Anvar Samost: Kas ekrestume?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Anvar Samost. Foto: erakogu

ANVAR_SAMOSTKas tõesti läheb nii, et populistide võimuletulekut vältides saavad lamepopulistlikud loosungid osaks poliitilisest peavoolust?

Läksime eelmisel nädalal Kalle Muuliga Raadio KUKU otse-eetris vaidlema pagulaste vastuvõtmise üle. Kalle leidis, et küsimus pole üldse selles, kui mitu pagulast nõustub Eesti vastu võtma. Ohtu Eesti püsimisele sellisena, nagu me teda armastame, neis arvudes ei ole. 326 või 3260 põgenikku ei tee Eestist Rotterdami. Asi on hoopis selles, et juba kas või kümmekonna teise nahavärvi ja võõra kultuurilise taustaga sisserändaja lubamine Eestisse annaks äsja riigikokku jõudnud EKREle aastaiks poliitilist laskemoona. 

Ilmselgelt ei ole Kalle Muuli ainus, kes asju nii näeb. Piisab, kui lugeda erakondade ametlikke reaktsioone Euroopa Komisjoni ettepanekule pagulaste ümberpaigutamise kvootide kohta. Kaugele on näha soov paigutada end kultuuriliselt tundlikus, märgilises küsimuses ohutule positsioonile, õigemini positsioonile, kus avaliku arvamuse enamus oletatavalt juba ees on. Sest muidu saab EKRE jälle ühe teema, kooseluseadusega sarnaselt, kus segamatult populismivahus märatseda ja „rumalate hääli korjata“.

Või vaatame Isamaa ja Res Publica Liidu esimeheks kandideeriva Margus Tsahkna nädala eest ilmunud kirjutist Postimehes. „Praegu mõtleme endale välja vana Euroopa haigusi ja diagnoose, nagu sallimatus, ebatolerantsus, isegi rassism, ise veel haiged olemata. Milleks? Selleks et sarnaneda ning osaleda koos suuremate vendadega ühistel sanatooriumi ravikuuridel? Euroopa Komisjon on tõstatanud üleeuroopaliste pagulaskvootide teema. Eestil peab selles küsimuses olema väga selge positsioon, mis lähtub eespool sõnastatud rahvusriigi põhimõttest. Me oleme eriline, ühe miljoni elanikuga liikmesriik. Kvoodi-Euroopa meile ei sobi. Euroopa sulatusahjus ei suuda me hoida neid väärtusi, mis tagaks meie rahvuse säilimise.” 

Siin on nii soovi ära arvata esimehe valimiseks kokku tuleva suurkogu meelsust kui ka nende teemade märgistamist, mida muidu kardetakse nii-öelda radikaalide pärusmaaks muutuvat.

Kuhu see meid pikemas vaates viib?

Kardan, et see viib meie vanade erakondade või vähemalt neist mõne hiiliva ekrestumiseni. Selle asemel, et julgelt oma liikmeid, toetajaid ja valijaid juhtida suunas, mis teeniks Eesti suuri eesmärke, üritatakse olemasolevate või oletatavate populistide sarnaseks muutuda. 

Oleks küll kole, kui EKREl oleks järgmises riigikogus 25 või 40 või lausa 51 kohta, nagu nad ise tahavad, aga võrdselt kole oleks ka see, kui juba praeguses riigikogu koosseisus saaksid EKRE positsioonid pisut klanitumal kujul teiste erakondade abiga peavooluks.

Ei kujuta ette, mis oleks Eestist saanud, kui Mart Laari juhitud Isamaa ja Siim Kallase juhitud Reformierakond oleksid üheksakümnendail oma vaateid seadnud tollaste populistide nagu Koonderakonna, Maaliidu, Maarahva Erakonna, Keskerakonna või Rahvaliidu rajumate loosungite järgi. Kindlasti oli majandusliku suletuse pooldajail, eurovastastel ja plaanimajanduse fännidel tollal Eestis laialdane ja siiras avalik toetus. Ometi jätsid Laar ja Kallas need hääled rahulikult üles korjamata ja tänaseks on tollane populism ununenud ning loetletud erakonnad – peale ühe – kõik kadunud.

Pagulaste poolest on ju Eesti pikaajalisi huve teenivad valikud väga lihtsad. 

Esiteks peab meil olema kindlus, et kui Venemaal või mujal idapiiri taga mingi suur jama juhtub (jumal hoidku selle eest), siis ei tule meil üksi kümnete tuhandete põgenikega toime tulla. Ehk tegelikult on üle-euroopaline kokkulepe pagulaste asjus vastutuse jagamiseks meile väga vajalik. Teiseks on vaja, et julgeolekuolude halvenemisel (hoidku jumal ka selle eest) tunneksid kõik meie NATO partnerid, et nad on Eestile võlgu mõned ebamugavad, aga kiired otsused.

Kolmandaks on Eestile väga vaja tarku, ettevõtlikke ja edasipüüdlikke inimesi. Neid on siin lihtsalt liiga vähe. Oleks hea, kui me suudaksime krambist üle saada ja tegutseda oskuslikult nii, et just sellised immigrandid siia saabuksid. Tulevad nad siis ülikoolide sellekohaste programmide kaudu, teatud sobivast piirkonnast pärit pagulastena või mingit sorti kutsete alustel, see on tehniline küsimus. Praegu on aga nii, et isegi enam kui 10 aastat pärast Euroopa Liiduga liitumist on iga rootslase või prantslase Eestisse ümberasumine ikka suuremat sorti uudis. 

