Haapsallu tuleb lavastus, mis sündis rahulolematusest Eestis toimuvaga

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

Vabadus vabanduseks

Hetk Pärnu Katlamajas toimunud etendusest. Foto: Laura Rohtlaan

Teisipäeval etendub Haapsalus See teatri saalis ühisrahastusplatvormilt Hooandja hoogu saanud Annika Viibuse sotsiaalne sõna-, muusika- ja tantsulavastus "Vabadus vabanduseks".

Lavastuse tegevus toimub vana tööstusehitise ruumides, kuhu selle elanikud on sattunud elama elu vingerpusside tõttu. Elukohta jagavad viis üsna erinevat inimest, keda seob ainult sisemine rahutus teemadel, mis puudutavad Eestit: igavene rahulolematus olukorraga ning suutmatus midagi ette võtta.

Viibus kirjutas Hooandja lehel, et idee sündis sellest, et igapäevased uudised ärritasid teda kohutavalt palju ja oli suur kätest seotuse tunne.

"Sain aru, et sellest ahistatuse tundest vabanemiseks pean ise midagi ette võtma. Mitte lihtsalt vinguma ja lalisema. Sestap mõtlesin luua mõnes mõttes peegli: lavastuse, kus täiesti tavalised inimesed sisuliselt vinguvad toimuva üle, oma elu üle siin Eesti riigis," kirjeldas Viibus oma lavastust.

Lavastus on inspiratsiooni saanud mitmetest sotsiaalsetel teemadel kõnelevatest artiklitest ja kõnedest.

"Me ei paku selle lavastusega vastuseid, kuid loodetavasti tõstatame olulisi küsimusi. Loodan, et need inimesed, kes meile külla tulevad, reageerivad kuidagigi sellele lavastusele, ja minu jaoks pole oluline, et meile hakataks takka kiitma. Kui see lavastus ärritab kedagi sama palju kui mind igapäevased uudised, siis oleme ehk sammu võrra jälle edasi astunud," tutvustas Viibus Hooandjas oma projekti.

Pärnu MTÜ "Tantsukingad löövad pilli" toob lavastuse 26. mail kell 19 Haapsallu See teatrisse. Edasi rändab lavastus "Vabadus vabanduseks" Viljandisse ja siis Tartusse.

"Me räägime asjadest, mis tunduvad meile olulised. Igal lool on kaks poolt – me küll alati ei näe mõlemat, aga see ei tähenda, et neid poleks," ütleb lavastuse tutvustus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
@
8 aastat tagasi

Homme õhtul siis televisioonis hr.Lang avalikustab oma reformierakonnas toimuvast ausalt.Teistelegi eeskujuks!