Suvi paneb proovile Haapsalu toitlustajate võimed

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

 

Kahel järjestikusel nädalavahetusel olid Haapsalus erakordselt rahvarohked üritused, mis sundisid linna toidukohtade pidajaid töötama võimete piiril.

„Veinipäevaga ei tulnud me toime,” tunnistas Müüriääre kohviku omanik Rein Vatku. „Aga mudilaste tantsupeoks olime juba valmis.”

Vatku sõnul jäid nad veinipeoliste teenindamisega jänni, sest uus menüü läks käiku päev enne veinipidu. Köök jooksis kokku: tellimusi oli palju, inimesed läksid oodates närviliseks.  

„Kui ooteaeg venib juba tunni, poolteise peale, lähevad inimesed tigedaks,” ütles Vatku. Tema sõnul peaks toidu kätte saama hiljemalt 40 minutiga.

Mudilaste tantsupeoks roogiti suuremat ettevalmistust ja pikemat valmimisaega nõudvad road menüüst välja ja teenindamine läks kohe ladusamaks. „Rahvast oli metsikult,” ütles Vatku mudilaste tantsupeo kohta. „Kaks korda rohkem kui järgmisel päeval.”

Rahvarohke mudilaspidu

Pizza Grande teenindaja Marge Leier tunnistas, et mudilaste pidu oli ette teada ja selleks tehti ka ettevalmistusi, aga et tuleb nii palju rahvast, oli üllatus. Pitsabaar võtab suurte ürituste ajaks lisatööjõudu ja varub rohkem kaupa, aga pitsaahi on üks ja ainuke.

„Kindlasti ei jäänud mõni rahule,” nentis Leier. 

Talumehe kõrtsis on need päevad, mil Haapsallu on oodata tavalisest rohkem inimesi, juba ette kirja pandud. Praegu on järgmine selline päev Ameerika autode sõu.

„Eelmisel aastal oli rahvast meeletult, aga tulime toime,” meenutas teenindaja Jaanika Paulus Ameerika autode sõud. Sel aastal oodatakse veel suuremat külastajate hulka, sest terrass tõmbab ligi. 

Leieri sõnul juhtub ettevalmistustest hoolimata, et teinekord saab toit otsa, aga üldiselt on kliendid mõistvad. Välismaalased on siiski sõbralikumad, tulevad sisse, nägu juba naerul, ja neil ei ole ka nii kiire kui eestlastel. Nemad tahavad oma toidu kohe kätte saada, sõnas Leier. 

Linna üks esinduskohvikuid Hapsal Dietrich mahutab korraga umbes 60 külastajat, nende heaks rügas läinud laupäeval köögis kolm kokka ja viis teenindajat. Kolm teenindab kohvikus sees, kaks väljas, kirjeldasid oma tööd jaheda esmaspäeva tõttu pooltühjas kohvikus Kaupo Muuli, Karl-Erik Illik ja Anette Seiton.

Selle suve kõige kiiremad päevad on neil olnud veinipäevad, põhikooli lõpuaktus ja mudilaste tantsupidu viimati. 

Tõrvatilgad meepotis

Mudilaste tantsupidu tõi Haapsallu umbes 1500 väikest tantsijat üle Eesti. Paljud lapsevanemad tulid samuti kaasa, nii et laupäeval oli Haapsalus rahvast vaata et rohkemgi kui veinipäevade või maakondliku tantsupeo ajal. Peale selle käis Kiltsi lennuväljal ka kiirendusvõistlus, mis tõmbab omakorda inimesi ligi. Nõnda juhtuski, et Haapsalust lahkuti tühja kõhu ja kurja meelega.

Mudilaste peole tulnud Kristi sai oma sünnilinnast Haapsalust kibeda kogemuse.

Enne rongkäiku tahtis ta pisut keha kinnitada ja oli rõõmus, kui leidis kella 15 paiku Soffa õues peatänavaäärse vaba laua. Teenindaja teenindas kõrvallauda, aga enamaks tal tähelepanu ei jagunud.

„Olgu,” mõtles Kristi. „Lähen sisse ja küsin, kas nad ka õues teenindavad.” Enne kui ta menüü järele küünitas, öeldi talle: „Meil on suur reserveering, meil enne kella seitset süüa ei saa.”

„Nalja teete?” küsis Kristi.

„Ei tee. Ainult juua saab,” kõlas vastus.

