Graafilise disaini festival toob Haapsallu parimad kultuuriplakatid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

„Isikupärast” Haapsalu linnagaleriis on aastate jooksul saanud traditsioon. ERAKOGU

Haapsalu kunstisuve üks avasündmusi, täna kell 14 avataval graafilise disaini festivalil eksponeerib kahes saalis oma loomingut üle 120 kunstniku. Teosed on valitud välja 350 seast.

Festivali kuraator Marko Kekishev ütles, et festivalile konkureerivate tööde hulk on nii palju kasvanud, et laiendatud on eelkõige autorite ringi. Kui varem võis ühelt ja samalt autorilt väljas olla mitu tööd, siis nüüd on lähtutud põhimõttest üks autor, üks teos.

Täna kell 14 avanevad festivali kahe näituse uksed. Haapsalu linnagaleriis on rahvusvahelise kujundusgraafika konkursi „Isikupära/Individuality 2015” parimad tööd. 40 parimat teost 42 autorilt valis žürii välja 120 konkursile laekunu seast. Tegemist pole just tavapärase disainiformaadiga: tööd on mõõdus 1×2 meetrit. Autoreid on Euroopa Liidu riikidest, Valgevenest, Venemaalt ja Ukrainast.

Kekishev ütles, et „Isikupära” teema „Konflikt” tõi, nagu arvata võis, palju poliitilisest sündmustest inspireeritud töid, alates Ukrainas toimuvast. Väga poliitiliseks aga ei tahetud festivali ajada.

„Vene ja Ukraina lipud jätsime teadlikult välja,” ütles Kekishev.

Teine näitus Haapsalu kultuurikeskuses koondab aastatel 2013-2015 tellitud ja valminud kultuuriplakateid. 230 plakati hulgast jõuab näitusele 80.

„Kui „Isikupära” puhul valis žürii puhaste tööde vahel autoreid teadmata, siis kultuuriplakatite puhul valiti juba nähtud-teada plakatite ja autorite vahel,” ütles Kekishev.

Tipptasemel kultuuriplakatid on valminud konkreetsete kultuurisündmuste jaoks ja varem eksponeeritud lokaalselt, sündmuste toimumise paigas.

„Žürii hindas töid viie punkti süsteemis nagu koolis,” ütles Kekishev.

Näitusele pääsesid rohkem punkte saanud tööd. Kekishevi sõnul oli esialgu plaanis välja panna sada plakatit, aga et ekspositsioon läheb rändama ka teisi riike pidi, oli optimaalne hulk 80 plakatit.

Nende seast on omakorda valitud kümme parimat, mis kuulutatakse välja täna. Kümmet parimat kultuuriplakatit ei järjestata, sest tegemist ongi võrdselt väga heade teostega.

„Kunsti on mõnevõrra keerulisem mõõta kui sporti,” nentis Kekishev.

Esimest graafilise disaini festivali peeti Haapsalus 2005. aastal, seetõttu iseloomustab seda järjepidevus, samuti laiapõhjalisus.

„Iseloomulik on ka see, et festival ei esinda ühte koolkonda või sõpruskonda, vaid on tähenduslik üle-eestilisele disainerite kogukonnale,” ütles Kekishev.

Kekishev märkis, et festivalil on õnnestunud äratada ka rahvusvahelist tähelepanu. Tänavuse festivali kultuuriplakatite kollektsiooni vastu on tundnud huvi lätlased, venelased, ukrainlased ja sakslased.

„Festival ei ole tants oma konnatiigi ümber,” ütles Kekishev.

Küsimusele, kui kunstispetsiifiline või elitaarne on festivali, vastas Kekishev, et festival on universaalne, pakub ainest nii silmale kui ka ajule, ja on mõeldud laiale vaatajaskonnale, sõltumata maailmavaatest, keele- ja kultuuriruumist.

„Me ei tegele pelgalt kirurgiliste peensustega, kuigi seda on ka. Spetsialist saab lisainfot, aga tavavaataja ei pea lugema seina pealt pikka kontseptsiooni, vaid võib ainult vaadata ja nautida,” ütles Kekishev.

Eestikeelsed kultuuriplakatid on Kekishevi sõnul nii universaalsed, et välisriikides neid eksponeerides pole olnud põhjust neid tõlkida: visuaal iseenesest mõjub.

Haapsalu graafilise disaini festivali näitused on avatud 28. juunini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments