Kõrbejooksjad jagavad muljeid ja kutsuvad Haapsalu maratonile

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tiik ja TilloMadis Tiik (vasakul) ja August Tillo jagavad homme Hermannuse Majas Sahara maratoni muljeid. Foto erakogu

Aprilli alguses Sahara kõrbes 251 km pikkuse maratoni läbinud Madis Tiik ja August Tillo kutsuvad kõiki huvilisi 29. aprillil kell 19 Hermannuse Majja, kus jagavad muljeid, pilte ja videoid Maroko maratonist ning annavad jooksuhuvilistele nõu, kuidas Haapsalu maratoniks valmistuda.

Tiik ja Tillo kuuluvad meeste hulka, kes jooksid poolteist aastat tagasi jõulu teisel pühal Ellamaalt Haapsallu ja õhtul saunalaval jooksuväsimust välja higistades tulid mõttele korraldada Haapsalu maraton. Tänavu 17. mail tuleb Haapsalu maraton teist korda. Madis Tiigi sõnul oli mullune maraton suuruselt Eesti viies jooksuüritus ja on saanud jooksuportaalides kiitvaid hinnanguid.

Tiigi sõnul oli aprilli keskpaigaks maratonile registreerunud sadakond inimest, seda on niisama palju kui mullu jooksjate või kepikõndijatena maratonist osa võttis.  Seni on suur osa registeerunuid mujalt Eestist.

„Ootame, et Haapsalu ja Läänemaa inimesed tuleksid kümmet kilomeetrit jooksma või kõndima,” kutsus Tiik kohalikke üles. Neile, kes maratonidistantsi liiga pikaks peavad, peaks 10 kilomeetri läbimine joostes või kepikõnni alustamiseks sobima. „Et jõuda Saharani, ei pea kaugele minema. Jooksmine on lihtne, tule alusta siitsamast,” kutsus  Tiik  ja tõi eeskujuks oma prantslasest kaasvõistleja Sahara maratonilt, kes alustas poolteist aastat enne maratoni jooksuteeringuid 5 kilomeetri läbimisega. 

Haapsalu maratonil on valida kahe distantsi vahel: maraton 42 km või 10 km. Maratonijooksjad alustavad Ristilt, läbivad esimesed 30 km raudteetammil ning viimased 10 km Paralepa ja Haapsalu kaudu.  10 km jooksjad-kõndijad alustavad ja lõpetavad Lossiplatsilt ning teevad läbi Paralepas ja Haapsalus kulgeva marsruudi.

Madis Tiigi sõnul on Haapsalu maratoni üks eripära suuresti mööda raudteetammi kulgev rada. „Paljud ütlevad, et just selle raja pärast tuleb siia tulla, sest kellelgi teisel sellist ei ole. Ühelt poolt on see kõige igavam, teisalt aga kõige omapärasem,” ütles Tiik. Tema sõnul on mööda tammi jooksmine tuim, kuid rada on tasane ja sile ning saab kiiresti joosta.

Küsimusele, kas Tiik ja Tillo Sahara maratoni korraldusest midagi kõrva taha panid, vastas Tiik eitavalt. „Eesti võistluste korraldamise tase on prantslaste omast mäekõrguselt üle.”

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments