Andres Ammas ei jaga parteikaaslase Kirsbergi seisukohti “tõupuhtuse” teemal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

riigikogu_ammas_helmeRiigikoguliige Andres Ammas (keskel) ütles, et talle meenutab Kirsbergi kirjatükk Teise maailmasõja eelseid arutlusi eugeenika, tõupuhtuse ja -tervise teemadel. Foto: riigikogu kantselei

Eesti Vabaerakond ei nõustu erakonna liikme Georg Kirsbergi seisukohaga immigratsiooni negatiivse mõju kohta rahvastiku kollektiivsele IQ-le ja võrdleb tema selleteemalisi arutlusi "sõjaeelsete seisukohtadega tõupuhtuse ja -tervise üle".

"Mulle meenutab Kirsbergi kirjatükk Teise maailmasõja eelseid arutlusi eugeenika, tõupuhtuse ja -tervise teemadel," kommenteeris Postimehes avaldatud Kirsbergi kirjutist "Georg Kirsberg: kas sallivus või reaalpoliitika?" riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liige Andres Ammas. "See lugu oli minu jaoks nagu muistise või eelajaloolise looma väljailmumine ja erakonna seisukoht see küll ei ole."

Samas riputas Vabaerakond kolmapäeva hommikul lingi Kirsbergi arvamusloole oma kodulehele, kuid eemaldas selle kohe, kui BNS-i ajakirjanik kirjutise vastu hakkas huvi tundma.

Rääkides immigrantide negatiivsest mõjust rahvastiku kollektiivsele IQ-le ja kultuurile viitab Kirsberg muu hulgas DNA struktuuri avastajale James Watsonile, kes on öelnud, et Aafrika riikide majandus seisab väga suure probleemi ees, sest sealsete inimeste vaimne võimekus võib olla madalam kui eurooplastel ja asiaatidel.

Kirsberg viitab ka psühholoogidele Richard Lynnile ja Tatu Vanhanenile, kes andsid 2002. aastal välja raamatu "IQ and the Wealth of Nations" ning sellele jätku "IQ and Global Inequality", kus nad võrdlesid 81 riigi IQ skoore selle riigi majandusnäitajatega ja tuvastasid suure korrelatsiooni. "Kui heita pilk IQ jaotumisele maailmakaardil, siis on kõige madalamad keskmised skoorid Zimbabwes, Etioopias ja Guineas. Need ja mitmed teised Aafrika riigid on juhtumisi ka maailma vaeseimad. Lynni ja Vantaneni järeldus tähendab, et vaesuse põhjuseks ei ole üksnes ekspluateerimine arenenud riikide poolt, vaid eelkõige rahva ebapiisav vaimne võimekus," kirjutas Kirsberg.

"Zambias ja Tansaanias on 2009. aasta andmete põhjal SKT ühe inimese kohta vastavalt 666 ja 524 USA dollarit aastas. Juhtumisi on ka nende rahvaste keskmine IQ 71-72 punkti. Olgu võrdpildiks toodud, et Inglismaa IQ keskmine skoor on 100 ning SKT inimese kohta aastas ligikaudu 20 tuhat dollarit. Ka seda on huvitav teada, et USA-s ei rakendata surmanuhtlust nendele, kelle IQ skoor on alla 70 punkti, lähtudes arusaamast, et sellest punktisummast algab vaimne alaareng," kirjutas Kirsberg.

Andres Ammase sõnul pole erakond nende teemade üle kunagi arutanud ja seega pole olemas ka erakonna seiukohta. "Vabaerakond pole seda teemat üldse arutanud. Meie programmis ei ole sel teemal ridagi või on midagi väga pealiskaudset. Ja ka erakonna sees pole mingit diskussiooni sel teemal olnud. Siin on tegemist Kirsbergi puhtalt isikliku seiukohaga," sõnas Ammas.

Enne valimisi mõnda Kirsbergi kirjatükki lugenuna ütles Ammas, et nende põhjal jättis Kirsberg talle huvitava mõttelaadiga inimese mulje. "Selles mõttes, et ta julgeb mõelda ja enda seiukohti välja öelda. Diskussiooni algatuseks on ehk sellised utreeritud ja ülepingutatud lähenemised vajalikud," sõnas Ammas, märkides, et teda isiklikult siiski häirib väga arutelu rahvastiku kollektiivse IQ üle.

Ammase sõnul ei korralda Vabaerakond Kirsbergi üle kohtumõistmist, küll aga teeb talle ettepaneku valmistuda selleteemaliseks diskussiooniks. "Tahan loota, et erakonnas on potentsiaali selle teema tõsisemalvõetavateks käsitlusteks," sõnas Ammas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mine+kooli+tagasi
8 aastat tagasi

Jõudu Andres Ammas lollide rünnakute tõrjumisel

jaak
8 aastat tagasi

Kindlasti on õigus Kirsbergil.Andsin oma hääle ka vabaerakonnale,kahetsen. Nüüd nad siis pooldavad mustade siiatulekut ja lillasi.See on juba liig,mis liig!

juunikommunist
8 aastat tagasi
Reply to  jaak

liig liiale liiga ei tee

Tont.
8 aastat tagasi

Hr. Ammasel on kindlasti õigus oma arvamusele.Isegi praegusel juhul,kus kindlasti enamik tema seisukohta ei jaga, nagu ka perekonnaseaduse puhul. Kui ta oleks oma kriitikaga ilmunud enne valimisi,siis vaevalt ta Riigikogus oleks. Aga kas ta ise ongi eestlane?

Endel Lavendel
8 aastat tagasi

Täiesti asjalik artikkel, Piinlik pigem Ammase väljaütlemise pärast.

Tegelikult
8 aastat tagasi

Kirsbergil on absoluutselt õigus ja Ammas on ilmselt vähese lugemusega.

muri
8 aastat tagasi

Vedelad vennad!!!!! Ei mingit selgroogu! Ja mida te siis mõtlesite, kui neid valisite, et sealt tuleb midagi….Pussu ainult, silmis argpükslik pilk…

Julius
8 aastat tagasi

Kui kellegile faktid ei meeldi, pole midgi teha. Äri ja poliitika on tihedas seoses.
Küsimus on rohkem selles, kes peab seda vägevate kokkukeedetud suppi helpima. Eestile käib see üle jõu.

hunt
8 aastat tagasi

Nüüd siis Vabaerakond põlvili! Mis teil viga, kas tõesti soovite südamest siia muidusööjaid? Vaadake mis maailmas ja ka meie naabrite (nt. Rootsi, Soome) juures toimub, põlisrahvas ei julge enam kindlates linnades-linnaosades liikuda, nad ei ole oma kodumaal teretulnud jne.-jne.
Tehke siis juba maade vahetus, eestlased Aafrikasse ja aafriklased Eestisse. Mõttetu seletada, oma lastest on lihtsalt kahju.

Posti+Mees
8 aastat tagasi

Sa Ammas oled lihtsalt loll,,kahju..eks poliitika nõuab lõivu..

USA
8 aastat tagasi

on suur ja lai; IQ alla 70 oli ainult Floridas. Asi läks riigikohtusse ja osariik kaotas. Leiti, et madala IQ seostamine vaimupuudega on põhiseadusevastane.