Haapsallased tegid oma õlle

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsallaste tehtud käsitööõlut saab tänasest osta poodidest ja toitlustusasutustest. Õllemeistrid Marko Kasepalu (vasakul) ja Harly Holm näitavad uut käsitööõlut nimega ViVoldi. Fotod: Arvo Tarmula

 

Täna jõuab Haapsalu, Tallinna, Pärnu ja Tartu õllepoodidesse ja toitlustusasutustesse müüki haapsallaste Marko (fotol) ja Meelis Kasepalu ning Harly Holmi (fotol) tehtud käsitööõlu ViVoldi.

Viiekraadise kangusega humalarikka õlle täpsem nimetus on ViVoldi Session IPA. Kui ViVoldi nimetus tuleb Meelis Kasepalu talu järgi nime saanud Voldi pruulikoja järgi, siis IPA on rahvusvaheline õllekategooria. Tegemist on ale tüüpi ehk pinnakääritusmeetodil valmistatud õllega.

Selle suve jooksul kavatsevad Haapsalu mehed Voldi pruulikojast välja anda veel vähemalt ühe, aga võimalik, et ka kaks või rohkem õllesorti. Samuti on kavas valmistada laagriõlut ehk põhjakääritusega valminud õlut.

Kui ViVoldi ja ale tüüpi õlled maitsevad teiste tuntud käsitööõllede moodi, siis laagriõlled on näiteks enamasti Eestis populaarseimad Saku ja A Le Coqi õlled.

Poolteise aastaga poelettidele

Marko Kasepalu sõnul oli vendadel huvi õllemaailma vastu juba ammu, kuid esimesed katsetused kodus ise õlut teha olid vaid poolteist aastat tagasi.

„Alguses küll veel mitte linnastest, vaid n-ö maltoosa baasil,” märkis Kasepalu. Mida aeg edasi, seda suuremaks kasvas huvi teha pärisõlut ning pakkuda seda ka sõpradele ja tuttavatele. Lihtsa koduõlle asemel tõelist käsitööõlut valmistama õpetas Kasepalusid Kullamaa pruulmeister Taidus Toht.

Nüüd on vennad Kasepalud tõsised õllemeistrid, Voldi pruulikojas valmib kaks-kolm pruuli kuus. Õlle turunduslikes kogustes tootmiseks renditakse Raasiku õlletehast. Voldi pruulikoja toodete turundamise ja müügiga tegeleb Kasepalude sõber Harly Holm.

Täna müügile jõudva ViVoldi valmimiseks kulus esimesest katsetusest vaid kolm-neli proovipruuli. „Ta tuli üsna kohe selline, nagu olime planeerinud,” lisas Marko Kasepalu.

Müügil Haapsalu meelelahutusasutustes

Haapsalus hakkavad ViVoldit täna müüma käsitööõlledele spetsialiseerunud kauplus Uba ja Humal vanalinnas, Kaubamaja ja Uuemõisa Konsum ning toitlustus- ja meelelahutusasutused Lemon, Aptek, Herman, Jahta ja Hugo.

Tallinnas, Tartus ja Pärnus hakkavad ViVoldit müüma mitmed käsitööõllekauplused ja meelelahutusasutustest pubi Buffalo Tallinnas.

Kui palju õlu maksma hakkab, ei osanud Marko Kasepalu öelda. „Hinna määrab kaupmees, aga peaks olema tavapärane käsitööõlle hinnaklass,” arvas pruulmeister.

Kasepalu sõnul on nad praegu ainsad haapsallased, kes ise õlut teevad ja müüvad, kuid ta on kuulnud veel ühest-kahest kohalikust seltskonnast, kel on samuti kavas lähitulevikus oma õlu välja anda.

õlu IMG_5559

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Madiken
8 aastat tagasi

Tere “Korramus”! Täpsustan: Haapsalust pärit Meelis Kasepalul on Valgamaal oma talu, mille nimi on Voldi talu ja kuhu on registreeritud talu järgi nime saanud pruulikoda. Marko Kasepalu ja Harly Holm elavad alaliselt ja ainult Haapsalus.

to korramus
8 aastat tagasi

jah… ja mõtle oleks firma Lätti registreeritud, siis poleks tegu isegi enam eestlastega ju!

Korramus
8 aastat tagasi

Voldi pruulikoda asub guugeldamise järgi Valgamaal? Päris kauged haapsallased 😀