Homsest algab ametlik rannahooaeg

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Sügishetk Aafrika Rannas - Andri OllemaAafrika rand. ANDRI OLLEMA

Kuigi ilmateenistuse mõõtmistulemused näitasid sel nädalal Haapsalus merevee soojust 15 kraadi, algab homsest ametlik rannahooaeg.

Haapsalu linnakeskkonna juhataja Sirli Vaksmann kinnitas, et kõik kolm Haapsalu ametlikku randa on korras.

„Käisime sel nädalal terviseametiga üle vaatamas. Kõik on vetikatest ja adrust puhas,” ütles Jaksmann.

Mõnevõrra adru oli näha Paralepa rannas, aga Jaksmanni sõnul on see homseks koristatud.

„Rannahooajal tuleb adru- ja prügikoristust teha nagunii iga päev,” märkis Jaksmann.

Jaksmanni sõnul on ka rannakabiinid paigas ja korras: Paralepas on viis ja Vasikaholmil kaks hooajalist kabiini, Aafrika rannas on kolm statsionaarset kabiini. Ka said rannad tänavu uued infostendid. Homsest on randades kohal ka G4Si rannavalve.

„Juba teisipäeval oli putka paigas,” märkis Jaksmann.

Terviseameti Haapsalu esinduse spetsialisti Lea Kiisi sõnul on ka Läänemaa ametlike randade suplusveega kõik korras. Amet analüüsib ametlike randade vett kaks nädalat enne suplushooaja algust ja hiljem kord kuus. Kiis ütles, et Aafrika ranna, Paralepa ranna, Roosta ja Vasikaholmi ranna vee kvaliteet on hea. Kiis märkis, et suplusvee kvaliteedi kohta infot saab igaüks vaadata ka terviseameti kodulehelt.

Haapsalu linna avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus ütles, et Haapsalu linn rannahooaja avamisüritusi tänavu ei korralda.

Roosta puhkeküla administraator Lauri Pelapson ütles, et rannakohvik avab uksed juuni alguses. Pelapsoni sõnul ollakse Roostal rannaliste vastuvõtmiseks juba valmis, esialgu aga on näha olnud vaid mõnda üksikut surfarit.

Mai lõpu veetemperatuuri kohta ütles Pelapson, et mitte rohkem kui kümme kraadi.

„Mõõtnud ei ole, aga avameri ju,” nentis Pelapson.

Pelapsoni sõnul on rannaliste tulva Roostal oodata alates jaanipäevast augusti lõpuni.

Eesti suplusvesi jääb Euroopa keskmisele alla

Euroopa Komisjoni ja Euroopa keskkonnaagentuuri raporti järgi vastab 95 protsenti Euroopa supluspaikadest vähemalt miinimumnõuetele, 83 protsenti on suurepärased. Kõige rohkem halva kvaliteediga suplusvett leiti Itaaliast, Prantsusmaalt ja Hispaaniast. Küprose, Luksemburgi ja Malta supluspaigad seevastu on  suurepärased. Väga hea suplusvesi on  ka Kreekas, Horvaatias ja Saksamaal.

Eesti suplusvee kvaliteet jäi Euroopa keskmisele alla. 61 protsenti meie supluspaikadest hinnati ideaalseks. Samas tuvastati meil vaid kolm halbade tulemustega randa: Vana-Pärnu rand, Karepa rand ja Anne kanal.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments