Ilves taunis maksumuudatuste riigikogus vastuvõtmise stiili

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Toomas Hendrik Ilves. Foto: Joanna Jõhvikas

Toomas Hendrik Ilves. Foto: Joanna JõhvikasPresident Toomas Hendrik Ilves kuulutas neljapäeval maksuseaduste muudatused välja, ent taunis nende riigikogus vastuvõtmise stiili.

"Seaduseelnõude arutelu riigikogus, kui valitsus sidus nende vastuvõtmise usaldushääletusega, ei olnud demokraatliku parlamentaarse riigikorra vääriline käik," ütles Ilves vastuseks Eesti Päevalehe ja Postimehe palvele kommenteerida maksuseaduste muutmise viisi riigikogus. "Rääkisin sellest juba 2009. aasta iseseisvuspäeva kõnes, mil ütlesin, et valitsuse soov või vajadus teha isegi toonase majanduskriisi ajal karme ja kiireid otsuseid ei vabasta valitsust vastutusest hoolida parlamentaarsuse põhimõtetest, sest ka siis tegi valitsus riigikogus eelarve vähendamist arutades sellest oma usalduse küsimuse," lisas Ilves.

"Olen pettunud, et nüüd – mil meil pole õigustuseks ei majanduskriisi ega mingeid muid erakorralisi asjaolusid – tuleb mul samu sõnu korrata," tõdes riigipea. "Kaitsen jätkuvalt põhimõtet, et opositsioonile peab jääma võimalus kasutada kõiki parlamentaarsele riigile kohaseid vahendeid enda seisukohtade tutvustamiseks ja kaitsmiseks. Valitsuserakondade soov muuta enda valimislubadused kiiresti seaduseks ei saa olla õigustuseks kärpida tuntavalt parlamentaarset debatti," lisas ta.

Presidendi otsus seadus välja kuulutada või jätta see välja kuulutamata saab Ilvese sõnul põhineda ainult sellel, kas seadus on põhiseadusega kooskõlas või mitte.

Valitsus otsustas siduda peretoetuste, tööturuteenuste ja -toetuste, sotsiaalmaksuseaduse ning tulumaksuseaduse eelnõude vastuvõtmine enne nende eelnõude teist lugemist usaldusküsimusega. Eelnevalt oli opositsioon esitanud eelnõudele üle 200 muudatusettepaneku ja ähvardanud rakendada nende hääletamisel venitamistaktikat, võttes iga hääletuse eel 10-minutilise vaheaja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
8 aastat tagasi

aga sa usu seda vikiliiksi edasi!

Juss ärka ülesse
8 aastat tagasi
Reply to  juss

Tead ei tahaks küll uskuda, kuid kui arvestada et tegemist oli USA saatkonna ja keskvalitsuse vahelise kirjavajetusega. Mille üheks osaks oli äsja puhkenud Euroopa juhtide pealtkuuamise saaga, siis ei ole tegemist USU küsimusega paraku. Kui siia lisada veel tõik et vaba euroopa raadiojaamas töötasid vaid USA luurele taustaga või muidu lojaalsed vennad. Siis ei pea ju hiromant olema et asjast aru saada.

eelmisele
8 aastat tagasi

Mida arvamusliider see kikilipsuga välisriigi mõjuagent meie rahvale ikka on. Viklikiks ju avaldas ilusti maerjalid, ära milleks see mõjuagent meie riigi tüüri juurde pandi. Ilmselt ei kannatanud Evelin seda jura enam välja.