Juhtkiri: Sobimatu asukoht

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalus Karja tänaval avatud alkoholipoe pidaja ütleb, et teeb hea meelega koostööd linnavalitsuse ja -rahvaga. Tema eesmärk ei ole tekitada probleeme. Ometi on vaid nädal aega avatud poeke pannud linnakese kihama.

Õnnetuseks paikneb uus pood kunagise Kuke galerii ruumes, otse lastekunstikooli naabruses. Lastekunstikooli õpetajaile see asi ei meeldi. Ei meeldi ka emadele-isadele, aga vähe sellest. Õnnetuseks on poepidaja andnud poele säherduse välisilme, mis ei meeldi ka muinsuskaitsele: reklaam vanalinnas säherdusel kujul on sobimatu. Kuigi muinsuskaitseametnikule ei meeldi ka poe sisu, ei saa amet ses asjas ettekirjutust teha. Vormi asjus saab, ja küllap ta teebki. Poepidaja ütleb, et võib reklaami korrigeerida, aga põhiprobleem – lapsed ja alkohol kõrvuti – jääb. 

Haapsalu linnaametnikud probleemi ei näe. Üks ütleb, et reklaami värvitoon pole küll päris see, mis kokku lepiti, aga säherdusi asju ongi keeruline kokku leppida. Teine ütleb, et linnavalitsusel puudub võimalus siltidele reageerida. Et Karja tänavast on nagunii juba tekkinud kauba- ja restoranitänav. Ja üleüldse: kui miski on vales kohas, siis on see kunstikool. Paraku pole kunstikooli seni kuskile kolitud.

Ühest küljest on õige, et alkoholi näeb laps igas toidupoes. Et ainuüksi alkoholi nägemine last jooma ei pane. Ka on õigus neil, kes ütlevad, et poel ja poel on vahe. Kui Karja tänava poest kaheliitrist õlut ei saa, siis pole ka ohtu, et kunstikooli sibav lapsuke komistaks trobikonnale nokastanud ostjaile. Ja üleüldse: ega siis alkoholipoes käi ainult joodikud, täiesti korralikud inimesed käivad ju.

Teisest küljest on Karja tänava pood siiski päris tavaline alkopood, mitte mõni peenike ja ülikallis gurmaanide vinoteek. Kui hoolega järele mõelda, siis vahest ei peaks ka igas toidupoes alkoholi müüdama, ammugi mitte lastekunstikooli naabruses. Nii et paha lugu. Näis, mis sest saab.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Max
8 aastat tagasi

Kas ei oleks ilus teha kunstikool Lahe tn.tühjalt seisvasse müügil olevasse endisesse masinaarvutusjaama majja?Palju ruumi,aga muidugi kallis!

K
8 aastat tagasi

Mulle tundus, et need koledad sildid on juba maha võetud. Poe asukohas isiklikult probleemi ei näe, lastega ühes majas, 3 sammu eemal kõrvalmajas, üle tee…Kõik kohad on seal alkoholiga seotud.

krõõt
8 aastat tagasi

Kus,kas 2L õlut on?

siuts
8 aastat tagasi

Ometi on vaid nädal aega avatud poeke pannud linnakese kihama.

Mina pole kuulnudki, et see pood lahti on. Ärge paisutage kõike üle. Tean, et ruumid anti rendile ja sinna pidi tulema butiik. Kas saab süüdistada rendilevõtjat kui tingimustes polnud vajadust võtta kooskõlastust naabritega.

Ivo
8 aastat tagasi

Alkoholi tarbimine ongi kunst mida tuleb õppida ja teoorias juba maast madalast nii, et kõik on tasakaalus.