Edward Lucas: Kremli jaoks liigub aeg tagurpidi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Edward-Lucas-looks-rightVladimir Putin kaitses hiljuti Molotovi-Ribbentropi pakti ning Kesk- ja Ida-Euroopa sõjajärgset allutamist Stalini poolt. Nüüd lasi Vene peamine riiklik telekanal eetrisse dokumentaalfilmi Varssavi pakti ajaloost, kus teiste pentsikuste seas õigustatakse Nõukogude Liidu juhitud sissetungi Tšehhoslovakiasse 1968. aastal ning sõjaseisukorra kehtestamist Poolas 1981. aastal.

Need ei ole isoleeritud vahejuhtumid. Kurikuulsat salalepet, mis jättis Läänemere ja Musta mere vahel asuvad riigid hakklihamasina ette ja andis Hitleri massimõrvaritele ligipääsu Euroopa juutide suurematele kogukondadele, nimetas Vene kultuuriminister Vladimir Medinski "Stalini diplomaatia kolossaalseks saavutuseks".

Venemaa on liikunud ähmastamise, whataboutism´i ja paranoilise rahvusluse seguna Nõukogude kuritegude ignoreerimiselt nende tähistamisele.

Raskustega meenub, et härra Putin osales 2008. aastal Praha kevade ja 2006. aastal Ungari ülestõusu mälestusüritustel. Samuti mõistis ta Teise maailmasõja puhkemise 70. aastapäeval Poolat külastades hukka Hitleri-Stalini pakti.

Enam mitte. Vene ametlik ajalookäsitlus on tagasi pöördumas Brežnevi ajastusse, mil propagandistid kujutasid Nõukogude Liitu rahumeelse jõuna, mis tegutses vastumeelselt imperialistlike sõjaõhutajate mahhinatsioonide ärahoidmise nimel.

Muutus on sedavõrd vapustav, et võib jätta kõrvalseisjad sõnatuks. Mida peaksime me tegema, kui suur tuumariik kuulutab, et must on valge, Maa on lame ning Praha kevad oli fašistlik vandenõu, mida kasutas ära NATO? Oht peitub selles, et me kehitame õlgu, avaldame sümboolset protesti ja püüame seda mitte liiga tõsiselt võtta. See on sama naeruväärne kui sukeldumisretk, mille käigus president "leiab" kaks iidset savinõud, mis on vahetult enne seda muuseumist sobivale kohale asetatud.

Me peaksime end kokku võtma. Olukord muutub veelgi halvemaks. Võtke näiteks 20 000 vangistatud Poola ohvitseri massimõrv Katõnis ja teistes paikades, mille pani toime Nõukogude Liit ja asetas selle eest seejärel süü sakslastele. Mind ei üllataks, kui Vene meedia alustaks selle kuriteoga seonduva esitamist vanadesse valedesse mähituna. Küüditamisi Balti riikidest, Poolast ja Lääne-Ukrainast on võimalik kõrvale heita kui liialdusi või õigustada väitega, et kannatanud olid fašistide kollaborandid.

Asi ei ole õpikutes. Kaalul on tulevik. Ajaloovaled kujutavad endast otsest ohtu Venemaa naaberriikidele. Kui Nõukogude Liit tegi 70 aastat tagasi Soomet, Balti riike ja Poolat ennetavatel strateegilistel põhjustel rünnates õigesti, võib Venemaa kasutada praegu samasuguseks käitumiseks sarnaseid argumente.

Tagajärjed on kohutavad ka Venemaa siseselt. Putini propaganda ülistab Stalinit seni vaid sõjaaegse juhi ja strateegina. Kella tuleb tagasi keerata veel õige pisut, et vuntsidega jätist hakatakse kiitma ka jõulise juhtimise eest 1930. aastatel. Suurt Terrorit, millega isegi Brežnevi-aegsetel propagandistidel oli raske toime tulla, hakatakse rehabiliteerima suure eduna: tööpõlgurite ja kahjurite karm kohtlemine, mõistagi tõsiste vigade, ent heade tulemustega.

Lääne tegevus Kremli ajaloovalede ja selle kuritarvituste kummutamisel ja paljastamisel on oluline, ent sel on väike mõju mentaliteedile, mis on hangunud režiimi hüsteerilise rõhutamise tõttu, et maailm on nõuks võtnud riigi hävitada. Kasulikum on luua turvalised ja vabad paigad, kus venelased saavad põhjalikult õppida, õpetada ja uurida ajalugu. Selles, et nad eksivad, saavad venelasi kõige paremini veenda teised venelased, kel on õigus.

