Lääne maavanema ametikohta rihib kolm poliitikut

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lääne Elule teadaolevalt soovivad Lääne maavanema ametikohta saada kolm poliitikut: reformierakondlased Innar Mäesalu ja Reimo Nebokat ning sotsiaaldemokraat Neeme Suur. Ükski neist ei kinnita seda väidet ega lükka ka ümber ja nad ütlevad kui ühest suust: „Kui pakutakse, siis kaalun positiivselt.”

Läänemaa on olnud mullu oktoobrist maavanemata ja veel pole teada, millal valitsus maavanema küsimusega tegelema hakkab.

„Ma tean, et seda ei ole arutatud ja ma ei tea, millal on plaanis seda arutada,” ütles endine maavanem ja endine riigikogu liige sotsiaaldemokraat Neeme Suur. Tema sõnul pidi selleteemaline arutelu olema riigihalduse ministri juures eelmisel nädalal, kuid lükkus edasi.

„Uus koalitsioon on värskelt tööd alustanud ega ole Lääne maavanema nimetamist veel päevakavva jõudnud võtta,“ vahendas siseministeeriumi pressiesindaja riigihalduse ministri Arto Aasa sõnu.

„Ei oska valitsuse asju kommenteerida, aga saan neist aru, et neil on praegu tuhat tähtsamat asja ajada,“ ütles viimane Lääne maavanem Innar Mäesalu. Ta oli Lääne maavanem peaaegu kolm aastat, enne kui läks mullu oktoobris Tarmo Leinatamme asemele riigikokku.

Suur lisas, et ühes paketis arutatakse nii nõukogude liikmeid kui ka maavanemate saatust.

„Soove võib ju inimestel ikka olla,” põikles Reformierakonna Ridala piirkonna juht Reimo Nebokat. „Ma arvan, et iga poliitik võiks olla valmis võtma vastutust, kui talle see võimalus antakse.”

Nebokati sõnul tuleb kõigepealt ära oodata, mida valitsus ja minister maavanematega teha mõtlevad. Koalitsioonileppes on selle kohta mõned read, mida Nebokat täpsemalt kommenteerida ei oska.

„Arvan, et lähikuud toovad selgust. Minu teada on riigihalduse ministri vastutusala alles täpsustamisel,” ütles Nebokat.

Lause koalitsioonileppes, mida ei osanud Nebokat kommenteerida, on: „Anname maavalitsuste olemuslikult omavalitsuslikud ülesanded võimalusel üle kriteeriumidele vastavatele omavalitsustele.”

Nebokatist erinevalt teadis koalitsiooniläbirääkimistel osalenud Suur seda seletada. See lause tähendab, et tuleb kriitiliselt üle vaadata ülesanded, millega maavalitsused praegu tegelevad. Ta tõi näite, et lapsed tuleb laulu- ja tantsupeole viia, kuid kas see on riigi või omavalitsuse ülesanne. Praegu tegeleb sellega maavalitsus. Niisamuti on laste kohaliku lauluvõistlusega Kullalind. Samamoodi tuleks maavalitsuse ülesannete seast kaotada olümpiaadide korraldamine, kultuuri-, spordi- ja noorsootöö ülesanded. Nendega peaks tegelema suur omavalitsus või omavalitsusliit.

Selliseid arutelukohti on Suure sõnul veelgi.

Küll aga jäävad maavalitsusele edasi need ülesanded, mis on seotud riigimaa ja valimistega, riigi esindamisega kohtus ja omavalitsuste järelevalvega. Suure sõnul ei ole kõike mõistlik Tallinnast juhtida, sest seal ei tunta kohalikke olusid. Näiteks esindab Lääne maavalitsus kohtus riiki 20–30 korral aastas.

Maavanemaks saamise kohta ütles Suur, et praegu oleks sellest rääkimine laskmata karu naha jagamine.

„Olen sellel ametikohal töötanud ja arvan, et see on hea ja väärikas amet,” ütles Suur. „Saab maakonna eest seista ja võidelda.”

Suur ütles, et on võtnud endale kuuajalise puhkuse. Kui edasised plaanid on selgunud, võib ta taastada ka Lääne-Nigula volikogu liikme volitused. Riigikogu liikmena ei saa olla vallavolikogu liige.

Lääne maavanema kohusetäitja on praegu maasekretär Kristel Jupits.

Reimo Nebokat

Reformierakonna aktivist Reimo Nebokat. URMAS LAURI

Neeme Suur (5)

Endine riigikogu liige Neeme Suur. ARVO TARMULA

Innar Mäesalu valimisnänn arvo tarmula

Läänemaa viimane maavanem Innar Mäesalu valimiskampaania ajal. ARVO TARMULA

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
8 aastat tagasi

huvitav fenomen, et need, kes räägivad era-ettevõtluse tähtsusest, maapiirkondade arengust, töökohtade loomisest- ei kipu ise ühtegi ettevõtet asutama, töökohti looma (endalegi mitte) vaid ikka ja alati ühte kohta- maksumaksja raha eest toolile, kus saab taas rääkida…. ettevõtluse tähtsusest jne jne jne. Huvitav -kui endal üldse kogemust ega tahtmist ei ole- mida päris ise teha, oma kätega , kuidas sellest siis rääkida saab?

einoh
8 aastat tagasi

ikka sukles maavanemaks

?
8 aastat tagasi

Plaanitakse erakorralisi ausaid valimisi ja praeguse valitsuse tagasiastumist.Mis on hea,halb või kõige halvem?Kuidas kellelegi….

Valdo
8 aastat tagasi

Valik tuleb teha halva, halvima ja väga ……? Kainet mõistust!!!!!

kurb küll
8 aastat tagasi

kui Riigikogust suure hüvitisega lahkunud nii põevad, et uut samaväärset kohta ei ole nagu teisi targemaid, haritumaid inimesi polekski aga ainult ühed nimed , kes harjunud head riigileiba sööma.

Ma siiski
8 aastat tagasi

…hr. Neeme poolt hääletama ei kiirustax. Sest valimisraha on vaja tagasi teenida ning ma üldse ei imestaks mõne huvitava ehituslepingu üle,mis mõnele ehitusfirmale valimisreklaami eest kõva papi tooks….

prill
8 aastat tagasi

Õige ta on,et mis siin veel vanu asju meelde tuletada,kui tööpuudus juba läänemaa iidoleid kimbutab-ikka peame aitama.Lihtinimene vaadaku ise,kuis hakkama saab….

vt
8 aastat tagasi

Huvitav loogika!Kui muud pole öelda,siis tehakse mõni teema äärmiselt ebaoluliseks.

sedaviisi...
8 aastat tagasi

Homoseaduse vastane võitlus pole kaugeltki lõppenud.Lihtsalt sel on erinevad etapid.Rahva kohus on meelde tuletada igal võimalikul juhul oma soove ja põhimõtteid.Keegi rohkem söönuks ei saa,kui seadus ka peaks jõustuma.Vastupidi-sellega kaasnevad kulutused.Pole me alla andnud midagi ega käega löönud….Eesmärk ei pühitse abinõu.Ja mis selle kooseluseaduse eesmärk on-Euroliidule meeldida…Aga see liit ei püsi igavesti koos.

to aps
8 aastat tagasi

jätaks juba selle homoseaduse jutu ja keskenduks inimeste jaoks oluliste probleemidele.Inimesi teeb murelikuks tööpuudus ja väiksed palgad mitte see homojutt….