Oru kooli lapsed uurisid turbakaevanduse mõju Salajõe veele

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Turbakaevandus. ARVO TARMULA

Reedel võistleb Tartus Teadulahingu finaalis Oru kooli võistkond Oru 1 koosseisus Marko Paat, Martten Tiitsma ja Reio Mikk (õpetaja Margit Kiivit). 

Teaduslahing on teadusvõistlus 7.-9. klassi õpilastele. Teaduslahingu finaalis võistleb iga maakonna parim võistkond. Superfinaalis esitlevad võistkonnad kolme kuu jooksul valminud uurimistöö tulemusi žüriile ning lahendavad kohapeal teadusülesandeid. Oru kooli Oru 1 võistkond valmistas finaalis kaitsmiseks ette uurimistöö Salajõe vee kvaliteedi muutustest viimase 15 aasta jooksul. Noored teadushuvilised uurisid, kas ja kuidas on halvenenud veekvaliteet seotud jõe keskjooksul paikneva Tui raba turbakaevandusega.

Teaduslahingu eelvoorudes jaanuari lõpus osales kokku 155 võistkonda üle Eesti. Läänemaa eelvoorus osales 9 võistkonda (3 võistkonda Oru koolist, 3 Virtsu koolist ja 3 Lihula koolist). Eelvoorus tuli võistlejail näiteks valmistada burromeeter, orienteeruda kaardi järgi ja määrata liiva kogus vees.

Teaduslahingut korraldab Eesti ülikoolide tudengite ühendus „Elus teadus”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments