Tänasest on Läänemaal kaks loomade varjupaika

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

maisalu

Läänemaa varjupaiga juhataja Kaja Maisalu. ARVO TARMULA

 

Täna avab uksed Läänemaa teine varjupaik, mis asub Ridala vallas Vilkla külas Viigardi talu maa-alal.

„See ametlik avamine on sümboolne,“ ütles Varjupaikade MTÜ juht Triinu Priks. Varjupaik asub Haapsalu-Laiküla maantee ääres, umbes kilomeeter enne Ridala kirikut.

Esimese looma pidulikku sissekolimist varjupaika pühapäeval oodata ei ole, sest praegu juba elab varjupaigas 7 kassipoega ja 3 täiskasvanud kassi. Kodu on leidnud juba seitse kassi. Praegu on suurem osa varjupaigas olevaid kasse karantiinis. Ainult emaste toas on kass Tene, kes on leitud puidufirma Tene kaubanduse juurest. Emaste toas ka kaks Lihulast toodud mustavalgekirjut kassipoega, kelle ema on hoiukodus.  Kaks karantiinis olevat kassi on juba broneeritud tulevaste omanike poolt.

Läänemaa varjupaiga juhataja Kaja Maisalu sõnul ühtegi koera varjupaika sattunud ei ole, kuid koeri küsitud on küll.

Priksi  sõnul oleks loomade hulk praeguseks suuremgi, kui varjupaik oleks vastu võtnud kõik need loomad, keda on neile mais pakutud. Priksi sõnul võtavad nad esmalt ühendust omavalitsusega,  teavitades hulkuvast loomast ja nende kohustusest hoolitseda looma eest 14 päeva.

„Me ei saa võtta kõiki maailma loomi varjupaika, kui omavalitsustel on kohustused nende ees. Kui meil oleks endal nii palju raha, siis ei hakkaks omavalitsusi tüütamagi selliste küsimustega, annaks lihtsalt teada, et soovite maksta, ei soovi, ahah, teil ei ole raha,“ rääkis Priks.

Kuigi ühegi omavalitsusega varjupaik veel lepingut sõlminud ei ole, käivad Priksi sõnul läbirääkimised kolme vallaga. Maisalu sõnul näiteks Lihula vald väga koostööaldis. Samuti on Nõva vald lubanud ise kinni püüda ühe tiine kassi ja selle varjupaika toimetada. Ka Ridala vallavanem on varjupaika külastanud.

Maisalu sõnul on varjupaigas teha teha veel palju, et see korralikult korda saada. Maisalu on loomi alati armastanud. Näiteks möödunud aastal tassis ta koju 13 kassi, kellele ka kodu otsis ja leidis. Sellest tuli mõte rajada varjupaik.

„Haapsalu linnavolikogu liige Merle Mäesalu ajas soojaku raha välja,“ ütles Maisalu.

Riigikogu IRLi fraktsioon eraldas tänavuse riigieelarve nn katuserahast 10 000 eurot Läänemaa uue kodutute loomade varjupaiga jaoks.

Maisalu sõnul plaanisid nad algul varjupaika Pullapääle rajada, kuid sealse maa kohta oli Ridala vallavalitsus öelnud, et riigi maa eraldamine oleks liialt keeruline. Seejärel oli uurinud oma lapsepõlve kodukanti, kus omanik oli kohe nõus olnud.

Pühapäevasel avamisel pakutakse suppi, kohvi ja kringlit, tänatakse vabatahtlikke ja peetakse kõnesid.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ahvide planeet
8 aastat tagasi

varjupaigad loomadele ja mustadele, aga oma paadialuseid on kõik tondilossid täis ja keegi neist ei hooli

Tobe sõimlemine
8 aastat tagasi

Selle asemel, et varjupaigad siin turul liidripositsiooni saamiseks üksteise kallal sõimlevad, võiks ühiskondlik ja vabatahtlik tegevus olla pigem suunatud hoopis ennetustööle, selgitamaks loomaomanikele, kuidas oma lemmikloomaga loomasõbralikult käituda, et ei tekkiks neid hulkuvaid loomi. Kui loom on ripakile jäetud, siis süüdi on ju ikkagi selle looma omanik, mitte varjupaik või omavalitsus. Täna ütleb Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud Hulkuvate loomade püüdmise, pidamise ja nende omaniku kindlakstegemise ning hulkuvate loomade hukkamise korra § 5 lg 1 seda, et kui ei ole võimalik hulkuva looma omanikku kindlaks teha ega loomale uut omanikku leida ning looma ei ole võimalik § 4 lõikes 4 nimetatud… Loe rohkem »

Huvitav
8 aastat tagasi

Tundub keelatud küsimus ,et nii kurjad vastused.

vastus Huvitavale
8 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Tundub lihtsalt, et sa pole asjadega väga kursis, kuidas Eesti Vabariigi seadused ette näevad. Pole keelatud küsimus aga mind küll väga huvitab , miks sind nii erutab see teema kui palju keegi annetab? Kadedus? Loogiline, et omavalitsused peavad oma kohustusi täitma. Muidu peidavadki pea liiva alla ja väidavad, et neil kõik korras. las saavad ka aimu, mis eestis tegelikult toimub.

Karumõmm
8 aastat tagasi

Kas Naiste Turvakodu Käsu Taavi kirikus ja mentide hallata ei lähe arvesse???
milline ebaõiglus…

Tore!
8 aastat tagasi

Kõige olulisem on ikkagi soov loomi aidata. Palju saab ka väheste vahenditega ära teha. Õnneks näib et uued tegijad on tahtmist täis ja süda on õiges kohas. Abi on samas ilmselt alati teretulnud.

Millest
8 aastat tagasi

.. Üldse järeldatakse , et annetusi palju on. Keegi vist pole üldse kursis kui palju maksab loomade ravi. Keegi vist on lihtsalt kade. Minu arvates väga positiivne ettevõtmine. Tublid.

Huvitav?
8 aastat tagasi

Kust nii palju annetusi saab?

Huvitav
8 aastat tagasi

Te saate nii palju annetusi, mis mõttes hädas olevat looma vastu võtta ei saa kui omavalitsus keeldub maksmast??

taust
8 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

nõmmikaru ära mölise

taust
8 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

ja jõuluvana saatkond võiks ka noka maas hoida. 10 aasta jooksul olete ainult eutanaasiaga tegelenud selles valdkonnas. istuge peetrikesse ja tehke üks ring tuulutamise mõttes.

pärast sõitu kinnitate omale vladimir vikmani aumärgid rinda

Merike
8 aastat tagasi

Väga tublid inimesed. Kahju , et ise täna sinna ei jõudnud. Jõudu ja jaksu!

AGH
8 aastat tagasi

M. Mäesalu on kogu aeg väitnud, et tema loomakaitsaid ei tunne. Artiklis must-valgel kirjas, et linnavolikogu liige M. Mäesalu ajas välja soojakute raha. Tõde tõuseb,vale vaob lõpuks ikka.