Nädal algab mõõduka soojaga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ilm 2015-04-27 12.04.42Kaart: Riigi Ilmateenistus

Edelavoolus kandub esmaspäeval meie kohale üha soojemat õhku, mis õhutemperatuuri mitmel pool 15–17 kraadini tõstab, teatas ilmateenistuse sünoptik Silve Grabbi-Kaiv.

Pühapäeval sadanud vihm ja esmaspäevased soojakraadid värvivad puudel paisunud pungad ja murulapid üha rohelisemaks, millele lisavad silmailu aedades ja metsa all õitsevad kevadlilled.

Täna on pilves selgimistega ilm. Kohati võib sadada hoovihma. õhtul jõuab saartele uus tihedam vihmasadu. Puhub lõunakaare tuul 3–9 m/s. Õhusooja on 13–17, rannikul kohati 9–11 kraadi.

Teisipäeval (28. aprillil) liigub madalrõhulohk Läänemere lõunavete kohalt põhja poole ja kandub öösel Eesti lääneserva ja katab päeval kogu Eesti. Toob vihma, päeval võivad sajuhood tugevad olla, pole välistatud ka äike. Tuul puhub lõunakaarest. Õhumass on soe – temperatuur on öösel 5..10, päeval Lääne-Eestis 8..13, Pärnu-Narva joonest ida pool 15..20°C.

Kolmapäeval (29. aprillil) liigub lõunavoolus uus madalarõhkkond Eesti kohale, toob sajupilvi lisaks ja ilm on pilvine. Aeg-ajalt sajab vihma. Tuul puhub Lääne-Eestis läänekaarest, ida pool lõunakaarest ja paisub päeval tugevaks, puhanguid võib olla 15-18 m/s. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel lääne pool 5..10, Ida-Eestis 10..15°C.

Neljapäeva (30. aprilli) öösel madalrõhkkond eemaldub ja saju võimalus väheneb. Päeval tugevneb kõrgrõhkkonna mõju ja sajuhooge võib vaid üksikutes kohtades olla. Puhub tugev edelatuul, õhtu poole jääb ilm vaiksemaks. Õhutemperatuur on öösel +2..+7, päeval 7..13°C.

Reedel (1. mail) jõuab Lõuna-Rootsi uus madalrõhkkond ja kõrgrõhkkond eemaldub Läänemere äärest aeglaselt Venemaale. Eestis püsib ilm veel sajuta ja vahete-vahel peaks ka päikest näitama. Tuul pöördub kagusse ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 0..+6°C, päevaks pöördub õhuvool kahe rõhuala piirimail lõunasse ja saabuv õhumass on soojema ning õhutemperatuur tõuseb 12..17°C-ni.

Laupäeval (2. mail) laieneb Lõuna-Rootsist madalrõhkkonna serv üle Läänemere. Öö on veel üksikute vihmahoogudega. Hommikul aga jõuab Liivi lahe ümbrusse sajuala ning laieneb päeva peale Lõuna- ja Kesk-Eestisse. Kas sadu ka põhjapoolsetesse maakondadesse jõuab, seda täpsustame nädala vältel. Tuul on valdavalt nõrk ja lõunakaarest. Õhutemperatuur on öösel 5..10, päeval Lääne-Eestis 8..12, ida pool kuni 16°C.

Pühapäeval (3. mail) kujuneb Eesti kohale madalrõhuvöönd. Edelavoolus lisandub niiskust ja uuesti jahedamat õhku. Ilm on sajuhoogudega. Õhutemperatuur on öösel 3..8, päeval 6..12°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistuis

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments