Liia Hänni sõnul eiras parlament põhiseaduse mõtet

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

hänni

Põhiseaduse üks autoreid Liia Hänni heidab riigikogu liikmetele ette usaldushääletuse kuritarvitamist; tema sõnul käib rahvaesindajatel põhiseaduse mõtteni jõudmine üle jõu.

"Eile [esmaspäeval] kuritarvitas riigikogu umbusaldushääletust," kirjutas Hänni teisipäeval Facebookis. "See põhiseaduslik instrument ei ole mõeldud valitsuse umbusaldamise katseks ega ka eelnõude kiirkorras menetlemiseks. Opositsioon peab umbusaldamise ette valmistama nii, et uus valitsus saab pärast umbusaldamist praktiliselt kohe ametisse astuda."

Valitsuse algatatud eelnõu sidumine usaldusküsimusega on aga Hänni sõnul mõeldud seadusandliku ja täitevvõimu tasakaalustamiseks juhul, kui riigikogu ei lase valitsusel oma plaane teoks teha ja valitsuse jaoks on küsimus põhimõttelise tähtsusega.

"Põhiseaduse sätteid rahvaesindajad teavad, aga põhiseaduse mõtteni jõudmine tundub liiga keeruline olevat," kirjutas Hänni.

Esmaspäeval võttis riigikogu koalitsioonierakondade häältega vastu maksumuudatuste kobareelnõud ja lükkas tagasi opositsioonisaadikute algatatud umbusaldusavalduse peaminister Taavi Rõivasele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Kõikides küsimustes püütakse meil üha enam kasutada USA filosoofiat.Õigus on alati see mis teatud ühiskonnakihile kasulik.Selleks võib rikkuda põhiseadust,kohtuotsuseid jne.st.pehmelt öeldes lausa valetada.
Praegune Eesti meedia koos kommentaariumiga tuletab tihti meelde Goebbelsi propagandat,paisatakse pidevalt letti poolikuid tõdesid.

riigikogulane
8 aastat tagasi

kauaoodatud suvepuhkus pressis peale, ei olnud aega tühja-tähjaga tegeleda.

eelmisele
8 aastat tagasi

Mida sa ajad. Parlament rikub süsteemsel põhiseaduse mõtet, kõigil on poogen. Meil on nüüd demokraatia.