Galerii: Luigeuputus Tagalahel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19

Haapsalu tagalahele on kogunenud suur hulk noori luiki.

Linnuteadlase Tarvo Valkeri sõnul on tegemist mittepesitsevate noorte luikedega, kes moodustavad suviti seltsinguid.

„Haapsalu tagalaht on neile soodne toitumisala,“ ütles Valker.

Ka teised pikaealised linnud, kes kohe esimesel aastal pesitsema ei hakka, moodustavad suviti seltsinguid, näiteks sookured. Luiged hakkavad pesitsema 3-4aastaselt.

Seda, kauaks luigeuputust Haapsallu jagub, Valker täpselt öelda ei osanud, sest see sõltub toidubaasist ja tuulesuunast. Tugeva läänetuulega tõuseb vesi ja see hajutab luiged laia. Valkeri hinnangul võivadluiged siin olla juuni alguseni või keskpaigani. Seejärel suunduvad linnud potensiaalseid pesitsuspaiku järgmiseks aastaks valima.

„Viimastel aastakümnetel on luikede arvukus suurenenud, sellepärast neid nii silmatorkavalt näebki,“ ütles Valker.

Fotod. Arvo Tarmula

Luiged tagalahel arvo tarmula (1) Luiged tagalahel arvo tarmula (2) Luiged tagalahel arvo tarmula (3) Luiged tagalahel arvo tarmula (4) Luiged tagalahel arvo tarmula (5) Luiged tagalahel arvo tarmula (6) Luiged tagalahel arvo tarmula (7) Luiged tagalahel arvo tarmula (8) Luiged tagalahel arvo tarmula (9) Luiged tagalahel arvo tarmula (10) Luiged tagalahel arvo tarmula (11) Luiged tagalahel arvo tarmula (12) Luiged tagalahel arvo tarmula (13) Luiged tagalahel arvo tarmula (14) Luiged tagalahel arvo tarmula (15) Luiged tagalahel arvo tarmula (16) Luiged tagalahel arvo tarmula (17) Luiged tagalahel arvo tarmula (18) Luiged tagalahel arvo tarmula (19)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pipi
8 aastat tagasi

luiki EI TOHI SAIAGA TOITA! Luiged saavad oma toidu ise kätte.

Nälg
8 aastat tagasi

Luikedel on kõhud tühjad ja nende lemmiksöök on sai.

näljasele endale saia
8 aastat tagasi
Reply to  Nälg

Millises koolis käies nii tasemelist nalja õppisid tegema? Oih, kui nõme nali! Arvesta, et keegi võib seda tõena võtta ja tapabki luiki.

Louis
8 aastat tagasi

Luigesupp.

loodusekummardaja
8 aastat tagasi

OI milline kaunis ja ürgne vaatepilt. Aitäh pildtide ülespanijale. Vaja kohale kiirustada et oma silmaga vaadata.