Edward Lucas

***

Edward Lucas on rahvusvaheliselt edukate raamatute “Uus külm sõda” ja “Pettus” autor. Ta on ajakirjanik ning Washingtonis ja Varssavis tegutseva mõttekoja Center for European Policy Analysis (CEPA) asepresident.

Lucase kolumn ilmub BNSis igal esmaspäeval.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Alex Lotman
8 aastat tagasi

Lugupeetud Mailis, oleme ühel meelel, et on hea artikkel, aga ei maksa seejuures ahastusse sattuda trollide rünnakuist – need just artikli headust kinnitavad.

kalevipoeg
8 aastat tagasi
Reply to  Alex Lotman

Nii et kui juudapogedele kohe kulip ei löö ja üritad ise enda huvide eest seista ning julged peavoolumeedia diktaadist erinevalt mõeda siis oled kohe troll. Aga kui Georg Orwell-i edasi tsiteerida siis – sõda on rahu , vabadus on orjus ja teadmatus on jõud. Täpselt sellises ühiskonnas me elame. Täpselt selliste artiklitega luuakse informatiivne alus sellise reziimi kehtestamiseks.

Alex+Lotman
8 aastat tagasi
Reply to  kalevipoeg

Kui päris Kalevipoeg nii lolli juttu ajaks, oleks küll kurb, aga trollid ju teadagi, armastavad end moondada:)

Tüüpiline propagandisti luuletus
8 aastat tagasi

Nii et on olemas mitu õigus – see mida venelased praegu usuvad ja see mida nad ei usu. See mida nemad ei usu on aga meie õigus. Seega see mida meie usume on religioon ja nende õigus on täpselt sama moodi religioon. Religioonide vahel õiguse taga ajamine on aga usu küsimus. Artikkel kinnitabki et artikli autor on valinud leeri kummalt poolt sõdida. Meie peame tema propagandistliku eeskuju järgima sest nii on õige. Õige on aga sellepärast et nii on meile öeldud. Igasuguse kolmanda tee valikut tema ajude vahel ei eksisteeri. Kuid see on selle rahva jaoks siin genotsiid.

Mailis
8 aastat tagasi

Väga hea artikkel jälle. Kahjuks paljud MEIE inimesed sellest ja tema teistestki ariklitest aru ei saa ja kommenteerivad ikka mingisugust jama.

kuli
8 aastat tagasi

Väksed valed artikklis ja mõni kiidab takka ka veel.Nimelt:Kui Nõukogude Liit tegi 70 aastat tagasi Soomet, Balti riike ja Poolat ennetavatel strateegilistel põhjustel rünnates õigesti, võib Venemaa kasutada praegu samasuguseks käitumiseks sarnaseid argumente. KasLucas on täitsa purjus et nihukest jama kirjutab?Päts käis ju ise tõkkepuud tõstmas mis sõjast ta jahub.

einoh,
8 aastat tagasi
Reply to  kuli

LE-sse ka trollid koonu sisse ajanud või.

Alex Lotman
8 aastat tagasi

Ajalugu ei kordu kunagi täpselt, nii pole ka tänane Venemaa täpne NSVLiidu koopia – aga väga paljud nõuka-asjad on paraku tagasi. Lisaks meenutab tänane Venemaa mitut pidi ka natsi-aegset Saksamaad. Ja eks need kaks režiimi, natside ja kommunistide oma, olidki paljus sarnased. Nii natsid kui kommunistid tegelesid aktiivselt ajaloo võltsimisega; Georg Orwell on seda kirjeldanud romaanis “1984”, kus valitsev “Partei” järgib põhimõtet “kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku; kes kontrollib Minevikku, kontrollib tulevikku”. Putini Venemaa järgib üha enam seda sama põhimõtet. Kokkuvõttes: väga asjalik artikkel (nagu alati) Edward Lucas’e poolt – ainus asi, millele see kahjuks ei vasta, on küsimus: mida… Loe rohkem »

Ptr
8 aastat tagasi
Reply to  Alex Lotman

Küll see kõik on ikka halb, mis juudapoegade üleilmastumise ideele kaasa ei aita. Teiselt mida sellel üleilmastumisel inimesele pakkuda on ? Vastus – piiramatut tarbimisühiskonda mida tuleb lambakarjale serveerida nii et sellele oleks demokraatia ja vabaduse silt küljes. Üks resiim asustas sinu maa venelastega. Teine asustab neegritega. Mõlemad resiimid küüditasid kohaliku kogukonn ennem eest ära.