Juhtkiri: Las valivad

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Põhiseaduse muudatus, mis annab kohalikul tasandil valimisõiguse 16–17aastastele noortele, sai sel nädalal riigikogus napi enamuse: 62 poolthäält. 2017. aasta kohalikel valimistel annab valimisea langetamine hääleõiguse Läänemaal üle 200 noorele. Kogu Eestis on 24 000 selles eas noort.

Poolt- ja vastuargumente vaagides on vaagijad avaldanud lootust, et ehk aitab valimisea langetamine noori kaasata kodukoha (maakoha) ellu ja seob neid ehk rohkem ka kodukohaga. 18aastased on kodukohast üldjuhul juba (edasi õppima) läinud. Kui neid selleks ajaks ei ole suudetud kodukoha külge siduda, pole see hiljem enam võimalik. Iseasi on muidugi, kas just varasem valimisõiguse andmine on see, mis toob noored kord koju tagasi, sest õppima lähevad nad ju maalt linna nagunii.

Noored ise näevad valimisea langetamises ohtu, et valituks võib saada vale inimene. Kahtlemata jõuavad kohalikud poliitikud edaspidi enne valimisi koolidesse. Kahtlemata ei jäeta kasutamata vahendeid võita odavat populaarsust. Nii võibki vallavolikokku pääseda see, kellel on aadete ja puhta südametunnistuse asemel noortele ette näidata moekamad püksid ning siledam tukk ja jutt. Iseasi muidugi, kas 16–17aastased erinevad selles asjas täiskasvanud valijaist. Eks nendegi seas ole tarku, vähem tarku ja päris rumalaid. Nagunii ei saa ainult tarku valima lasta. Nagunii lähevad ka rumalad.

Valimisea langetamises ohtu nägijate vaigistamiseks on kõlanud argument, et nagunii on selles eas noori nii vähe, et riigi alustalasid nende valik ei kõiguta. Mäe otsast vaadates on neid vähe küll, aga ilmselt siiski mitte nii vähe, et neid valimisõigusest ilma jätta. 24 000 terve Eesti peale pole ehk märkimisväärne hulk, aga vallas, kus pääseb volikokku paari või paarikümne häälega, pole see nii vähe midagi. Siit edasi võiks muidugi sujuvalt hakata arutlema haldusreformi tarvilikkuse üle, sest nagu elu on näidanud, pääseb volikokku ka ainult ise endale antud häälest (ja see hääl ei ole teismelise hääl, sest kandideerida 16–17aastased valimistel ei saa). Nii et mis siis ikka, las valivad. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tõemonopol
8 aastat tagasi

Paluks minu kassile kah hääleõigus anda. Näu tähendab reformierakonda ja kui ta teeb auh, siis saab hääle keskerakond!

Ivo
8 aastat tagasi

16 aastased võiks keskenduda millelegi muule kui poliitikale ja selle jälgimisele. Siin on selgelt erakondade soov endale “jugendit” kasvatada, vaesed lapsed meelitatakse parteikeldrisse kus hallid kardinalid vorbivad neist eeskujulikud ja lojaalsed sõdurid keda saab hõlpsasti kontrollida ja tanki lükata kus ja kunas tarvis. Savisaar, aus mees, ütles otse, et ühe sellise treib poole aastaga valmis. Mõned vahel kipuvad ebaõnnestuma ja mujale üle jooksma, selleks ongi vaja materjali, milleks see seadus ka näib olevat.

huvitav
8 aastat tagasi

oot-oot- kas põhiseaduse muutmiseks natuke suuremat % vaja polnud?

sellel
8 aastat tagasi

muudatusel on kaugeleulatuvad negatiivsed tagajärjed

Välisriikide kogemus
8 aastat tagasi

On. Nt Austrias, Saksamaal, Šveitsis, Ungaris, Norras, Maltal

Jats
8 aastat tagasi

On seda ka teistes riikides kuskil lubatud varem?Abielluda on lubatud.Siiski lastekaitse alla käivad veel….(Eks Hitler saatis ka alaealised sõtta,kui mujalt võtta enam polnud.Aga see on muidugi teine asi!)Jah,valige palju tahate,aga riigi juhtimise struktuur sellest ei muutu midagi,nii et lootusetu lugu.Kust võtta ausaid,siiraid ja erapooltuid-noorte hulgast ongi usku veel…..