Läänemaa suurim tee-ehitus on tänavu Laiküla-Üdruma teelõigul

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tänavused suurimad tee-ehitustööd on kahe suurema linna – Tallinna ja Tartu ümbruses, kuid korda tehakse ka Risti – Virtsu maantee Laiküla – Üdruma 7,8 kilomeetri pikkune teelõik.

Renoveeritava teelõigu vanast asfaltkattest saab eeldatavalt mustkatte ka 5,2 km pikkune Lemmkkiküla – Jõgisoo tee.

Kullamaa – Liivi tee sai mullu tolmuvabaks, sealt edasi Suure-Lähtruni jäi paarikilomeetrine teelõik kruusateeks.

„Oleme ettepaneku teinud, et see Liivi tee 2,4 kilomeetri pikkune lõik saab tuleval aastal (2015) tolmuvabaks 2,5kordse pindamisega,” ütles maanteeameti hooldevaldkonna juht Enn Raadik toona.

„See 2,4 kilomeetrit on meil jätkuvalt plaanis tolmuvabaks teha, kuid ametlikult seda üheski kavas pole,“ ütles maanteeameti Lääne regiooni projektijuht Urmas Robam.

Risti–Virtsu maantee Üdruma – Laiküla teelõigu rekonstrueerimise käigus mahafreesitav asfaldipuru läheb tolmuvabade katete ehitamiseks. Eeldatavalt saab sealt uue kattematerjali ka Lemmkiküla – Jõgisoo tee, just sellise plaani käis Raadik Liivi tee avamisel välja.

„Objektid peab kinnitama maanteeameti investeeringute komitee,“ selgitas Urmas Robam ja lisas, et praegu kinnitust veel ei ole. „Lubaduse ei taha anda, aga tõenäoliselt Lemmkiküla – Jõgisoo tee on üks neist.“

Läänemaa liiklust mõjutab suvel ka Ääsmäe – Riisipere 18,3 kilomeetri pikkuse teelõigu rekonstrueerimine.

Ääsmäe – Riisipere teelõigul on liiklustihedus suurem kui mullu uue asfaltkatte saanud Riisipere – Risti teelõigul. Seetõttu paigaldataksegi Ääsmäe – Riisipere teelõigule kaks kihti asfaltbetooni.

„Mõni ristmik saab ka lisaradu, kuid suuri mullatöid sel teelõigul ette näha ei ole,“ selgitas Robam.

Liiklust korraldatakse reguleerijatega, sest nii on ehitatava teelõigu läbilastkevõimsus suurem kui see oleks fooridega reguleerimise korra.

Maanteeamet investeerib tänavu teedesse 184,6 miljonit eurot, millest 80,2 miljonit tuleb välisraha, vahendas Postimees. Kokku on sel aastal kavas remontida 1811 kilomeetrit, millest 1105 kilomeetrit moodustab kattega teede säilitusremont ehk pindamine.

Tänavu ehitatakse ümber ka 28 silda. Läänemaal suuri sildu sel aastal ei remondita, kuid Tuudi-Risti maanteel tehakse korda Kunila sild.

Läänemaal rekonstrueeritakse neljal maanteel 2020. aastaks kokku veidi üle 30 kilomeetri, kahel teelõigul kogupikkusega veidi alla 30 kilomeetri paigaldatakse uus kattekiht ning umbes sama palju kilomeetreid saab kuuel maanteel tolmuvaba katte. Kavas on remontida kuus silda.

tee-ehitus 002 PostimeesKaart: Postimees

Kunila sild Tuudi-Risti maanteelKunila sild. Foto: Google Maps

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
rk
8 aastat tagasi

ja mitte ühtki ajalist informatsiooni kogu artiklis?