Lääne Elu paberleht neljapäeval, 4. mail

Kaie Ilves

kaie@le.ee

lel0406001

Tishler ehitab Sadama tänavale luksuselamu

Lähiajal, arvatavasti tuleval nädalal, algab Haapsalus Sadama tänava lõpus aastaid tühjalt seisnud maja lammutamine, tuleval kevadel kerkib selle maja vundamendile kümne korteriga luksusmaja. Loe täpsemalt Lääne Elu paberlehest.

Läänlased käisid majandusministri jutul

Eile  tutvustasid ettevõtja Koit Uus, poliitik Lauri Luik ja Haapsalu raudtee taastamise tasuvusuuringu koostaja Rein Riisalu majandusminister Kristen Michalile oma kava taastada erakapitali toel Riisipere-Turba raudteelõik. Loe Lääne Elu paberlehest, mis asjast sai.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aga
8 aastat tagasi

ma arvan,et see on alles algus.Tegelikult meie mereäärne piirkond vaikselt täitub suurte uhkete majadega.Käige vaadake…. ja ma arvan,et neid tuleb juurde.Sest ega neid ilusaid kohti nüüd nii palju ka pole.Praegu on ilmselt jah,see ajastu.

noneh
8 aastat tagasi
Reply to  aga

varsti saab haapsalu lihtrahvas oma lapsed tahalinna ekskursioonile viia.

Täpsi.
8 aastat tagasi

Aga Õhtu- Kaldal on valmimas üks valge maja- ega ta sinna sobi.

ojaa
8 aastat tagasi
Reply to  Täpsi.

No see on küll linna ämber,et selline maja sinna ehitada lubati. Ei sulandu ju ümbruskonnaga üldse. Kuna ruumist ikka väheks jäi, siis kuuldavasti ka kõrval oleva maja ostsid lammutamiseks ära. Ja kuna ühel on suurushullustus,siis kõik ülejäänud majad vahivad suurt valget seina.

Savu
8 aastat tagasi
Reply to  Täpsi.

Sobib küll,lihtsalt mingid ´´mõtetud tyybid´´ on sinna lähedale hirmkalli raha eest mingid väiksed viilkatusega jünnid ehitanud.Ei ole mõtet ´´tyhjast kohast´´hakata norima Valge Maja omanikku.Rahaga ei tee siin linnas midagi ikka on vaja tutvusi ´´punaste sokkide´´omanikuga.

Enriko
8 aastat tagasi
Reply to  Täpsi.

Õhtu kaldale kerkinud valgel kivikolossil on tegelikult üks huvitav kiiks. See ei muuda maja Õhtu kaldale paremini sobituvaks, kuid kas ei meenuta ‘parda’ ja ‘kajutikumerused’ teilegi überrikaste maailmakodanike jahtlaevu? Raske uskuda, et sarnasus on juhuslik.

Kahju, et linn areneb nagu džungel. Mõned laevastiilis betoonelamud sobikspigem Krimmi holmile Lääne Kaluri tootmishoonete varemete asemele. Niikuini uputab meri sealkandis mõne aastakümne tagant, sundides potentsiaalseid elanikke oma kodusid Noa laevana kasutama.

to Enriko
8 aastat tagasi

Võib ju ka teatud määral nõustuda aga kas muinasjutulise varemed mis on üle 20 aasta seinud ja seisaksid veel kui ei oleks ettevõtlike mehi oleks paremad?

Laine
8 aastat tagasi

Laine Spa ei ole ka kaugeltki nägus oma välise kasuka sees. Selle võiks samuti projekteerida “muinasjutuliseks”.

