Andres Ammas: Akordion Haapsalu lastele

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Valimised - Andres Ammas - Vabaerakond

Varsti saab Eesti riik 100 aastat vanaks. Eesti suurjuubelit ette valmistama hakates uuriti, mida ühes või teises valdkonnas sel puhul teha. Tõnu Kaljuste pakkus välja, et meie muusikatraditsioonide kestmiseks on ülioluline, et leitaks raha laste pilliõppeks. Praegune pillipark on paraku suures osas vananenud.

Nii sündis projekt „Igal lapsel oma pill”, mille raames ostetakse muusikaasutustele ja orkestritele pille. Riik rahastab seda projekti  kokku 1,4 miljoni euroga. Siia lisandub kõigi taotlejate omafinantseering (vähemalt 10%) ja loodetavasti ka eraannetajate raha. Näiteks Tallinna ettevõtja Mati Heinsar otsustas, et tema maksab kinni kõik Lääne-Virumaa lastele minevad pillid.

Esimene taotlusvoor on nüüd läbi ja muusikaasjatundjaist koosnenud žürii oma otsused teinud. Riik eraldas Läänemaale pillide ostuks sel korral 2300 eurot, mille eest soetatakse vioola, flööt, karmoška ja akordion. Toetust said Haapsalu muusikakool  ning Lihula muusika- ja kunstikool.

Minul kui selle projekti Läänemaa kõneisikul jäi hinge peale üks asi. Haapsalu muusikakool taotles raha ka akordioni ostmiseks, mille hind on 1000 eurot, kuid see pill esimesse vooru kahjuks ei mahtunud.

Muusikakooli direktori Andres Kase seletust mööda vajab kool üht head väiksemat pilli nooremaile õppureile. Vanasti võeti ju akordionit õppima varateismelised, kellel piisas rammu rasket pilli hoida. Nüüd õpivad Sirje Roogla käe all akordionit ka 6–7aastased. 

Usun, et tänu Haapsalu poisi Henri Zibo suurele edule „Klassikatähtede” sarjas on akordion haapsallaste silmis nüüd palju auväärsem instrument kui varem. Oleks tore, kui selle pilli õppimise traditsioon meie muusikakoolis kestaks ja edeneks.

Kutsungi nüüd Läänemaa muusikasõpru üles appi tulema. Kogume üheskoos selle raha kokku ja ostame meie lastele akordioni ikkagi ära. Kõik, kel soov ja võimalus ka väikeste summadega aidata, võiksid mulle kirjutada (andres.ammas1@gmail.com) või kanda oma toetuse otse Eesti Muusikakoolide Liidu arvelduskontole EE062200221061654889, märgusõnaks „Haapsalu akordion”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andres Ammas
8 aastat tagasi

Lp Okas
Annetuse suurust ei sobi avaldada, sest see võiks panna teised annetajad surve alla. Annetasin summa, mis tundus riigikogu liikmele väärikas.

Kustas
8 aastat tagasi

Võtke palun lahti soov.ee müügikuulutused:
http://www.soov.ee/eesti/muusika_instrumendid/akordionid
– Heas mängukorras Akordion Weltmeister 80 bassi ja koos kohvriga.Postiga saatmine 2 tööpäeva, hind 160€ jne, ridamisi häid pille ja hindu. Weltmeister 80 bassi on mul endalgi, kena väiksemat sorti pill, hetkel täitsa vaba harjutamiseks. Kas ikkagi alati peab selline asi käima kampaania korras, uued pillid, krõbedad hinnad, omaosalused, projektitaotlused. Ehk tasub vahel lihtsalt “naabrimehel” nööpi keerutada ja natuke suhelda ja ongi täiesti kõlbulik pill(id) olemas?

Okas
8 aastat tagasi

Lugupeetud Andres Ammas. Ärge jääge poolele teele vaid palun andke ka teada kui suure annetuse Te tegite. Tänan.

kodanik
8 aastat tagasi

Aga miks mitte pöörduda sellise õilsa eesmärgiga Haapsalu linnavalitsuse poole? Seal jagati just hulga raha preemiate näol välja. Mine tea äkki on mõni neist valmis mitte millegi eest saanud preemia akordioni ostuks annetama?

Andres Ammas
8 aastat tagasi

Lp Ei tea
Enesestmõistetavalt olen ma ise juba sellele kontole annetuse teinud. Jätke kadedus ja, kui võimalik, toetage teiegi.

ei teale
8 aastat tagasi

Mida sa sorid teiste rahakotis?

ei tea
8 aastat tagasi

kui palju saab üks riigikogulane palka ja muid lisahüvitisi ? Seda pole ju nii vähe.Haapsalu inimestel on ju enamuses nii väiksed palgad, kas on nüüd õige küsida neilt seda raha ?Mitte ,et oleks kahju natuke annetada,küsimus lihtsalt põhimõttes.