Urmas Sukles: Mis mõttes elab administraator õpetaja arvel?

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Suklese umbusaldus arvo tarmula (21)

Haapsalu linnapea Urmas Sukles (pildil) kritiseeris täna oma Facebooki leheküljel valitsuskoalitsiooni kava tõsta majutusasutuste käibemaks 20 protsendile. 

Sukles kirjutab: "Sõbrad, kuidas oleme Reformierakonnas jõudnud punkti, kus oleme asunud ära panema. Muul viisil ei saa seda viimaste päevade irooniat ja vastandumist nimetada. Mis mõttes elab hotelliadministraator õpetaja arvel?

Hea küll, käib koalitsioonisisene positsioonivõitlus hea ja halva maitse piiril, aga kuskil on ju olemas ka ettevõtja ja tema käest palka saav inimene. Tihti just Tallinnast väljaspool. Miks me tahame talle ära panna ja teda vastandada riigiteenistujaga.

Suur, Eestile ülivajalik majandusharu, mis muuseas ei ole meile sugugi looduse poolt antud, on aetud turismihooaja eel stressi. Inimesed koostavad appikarjeid ja kutsuvad saadikuid vaibale. Kohati tundub, et võetakse kuulda, siis võtad lehe lahti ja saad teada, et hotellitöötaja elab õpetaja arvelt. Solvav.

Et Eestit külastab aastas kümmekond miljonit inimest ja iga viies jääb meile ka ööseks, on kohaliku ettevõtja kahe aastakümne pingutuse vili. Kui 15 aastat tagasi ei oleks Tallink hakanud tegema oma hullumeelseid investeeringuid, oleks Eesti areng olnud teine. Selliseid edulugusid, aga väiksemas mahus on mitmes maakonnas. Enamasti on tegemist Eesti väikeettevõtja, Reformierakonna toetaja, valija sõbraga. Pole vaja temast loobuda. Tema saab hakkama, aga kas meie ka saame?

Minul on siin sada huvide konflikti. Olen erakonna liige, olen majutusasutuse kaasosanik, takkaotsa olen veel väikese linna linnapea. Väikese linna linnapeana ja oma maakonna patrioodina tean ma päris hästi, miks ja kes meile Haapsallu ja Läänemaale tulevad või miks ei tule.

Vaatasin Fra Mare majandustulemusi 2008. aastast tänaseni. 2009 suurendati käibemaksu majutuses 5%. Fra Mare käive kukkus masu ja turuvõitlusega 20%. Palgafond vähenes 20%. Ärikasum vähenes niisama palju kui maksime riigile lisandunud käibemaksu ehk oma kasumi arvelt toitsime riiki ja jätsime investeerimata olmesse ning inimestesse. 2014. aastaks oleme palgafondi suutnud suurendada 2% ehk 2008. aasta tasemini on veel 18%. Käive oli mullu väiksem kui raskel 2009. aastal."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ohohh
8 aastat tagasi

Vau! Ometi tunneb Sukles ka millegi pärast muret. See on maksutõusu pärast, mis puudutab tema enda firmat. Mina olen liigutatud.

Max
8 aastat tagasi

Ärge unustage et peale Suklese ja Fra Mare on Haapsalus palju väikesi majutusettevõtteid.Need inimesed on endale ise töö loonud ja on äärmiselt ebaõiglane riigi poolt nende sissetulekut nullida.Siinsed sõnavõtjad ei ole vist ise mingid töötegijad kui on aega ilkuda kõige ja kõigi üle.

Mailis
8 aastat tagasi

Kes sa iganes oled, kes vastasid- sa ei mõista küll mitte midagi ja sinusugusele vastadagi on minupoolne lollus, kuid eks me kõik tee vahel lollusi.Ikka edu ja vahel ka päikest sinu päevadesse…..

Mailisele
8 aastat tagasi

Oled sa ka mõelnud sellele, miks tümitatakse? Viimane on sinu väljend ja kui seesuguselt jõhkralt väljendad, siis tead ka põhjuseid.

Mailis
8 aastat tagasi

Tõsi, ei ole keegi midagi püüdnudki teha: pole mõtteid, pole hakkamist ja tundub, et ei olegi vajagi, sest kui midagi teed, siis tümitatakse sind nii kui jõutakse.

Tont.
8 aastat tagasi

Siin on küll poolt ja vastu komme hr. linnapeale,aga keegi pole vastanud mu küsimusele: kas ja kui palju on mõni eelmine või konkureerinud linnapeakandidaat teinud uute töökohtade loomiseks ? Või suveürituste osas? Pr. Danilovi ajal olid vaid viiulikontserdid. Internet on ka seepärast tore,et saab ajas tagasi vaadata …

Mailis
8 aastat tagasi

Tõsi, SIUTS. Kommentaariumides avastad, millised inimesed tegelikult on.Ja need on meie kaaslinlased…….

kodanik
8 aastat tagasi

aga mis erakonnaga Sukles õigupoolest rääkima peaks, keski või reffiga? Hingelt ja sisult on ta ju keskerakondlane.

auh - auh - auh
8 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Hingelt ja sisult on ta kretiin kelle parim sõber on koer. Täpselt nii nagu filmis koera süda.

siuts
8 aastat tagasi

“Mida rohkem õpin tundma inimesi, seda rohkem meeldivad mulle koerad…”
Olen vist ka kretiin.

No
8 aastat tagasi
Reply to  siuts

rahune siuts! Siin on mõned valvevirisejad, kes linnavalitsuse ja linnapea iga tegevuse peale raevukalt tatti pritsivad. Võta asja huumoriga! 🙂

administraator
8 aastat tagasi

Kus nüüd kukkus kiunuma, et käibemaksu tõstetakse. Niikuinii tõstab selle võrra hindasid või saab käibemaksu riigilt tagasi.
Ma ei tea, kuidas nüüd on, aga 20a tagasi ühes hotellis administraatorina töötades oli Suku see mees, kes mitte kunagi uksest sisse astudes “tere” ei öelnud.

siuts
8 aastat tagasi
Reply to  administraator

Ja sellest ajast saati kannad oma pisikeses hinges vimma ta vastu. Sa ise ikka tervitasid sisenejat? Vihkamine on see, kui võtad mürki ja loodad, et vaenlane ära sureb … Ära jama niivisi oma tervisega- lase vabaks nagu ütleb õnne tänava Mare. Seda enam, et tahavad hinda tõsta.

Mailis
8 aastat tagasi

TONDIGA täiesti nõus.Kuurordid toovad tulu KOGU LINNALE ja see tulu sõltub sellest, milline on hind, et just meile, Eestisse, tulla.Sukles ajab õiget asja ja mitte ainult enda isiklikke huve silmas pidades!

Mailisele
8 aastat tagasi
Reply to  Mailis

Suklese suuvooder jälle sõna võtnud. Millal enne on Sukles ajanud kellegi teise asja peale iseenda? Lubage naerda!!!

siuts
8 aastat tagasi
Reply to  Mailisele

Naer on terviseks, aga kes kardab kortsu minna, see jäägu parem tõsiseks.

PTR
8 aastat tagasi
Reply to  Mailis

Kõige suurem kasu saaja on ika rootsi pank kugu see sukles ja co enda raha hoiule paneb. Huvitav palju peab läänemaa inimesi veel röövima et mõistus pähe tuleks.

tõemonopol
8 aastat tagasi
Reply to  Mailis

Mailis, kogu linnale??? Kas oled suku sulitembud unustanud? Kas hakkame uuesti neid ette lugema? Heal…. alajaam…