Anvar Samost,

kolumnist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kuli
8 aastat tagasi

Töötu Samosti viimne hingetõmme/kadedus.

Toetan EKREt,
8 aastat tagasi

Irlitsindus kadugu!

olaf
8 aastat tagasi

Jälle üks element lehes, kes midagi jutustab. Tuli meelde üks kõnekäänd “Suuga teeb suure linna, käega ei tee kärbsele pesagi”. Kui kolumniste lugeda nn. muinasjutuvestjateks, siis siit võib järeldada, millist auditooriumi nad valivad.

Mailis
8 aastat tagasi

Oi..kas EKRE tõesti märatses ja rumalate hääli korjas..tänan avameelsuse eest ,sest see näitab ilmekalt ju sind ennast, hr. Samost. Ega ei ole Sulle mõttessegi tulnud, et need on EKRE seisukohad ja nad on valmis diskuteerima. Mitte vist sinusugusega, kellel on valitseva kliki südametunnustus ja au. Õige pisut vast Sind ennastki peaks huvitama, et.Demokraatia on ka teiste inimeste ärakuulamine, olgu ta või Sinu poolt põlastusväärsest EKREST.Ka minagi ekrestun hea meelega.IRList on kahju, et “poistepändiga” ühinesid ja OMA näo kaotasid-muidu valiksin ikka ISAMAAD, kes nägi tubli tööd Eestimaa vabakssaamisel.Kiitus neile.

Inno
8 aastat tagasi

Mina EKREstun hea meelega ja lausa tänan jumalat, et lõpuks tekkis rahvuslik jõud, keda valida. Edu ja jõudu Mart Helmele!

Aga IRListumine ehk IsamaaReeturite Liidu eksistents lõpeb kiire hävinguga, nagu Postimehe gallupis ka näha: EKREt toetab täna juba 29 protsenti, IRLi kõigest 6 protsenti vastajaid. Nii et, isamaareeturid, pakkige asjad ja kobige ajaloo prügikasti. Kuni teie üle kohut pidama hakatakse – mahamüüjad, parseldajad, raiskajad, reeturid, tainapead.

Kop
8 aastat tagasi

Kas Samost võtaks enda koju rohkelt päevitunud pagulaspered koos juurdetulevate sugulastega. Vaevalt. Jutt sellest et oleme solidaarsed ja siis keegi kaitseb meid on puhas jama.See maa siin on liialt väike et väljakannatada ülalpeetavate horde,kellel on ainult õigused nõuda .
Töötahe ja oskused olematud. Kuigi enda jutu järgi on nad kõik mehaanikud!

Maali
8 aastat tagasi

Selleks, et tegelikku pagulasprobleemi mõista peavad otsustajad elama ja töötama mõnda aega koos reaalsete pagulastega, et mõista pagulaste tegelikku olemust. Saada selgeks kui väike tegelikult on nende töötahe ja õpivõime. Juhul kui asuvadki tööle kui madala kvaliteediga oma tööd teevad. Võimaldage eestlastel tulla koju tagasi oma perede juurde, oma sünnikoju. Ka nemad on praegu pagulased võõral maal, kes tegelikult äraelamist võimaldavate töökohtade olemasolul töötaks rõõmuga Eestis.

Ivo
8 aastat tagasi

Las tulevad, Muuli käristab tervituseks kõigile lõuna välja!

igatahes
8 aastat tagasi

ennem ekrestumine kui brüsselistumine, moslestumine ja isamaamüümine

Tervist
8 aastat tagasi

Anvar Samost, EKRE ideoloogia on sama, mis IRLil 10 aastat tagasi, nad on lihtsalt ära lahjendunud ning Tsahkna üritab olukorda muuta.

Ja pealegi, ma ei saa aru mida sa mees üldse seal IRLis passid, kui natsionalism sulle nii saatanast on. Meil ju oma sotsipartei olemas, äkki liitud nendega ja hakkad ka internatsionaaliks.

IRL liige
8 aastat tagasi
Reply to  Tervist

IRL suurim häda oli liirtumine Respublika poliit-tehnioloogidega, kes hääletasid bussitäite kurjategijate toomise abil sisuliselt rahvuslik-konservatiivse maailavaate ja panid nimekirjade etteotsa istuma niileskrossid, alenderid, aunasted muulid ja samostid. Selle õnnetu samosti ainukene eesmärk oli saada EU parlamendi kõrge palga peale, õnnekst rahvas nägi seda läbi ja andis talle jalaga tagumikku. Niipalju oli tal oidu, et nde laip IRList ise ära koristada, erinevaly aunastest, kes mädaneb ja mädandab kõrget palka saades edasi. Samosti sugune käkk astus rahvuslik-konservatiivsesse erakonda ja hakkas sedfa liberaalseks muutma, saamata aru, et inimesed seal enne teda pole teda pooler sünagagi selleks volitanud. Ja nüüd nimetab ta seda ekrestumiseks.… Loe rohkem »