valimisi on Martnas jõutud nii kaugele, et vallarahvas peab hinge kinni pidama, et neid lõpuks ei ootaks ees uued, erakorralised valimised. Vaevalt, et needki rahu maa peale tooks, aga üle Eesti kuulsaks saaks Martna vald sel juhul küll.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eelnevaga nõus.
8 aastat tagasi

asi jäi poolikuks.ja jääb ka sedasi.

2 kodanikule
8 aastat tagasi

Eelarve lastigi ju põhja sellepärast,et saada vallavanemast lahti.Kuna aga Urbas vallavanemat ei umbusaldanud siis sai hoopis ise kinga.Ka Toomas Merila lubas ju,et vallavanema umbusaldus tuleb-kui seda ei tulnud ei olnud ka temal mõtet jääda.Igatahes tundub nii,et enne riigipoolset sundliitmist Martnast nagunii asja ei saa.

Mats+maalt
8 aastat tagasi

Kas Tiiu Aavik siis vaid omakasu peal väljas? Kahtlen küll. Aga edu Martna rahvale!

to Kustas
8 aastat tagasi

Ma olen sinuga nõus. Siin Martnas ei toimuks miskit,ilma uute valimisteta.Kunagi kui volikogu lasi eelarve põhja,siis vallavanem ütles et;Tema ei hoia küüntega omast toolist kinni. Aga eelarve lastigi ju tema pärast põhja. Need 200 häält ei näita ju rahva tegeliku soovi.Vallavanema toetuseks.Paljud on vastu,aga ei saa kuidagi jagu sellest ainuvalitsemisest.Nüüd pandi volikogus jälle asjad omakasuks tiksuma ja asi mutt.Volikogus istuvad paarihääle tegelased,kes ilmselt said hääle oma lähisugulaselt.Miskipärast arvan et see valitsemine ei vii aga valda kuhugi. Vallavanem paneb asjad eos paika. Omakasuks muidugi.

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  to Kustas

Ja mis oli selle asja iva, et eelarve vallavanema pärast põhja lasti? Mis siis muutus või mida muuta taheti? Kokku tuli uus volikogu ja ametisse sai volikogu esimees, kes vallavanemaga opositsioonis. Kui eesmärk oligi ainult volikogu esimehe koht, siis erilist poliitilist arukust see IRL-i juramine küll ei näita….

Kustas
8 aastat tagasi

Kuidas sellest aru saada – vallarahvas peab hinge kinni pidama, et neid lõpuks ei ootaks ees uued, erakorralised valimised? Aga see ongi ju ainuke tee kuidas seaduslikult, kogu seda jama jälgida viitsivale publikule ja eelkõige kohapealsele rahvale anda võimalus ausalt ja arusaadavalt olukorrast välja tulla. See näitaks poliitilist küpsust ja on ainukene lahendus, kuidas tegelikult rahva valitud isikud võimu juurde tagasi saaksid. Ei ole hetkel vaja Tiiu Aaviku fännklubil Martna valla inimeste käest allkirju koguda, mis ei vii laiemas plaanis mitte kuhugi, vaid parem koguge allkirju igati seadusliku erakorraliste valimiste läbiviimiseks. Kui seal all on ka 200 allkirja, on see… Loe rohkem »