Eesti annab USA-le ligipääsu mitmele kaitseväe valduses olevale alale

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

USA hävitajad Ämaris. Foto kaitseministeerium (2)

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks leppe eelnõu, mille kohaselt annab Eesti Ameerika Ühendriikide üksustele takistamatu juurdepääsu Ämari lennubaasile, keskpolügoonile ning veel mitmele kaitseväe käsutuses olevale alale.

Kahepoolne välisleping reguleeribki USA relvajõudude õigust kasutada kaitseväe valduses olevaid alasid ja ehitisi ning teha seal kokkuleppel Eesti kaitseministeeriumiga vajalikke ehitustöid. Kokkuleppe kohaselt annab Eesti USA relvajõududele ja lepinglastele takistamatu juurdepääsu Ämari lennubaasile, keskpolügoonile, Tapa linnakule ja muudele kokkulepitavatele aladele ja ehitistele. Ehitustegevust nendel aladel juhivad kaitseministeerium ja kaitsevägi, kes kannavad hoolt, et kõik tööd vastaksid Eesti õigusaktidele.

Kokkuleppe kohaselt peavad USA relvajõud Eesti ametiasutustega nõu, et tagada tehniliste nõuete ja ehitusstandardite kooskõla mõlema riigi normidega. Kokkulepe ei reguleeri USA relvajõudude Eesti territooriumile lubamist, selleks annab rahvusvahelise sõjalise koostöö seaduse alusel loa valitsus või teatavatel juhtudel kaitseminister. Leppe täitmisega seotud kulud kaetakse kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest. USA katab ehitamisega ning nende kasutusse antud ehitiste ja alade ülalpidamisega seotud kulud. Kokkulepe sõlmitakse nootide vahetamise teel ning see jõustub Eesti vastusnoodi kuupäeval. Kokkuleppe kehtib kaks aastat ja seda võib pikendada.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus nimetas kokkulepet oluliseks sammuks, mis peegeldab USA ja Eesti väga head liitlassuhet, teatas välisministeerium BNS-ile. "Liitlassuhe USA-ga on Eesti julgeoleku seisukohalt elulise tähtsusega," sõnas välisminister.

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul aitab see kokkulepe kindlustada liitlaste heidutusvõime pikaajalist kohalolekut Eestis. „Kokkulepe Ameerika Ühendriikidega on märk sellest, et meie liitlased soovivad pikaajaliselt panustada meie julgeoleku tagamisse ning nad on valmis selleks ka ise investeerima,“ ütles Mikser. „Eesti eesmärgiks on olla oma liitlastele hea võõrustaja, pakkudes omalt poolt häid väljaõppevõimalusi ja töötingimusi. Nende tingimuste parandamiseks otsustas valitsus veebruaris eraldada omalt poolt 40 miljonit eurot viie aasta jooksul.“

Eesti valitsuse ja Ameerika Ühendriikide valitsuse vaheline lepe on seotud möödunud aasta kevadel alanud USA operatsiooniga Atlantic Resolve, millega suurendati sõjalist kohalolu kõikides NATO idapoolsetes liikmesriikides, sealhulgas ka Eestis, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile. Operatsioon on tingitud olulisest julgeolekukeskkonna muutumisest, mis on seotud Venemaa agressiooniga Ukrainas. Operatsiooni jätkusuutlikkus tagatakse USA kaitse-eelarvest Euroopa julgeoleku tugevdamise algatuse kaudu, mis näeb muu hulgas ette vahendid nii vastuvõtva riigi taristu parandamiseks kui ka eelpositsioneeritud varustuse paigutamiseks. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
8 aastat tagasi

Eesti idapiiri kaitsmise nimel suure trummi põristamine mõjub silmakirjalikult, sest sama valitsus lubaks meeleldi riiki Aafrika koloniste. Lõpuks pole vahet, kumba massiga viimased eestlased segunevad.

xp
8 aastat tagasi

USA maksumaksja rahadega edendatakse Eesti kaitsevõimet, kuid ikka mõned siin pole rahul. Millele te siis loodate? Et 1,3 milj elanikuga mikroriik suudab ilma ühegi lennuki ja tankita ise sõjakale naabrile vastu hakata?

Eesti+Vabaks
8 aastat tagasi

Kuidagi kipub meil ununema Molotovi pakt ja see, et seda pakti ei sõlminud Molotov üksi. Aga proovida ju võib, ehk on uus peremees parem?

Eesti on okupeeritud selles pole kahtlust
8 aastat tagasi

Harjutatakse ikka meid mõttega et – suur onu kursilt tuleb ja päästab meid ja meie peame teda teenindama selle eest ja tänulikud olema, tema eest sõjas ka veel käima. Kurat võtaks omal ajal sa see riik loodud ikka selleks et iseseisva riigika toimida mitte võõrate vendade taldu lakkuda. Aga pressi foto on ilus – tehtud kõigi ajupesureeglike kohaselt et sinu alateadvusse pugeda. Eesti lippa on keskel ja kõrval on need lipud, kes meid okupeerivad. Lennuk on mulaase nii täis topitud nagu läheks viimasele reisile, muidu olek sellise relavastuse jaosk eri luba tarvis. Või kas meil on üldse ülevaadet, kas eesti… Loe rohkem »

HMM
8 aastat tagasi

jah jah anname kõik USAle, USSR vol.2

kuli
8 aastat tagasi

Kõik vaesed inimesed peaks endale pakett klaasid panema sest varsti on lennukid ka meie lennuväljal.Juhhei.kõik kordub taas.Selle erinevusega et sõja eest minnakse pakku Saksamaale mitte Venemaale.Ja kannatab meie rahvas.

Pikk
8 aastat tagasi

Ja USA annab vastutasuks võimaluse piiramatus koguses moslemeid tappa. Ja me oleme uhked selle üle. Ega ennem kaitsesid nõukogude armee hävitajaid sama moodi meid. Otsuseid tehakse täpselt sama moodi nagu enne – VÄLJASPOOL EESTI RIIKI