Enriko
8 aastat tagasi
Reply to  Laine

Nii Lainet kui teispool tänavat asuva taastusravihaiglat ongi püütud olemasoleva kõrguse ja mahu juures kõikvõimalike viimistlustrikkidega ‘muinasjutulisemaks’ muuta. Osalt on see isegi õnnestunud, näiteks praeguse taastusravihaigla disain jätab veneaegsega võrreldes märksa pehmema ja keskkonnasõbralikuma mulje, ehkki hoonet ehitati hiljuti koguni kõrgemaks. Samamoodi on Sadama tänavale planeeritav ridamaja sisuliselt kolmekorruseline, ehkki jääb mulje, et kõrgemad toad on ehitatud 2. korruse katusele. Mind see isiklikult ei häiri, kuid 150 aastase linnatänava poole jääv fassaad võiks siiski toetada, mitte kustutada ajaloolist hõngu. Püüan visandada konkreetsema pildi, et ‘muinasjutulisuses’ jälle tonti ei nähtaks: 100+ aasta eest polnud kõnealune tänavalõpp ja sadamakoht välja surnud nagu… Loe rohkem »

Enriko
8 aastat tagasi

Seal Viigi ääres on muidki maju,mis ei meenuta kindlasti pisikest puitmaja.Ei tea,kas sinna on lubatud sedasi ehitada või on siis suure raha eest lubatud ?

Enriko
8 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Kl. 15.12 kommenteerinule (kes märkis nime lahtrisse minu nime) täpsustuseks, et giljotiini meenutava torniga veneaegne hoone, mille asemele uut planeeritakse, asub Tagalahe, mitte kummagi viigi ääres. Muide, sama holmi Suure viigi poolsel küljel laiub kunagise Lääne Kaluri varietee peaukse vastas tühermaa, kus arhidektid võivad alustada praktiliselt puhtalt lehelt.

parandus
8 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Sry, arhitektid! 🙂

Enriko
8 aastat tagasi

Järjekordne steriilne kastmaja asukohta, mis aastasadu on seotud hoopis õdusate puumajadega. Sõimake mind tagurlaseks kui tahate, aga miks ei võinuks projekteerimisel arvestada nt. rannarootsi muuseumi, üle tee asuva Tobiase sünnimaja või lähedal asuva torniga puumaja stiiliga? Miks on tarvis kogu aeg olemasolevale miljööle vastanduda, kiites samal ajal: oh kui ilus hubane muinasjutulinn on Haapsalu? Minge vaadake Väike-Liiva tänavale, kus kunagise polikliiniku kõrval kerkib üks üheülbane ‘kast’ teise järel. Halloo!! Kas mõni turist või haapsallane (peale merevaatega korteriomaniku enda) tõepoolest naudib sealset miljööd? Eriti veel, kui viimasedki säilinud klassikalised majad (olgu pitsidega või ilma) asendada polikliinik vol.4, vol.5. ja vol.6-ga? Ega… Loe rohkem »

nii on
8 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Olen nõus. Võiks arvestada ümbruskonda. Näitena ilusast korterelamust on ju promenaadil,kuursaali juures olemas. Samas korterit kalli hinnaga ei ostaks, kui oleks vähemalt ridaelamu stiilis,nii et igal ühel oma nurgake kasvõi grillimiseks ja vaate nautimiseks,vot siis hakkaks mõtlema.

bla
8 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Tagurlane. Aastatuhandeid vohas siin lahekeste kaldal pilliroog ja mets. Seda arvesse võttes ei sobi terve linn ajaloolisse miljöösse. Teiseks tasuks tegeleda võimega kuidas tajuda end ümbritsevat keskkonda – nii keki hoone, holmi kalatehas, tapamaja jäänused ja samuti see rõve lilla monstrum kreutzwaldis – need kõik on koledad lagunenud tondilossid, mitte skandinaavia stiilis puithooned mille säilimise eest peaks särki rebides võitlema.

hm
8 aastat tagasi

las ehitavad,elu peab arenema

Loodame,et
8 aastat tagasi

..kadedus ei võida ning mees saab rahus maja valmis..

Õige
8 aastat tagasi
Reply to  Loodame,et

mõte.