„Läksime edasi,” jätkas Kristi. „Tänavaäärsed söögikohad olid kõik täis. Kärme Küülik oli reserveeritud. Jõudsime Rootsituru kohvikusse, seal olid lauad üsna tühjad. Noored teenindajad kõndisid mööda, aga keegi meist välja ei teinud. Läksin sisse, teenindajad piilusid nurga tagant, aga keegi teenindama ei tulnud. Sisse astus hoopis üks vihane mees ja ütles meile: kui süüa tahate, minge Tallinna, siin ei ole võimalik süüa saada. Ta oli oma toitu oodanud juba üle tunni, enne kui kannatus katkes ja ta tuli oma raha tagasi küsima. Jäigi oma raha leti ette ootama.

Siis saad aru ka, miks on mõnes kohas lauad tühjad. Läksime Hermanisse. Seal saime salati ja sooja võileiva 30 minuti pärast. Teenindus jätab Haapsalus ikka väga sügavalt soovida.”

Kristi lubas, et nii ebameeldiva kogemuse järel ta neid kohti enam ei külasta.

„Olen natuke solvunud, et minust kui kliendist ei hoolita,” sõnas Kristi. „Ainult kolmeks kuuks inimesed tulevadki Haapsallu ja kui siis tahad süüa, saad teada, et mingu parem Tallinna.” 

Rootsiturul ütles eile teenindaja Einar Lehtmets, et on alles esimest päeva tööl, laupäevane vahetus tuleb kolmapäeval ja rohkem ei saa ta aidata.

dietrich1 dietrich2 grande herman IMG_1126 vanalinna a o vatku

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karla
8 aastat tagasi

kiidan Laternat ja Taksi pubi

Gen.
8 aastat tagasi

Kohalikuna soovitaks Teelet Metsa tn. ja eriti Taksi pubi peatànaval. Ka mujal saab hàsti sùùa, aga ma pole miljonàr. Haapsalu yhes ilusamas kohas Jahta restos on libisev graafik – kui kokk tahab koju,siis ei saa ka nàdala lòpus peale kymmet öhtul isegi salatit. Tule jala vòi jahiga.See oli mu tànane kogemus.

Soe soovitus ettevõtjatele.
8 aastat tagasi

– äre pange lisaterasse, kui ei suuda … ( see on klindi petmine!)- VOT NII !
on väga lihtne tootmise ja teenindamise reegel – aga ………………………. Sina oled ju ettevõtja !

Petser
8 aastat tagasi

Taksi pubi on üleprahi koht, Latern on kõvasti alla käinud,portsionid on väiksemaks jäänud ja hind suuremaks läinud. Pizza Grandes aga endiselt linna parimad pizzad.

sorts
8 aastat tagasi

endise kohalikuna ütlen,et Taksi pubi on ainuke väärt koht linnas

ma
8 aastat tagasi

tantsupäeval jahtisin ka kõhutäit. Rondo 16-st kinni, Hermanus avab 12. kummalised kellaajad suvel. Taksis sai ruttu süüa.

Mats maalt
8 aastat tagasi

Kas Kultuurikeskus, kus ruumi nii et tapab, ei võiks oma kohvikut lihtsate söökidega avatuna hoida ürituste ajal? Midagi sellist, mille pakkumine pole nii aeganõudev?

Endla
8 aastat tagasi

Sai sel nädalavahetusel külastatud nii Talumeest, Cafe Tallinnat, Müüriääret ja Hugot ning kiitused Talumehele, Cafele ja Hugole. Müüriääre oli täiesti tühi kookidest. Hugo oli uus tore üllataja. Cafe Tallinn alati lollikindel valik, seal ei saa pettuda 🙂

Cafe Tallinn
8 aastat tagasi
Reply to  Endla

Aitäh! Kõik on oodatud:)

kronk
8 aastat tagasi

Põhiline aur toitlustajatel läheb selle peale, et saaks need koledad kastid tänavale tõstetud. Kui see tehtud on võhm väljas kah.

kunn
8 aastat tagasi

Mingi lumpen viriseb. Minge vaadake, tööpäevadel on linn tühi. Alates reedest kuni pühapäevani tulevad kõik korraga süüa tahtma ja kui ei jätku, siis virisevad.
Linnas on mitu suurt kaubanduskeskust, kus samuti saab nii pirukaid, kui ka sooja toitu, kusjuures 5x odavamalt.