Kruusamäe tõi aktimaalinäituse Haapsalu taastusravihaiglasse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

kruusamäe näitus taastusravihaiglas tarmula

Ilmar Kruusamäe näitus Haapsalu taastusravihaiglas. ARVO TARMULA

Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskuse (HNRK)  kohvikusaalis avanes kunstnik Ilmar Kruusamäe  maalinäitus „ N-Aine“.

Tegemist on kunstniku juba tuntust kogunud aktimaalide seeriaga. Sel korral on väljas 12 õlimaali, millest esimesed on valminud aastal 1999.

Kunstnik ise räägib näitusel „N-aine“ sünnist nii: „Kuna olen vast enamikule kunstihuvilistele tuntud kui hüperrealist ja portreemaalija, siis aktimaalide liin „N-aine“ on mulle nö „käetreeninguks“.

Suureformaadilised portreed (küljepikkusega 2 – 3 m) võtavad maalimiseks 4 – 6 kuud head päevavalgust.  Aktimaalid maalin aga natuurist, modellist paari meetri kaugusel „ühe hingetõmbega“, paari tunniga valmis“.

Ilmar Kruusamäe sõnul on HNRK kohvikusaal ja ka muud ruumid kunstinäituse korralduseks suurepärase loomuliku valgusega, sestap kutsub HNRK juhatuse esimees Priit Eelmäe ka teisi kunstnikke üles oma töid HNRK patsientide rõõmuks eksponeerima: „ Kaunis visuaalne kunst ei ole pelgalt vaatamiseks ja nautimiseks vaid sellel on kindlasti positiivne terviklikule rehabiliteerimisele kaasa aitav mõju. HNRK-s kunsti eksponeerimisest peaks saama järjepidev traditsioon. Taiesed on vaatamiseks mitte ainult HNRK patsientidele ja töötajatele vaid oodatud on ka linnarahvas.“

Eelnevalt on HNRK-s üleval olnud ekspositsioone kunstnik Ülo Telgmaa kureerimisel, näiteks Nikolai Bleskov´i graafika.

Ilmar Kruusamäe näitus „N-aine“ jääb HNRK kohvikusaalis avatuks juunikuuni.

 

————————————————————————————————————————————

Ilmar Kruusamäe

Sündinud 1957.a. Tartus.

Lõpetanud Tartu Ülikooli 1980 a. majandusteadlasena .

Alates 1988. aastast Eesti Kunstnike Liidu liige.

Kunstnikerühmituse „Kursi Koolkond“ asutajaliige (1988) koos Peeter Alliku, Albert Gulgi ja Priit Pangsepaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
8 aastat tagasi

Kindlasti ilus näitus,aga kas ka asjakohane? Kuid ma ei imestaks,kui see kosmonaut teeks seal näituse Ratastooliga voodisse.Kui palju aitab näitus kaasa fantaasiatele ja tervenemisele, on küsitav.

külaline
8 aastat tagasi

Väga ilus näitus

sakespeare
8 aastat tagasi

Rahuldamata tädi otsib uusi väljakutseid.