Tiit Salumäe ja Joel Luhamets lähetati piiskopitööle

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Peaaegu kolm tundi kestnud jumalateenistusel Tallinna piiskoplikus toomkirikus pühitseti piiskopiks Tiit Salumäe ja Joel Luhamets.

Jumalateenistus algas protsessiooniga, milles kõndisid kirikusse mitme maa piiskopid ja Eesti luterliku kiriku vaimulikud ning ilmikud. Protsessioonis kanti kirikusse ka piiskoppide ametitunnused ja ametirõivad: ametirist, peakate mitra ja mantel, mis teenistusel piiskoppidele üle anti.

Jutluse pidanud piiskop Einar Soone ütles uuete kolleegidele, et piiskopi üks ülesandeid on hoida oma karja üksmeeles ja leida lahkhelide puhul lahendusi.

Vastsed piiskopid andsid ametivande ja seejärel lähetati nad tööle. Seda tehti õige mitmes keeles: soome, läti, inglise, vene, taani, rootsi ja norra keeles. Seda tegid partnerkirikute piiskopid, nende seas oli ka üks naispiiskop emeeritus Rootsist.

Peapiiskop Urmas Viilma ütles uutele piiskoppidel Piiblit tsiteerides, et kui keegi igatseb endale ülevaataja ametit, peab ta olema üllas mees, leebe ja rahupüüdlik. Koguduste poole pöördudes ütles Viilma, et olge uutele piiskoppidele nõuks ja abiks, andke neile aega sisse elada.

Pärast teenistust uusi piiskoppe õnnitlenud europarlamendi liige Tunne Kelam ütles, et vaja on ehitada vertikaalset mõõdet, sest selleta ühiskond laguneb koost. Ta tõi näiteks Poola, kus vaimne dimensioon andis inimestele julguse ja viis riigi revolutsioonini.

"Jõudu, tarkus ja õnnistust teile," soovis Kelam.

Tallinna toomkirik oli rahvast tulvil, sellel osalesid ka Eesti president Arnold Rüütel ja Ingrid Rüütel, teiste konfessioonide juhid ja peaaegu kogu Eesti luterliku kiriku vaimulikkond.

Piduliku ja rohke muusikaga teenistuse järel tekkis kirikulistest pikk järjekord, sest kõik tahtsid uusi piiskoppe õnnitleda ja neile häid soove öelda.

Haapsalu koguduse õpetaja Tiit Salumäe ei saa aga hõlpu, sest juba homme läheb koguduse esindus Inglismaale külla sealsele sõpruskogudusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
piiskopilinn
8 aastat tagasi

Endise haapsallasena uhke tunne, et Haapsalu on jälle piiskopilinn.

,
8 aastat tagasi

Kirjatundjad ja variserid istuvad Moosese tooli