Hiiu Folk kutsub talguhunte lauluga läbi aja reisima

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11

Kõigil Teeme Ära! 2015. aasta talgulistel on taas võimalus soetada endale Hiiumaa pärimusmuusikafestivali pass soodsama hinnaga.

3. maist 30 juunini saab iga talguhundi passi omanik Piletilevi müügipunktist või internetipoest osta 35-eurose eripassi ja tulla juulis Hiiumaale, saama osa üheteistkümnendast pärimuspeost, mis tänavu kannab nime “Lauluga läbi aja.”

Sel aastal 16.-19. juulini toimuv peresõbralik pärimusmuusikafestival Hiiu Folk jätkab koostööd Teeme Ära meeskonnaga. 2. mail toimuval üle-Eestilisel talgupäeval osalejad on tõelised talguhundid, keda festival omalt poolt tunnustab soodsa festivalipassi soetamise võimalusega. Pääsme saab talguline lunastada Piletilevi müügipunktis talgupassi ja isikut tõendava dokumendi alusel või sisestades internetis koodi “talguhunt”.

“Juba üheteistkümnendat korda võõrustab Hiiumaa inimesi, kes hoolivad lisaks heale muusikale ka pereväärtustest ja ümbritsevast keskkonnast. Igal aastal oleme rõhutanud, et Hiiu Folk on alkoholivaba. See on aga vaid üks osa meie peo olemusest- väärtustame puutumatut loodust, vaikust, puhtust, traditsioone, kohalikku toitu, taaskasutust,” kõneleb Hiiumaa pärimusmuusikafestivali peakorraldaja Astrid Nõlvak.

“Meie südamesooviks on, et inimesed tunneksid end festivalil mõnusalt ja ümbritsev keskkond oleks hästi hoitud. Just sellepärast jätkame ka tänavu koostööd Teeme Ära tiimiga, sest meie väärtushinnangud ning suhtumine ümbritsevasse on väga sarnased,” lisab ta.

Talguhundi pass on folgipeo tavahinnast veerandi võrra soodsam, eelnevatel aastatel on Teeme Ära! talgupäeval osalejad aktiivselt hiidlaste lahket pakkumist ka kasutanud:

“Hiiumaa pärimusmuusikafestivaliga seob meid nüüdseks juba kolme aasta pikkune koostöö. Meie talgulised tervitavad võimalust, suvel Hiiumaal head muusikat kuulata, matkata ja loodust nautida, suure rõõmuga,” kinnitab Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa looduse fondi juhatuse liige Tarmo Tüür. “Hiiu Folk on suurepärane, kõrvaga kuulatav ja käega katsutav näide sellest, kuidas toimetada keskkonda arvestavalt. Paljud talgulised tulevad Hiiumaale folkima puhta ja müravaba olemise tõttu, mis siin valitseb. Ka on tähtis, et lisaks muusikale saab siin end keskkonnateemadel harida. Muudel suvistel suurüritustel on Hiiu Folgilt mõndagi õppida,” räägib Tüür.

"Lauluga läbi aja" saab alguse juba 13. juulil, mil koostöös keskkonnaametiga jätkub Hiiu Folgi loodusõhtute traditsioon. Esmaspäevast kolmapäevani loovad elamuslike arutelude ning elava muusikaga koosviibimised mõnusa eelhäälestuse neljapäeval algavaks Hiiumaa pärimusmuusikapeoks. Teiste seas rõõmustab kuulajaid sel aastal ka “lingvistiline “Valdur Mikita.

Reedel ja laupäeval on Kassari kiigeplatsil püsti keskkonnaameti telk, neljapäevast laupäevani toimuvad igas Hiiumaa vallasfolgi loodusmatkad. Tänavuseks hitiks kujuneb kahtlemata Tiit Leito juhitud retk Hanikatsi laiule, müstilisse paika, millest unistab iga tõeline loodusesõber, kelle jalg kunagi Hiiumaad on puudutanud.

Teist aastat toimub festivali loodusfilmide programm, mille seegi kord paneb kokku tänavu oma esimest juubelit tähistav meisterlik loodusdokumentalist Riho Västrik. Programmi pärliks on Riho Västriku produtseeritud verivärske kogupere loodusdokumentaal “Emajõe veemaailm.”

Kõige tähtsam XI Hiiu Folgil on muidugi muusika! 16.-19. juulini reisivad kõigis saare nurkades lauluga läbi aja kümned omanäolised esinejad ja kollektiivid. Üheteistkümnendat korda on kohal festivali põlisesineja staatusse tõusnud Daniel Wikslund (Rootsi) ja sedapuhku on tal kaasas suurepärased muusikud, kellega koos esinetakse ansambel TULIPALO nime all. Fenomenaalne häältevalitseja Estonian Voices paneb Hiiu Folgi auks kokku erikava. Kuulajate meeli kosutavad ka armastatud Untsakad, Ummamuudu, SILD (Eesti/Wales), Sannalise, arhailise meestelaulu ansambel LÜÜ-TÜRR, Bombillaz, kel on seekord kaasas Koidu tähed, Johansonid koos Krista Citra Joonasega, Robirohi, RÜÜT, Kruuv, Angus jpt.

Lähemalt saab toimuvast teada festivali kodulehelt.

Mullune, kümnes Hiiu Folk kandis pealkirja "Põlvest põlve. Fotod: Urmas Lauri

10. Hiiu Folk urmas lauri (1) 10. Hiiu Folk urmas lauri (2) 10. Hiiu Folk urmas lauri (3) 10. Hiiu Folk urmas lauri (4) 10. Hiiu Folk urmas lauri (5) 10. Hiiu Folk urmas lauri (6) 10. Hiiu Folk urmas lauri (7) 10. Hiiu Folk urmas lauri (8) 10. Hiiu Folk urmas lauri (9) 10. Hiiu Folk urmas lauri (10) 10. Hiiu Folk urmas lauri (11)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments