Neljapäeval algab 10. Haapsalu õõvafilmide festival

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Neljapäevast pühapäevani kestev 10. Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival (HÕFF) pakub austajaile endiselt žanrite kõige hõrgumaid palu, eriüritused võiksid köita laiemat publikut. Programmijuht Helmut Jänes kinnitas, et tavaline linlane festivali kartma ei pea. „Pole õige, et HÕFFi peetakse ainult õudusfilmide festivaliks,” ütles Jänes.

Suurem rõhk ongi tema kinnitusel juba fantaasiafilmidel ning avaparaadist tuttavad zombid asendunud eri karakteritega.

„No mõni zombi on ehk rongkäigus ka,” lisas Jänes.

Jänes ütles, et tema arvates on HÕFF Haapsalu noortel hea võimalus koos midagi toredat teha. Näiteks on neljapäeval juba enne avamist, kell 14 kavas just koolinoortele mõeldud vaimukas „Klammerduja”. Tutvustuse kohaselt on „Klammerduja” parem kui ükskõik mis „Scary Movie” osa ja teeb tuju heaks kõigil noortel inimestel ning „lisaks headele võrgutusnippidele saab sealt ka häid ja lihtsaid näpunäiteid, kuidas vabaneda kummitusest”.

Kes tahab perega kinno tulla, sellele soovitas programmijuht laupäeval linastuvat klassikalist seiklusfilmi „Poiss kuldsete pükstega”, mida on huvitav vaadata nii 10- ja 16aastastel kui ka täiskasvanutel. Reedel on kavas koomiksiseerial (light novel series) põhinev Jaapani joonisfilm „Raamatutüdruk”. 

Fantaasiafilmidest soovitas programmijuht festivali avafilmi „Turbo Kid”, mis on tema sõnul tore austusavaldus kaheksakümnendatele aastatele tolle aja stilistika ja muusikaga.

Elu mustemalt poolelt esitleb festivali peakülaline Nacho Cerda oma kurikuulsat üheksakümnendatel valminud surmatriloogiat: lühifilme „Ärkamine”, „Loomine” ja „Pärast elu”, millest viimast on sageli tituleeritud aegade kõige šokeerivamaks õudusfilmiks. Režissöör on reede õhtul ise saalis ja kõik on oodatud küsima, miks ta selliseid filme teeb ja mida ta nendega on mõelnud.

Isesõitvat autot filmib droon

Festivali avamine on juubelile kohaselt tavalisest natuke suurem. Et kogu tänavune HÕFF on inspireeritud möödunud sajandi kaheksakümnendatest, näeb ka avaparaadil selle aja filmikangelasi, teiste hulgas USA seriaali „Knight Rider” kuulsat imeautot KITT.

„See on ühe Eesti mehe ehitatud täpne koopia, mida on Michael Knighti mänginud David Hasselhoff ise pidanud üheks paremaks KITTi koopiaks maailmas,” ütles Jänes.

Autot saab pikemalt uudistada pärast paraadi kultuurikeskuse ees. „Kas saab ka sõita või katsuda, sõltub omanikust, seda ei saa lubada,” ütles programmijuht.

Rongkäigu ajal filmib Haapsalu tänavaid droon. Pärast avafilmi on kõik oodatud Ungru lossi juurde, kus Jüri Kuuskemaa räägib paigaga seotud legendidest ja Mart Sander juhatab sisse Mario Bava legendaarse kummitusfilmi „Saatana mask”, mis sobib Ungru lossi varemeisse väga hästi.

„Ja et on jüripäev, paneme tõrvikud põlema ja teeme mõnusa õhtu,” ütles Jänes.

Kultuurikeskuse juurest sõidab Ungru lossi juurde kell 21.30 buss, mis toob pärast filmi lõppu vaatajad ka linna tagasi.

Kuidas kaitsta end zombi eest

Laupäeval on kultuurikeskuses kõigile huvilistele avatud zombidega võitlemise töötuba. Seal õpetab Saksa parkuuri ja kung fu meister, ka ise õudus- ja zombifilmides näidelnud Jakob Philipp Graf nõkse, mida klassikalistes judotrennides ei näidata.

„Õpetab poolnaljatledes füüsilisi asju, mida me zombifilmides oleme harjunud nägema,” ütles Jänes. „Päris omapärane töötuba.”

Et nüüd juba kahel festivalil peetud filmiteemaline mälumäng oli mullu päris popp, soovitab korraldaja võistkondadel varakult registreeruda. Osalejad võiksid olla vähemalt kolmekesi.

Festivaliaegne raamatunäitus tutvustab ulmekirjanduse alamžanre küberpunk (cyberpunk) ja aurupunk (steampunk) ning heidab põgusa pilgu ka nende žanritega määratletavaile filmidele, koomiksitele, muusikale, kunstile, mängudele, moele ja elustiilile.

Laupäeval kell 13 pakub 10. HÕFFi meeskond kohaletulnuile soolast sünnipäevatorti kultuurikeskuse ees või halva ilma korral sees. Kõik, kelle vanus lubab öösel väljas olla, on oodatud laupäevaöisele võistkondlikule fotoorienteerumisele.

Uus Eesti film ja raamat

Laupäeval kell 18 on maailmaesilinastus kahel Eesti filmil. „Rauapuudus” on nii värske teos, et loo kirjutamise ajal seda alles monteeriti. Stsenaariumide võistluse võitnud Sander Jahilo filmis kohtub matkasell rabas kummalise metslasega, kes hakkab esitama ebamugavaid toitumisteemalisi küsimusi, kuid lõpuks leiavad nad ühise keele.

Einar Kuuse pooletunnise debüütfilmi „The Most Beautiful Day” tegevus toimub postapokalüptilises nõukogude stiilis alternatiivreaalsuses. Kirjanik Indrek Hargla esitleb oma „Süvahavva” teist osa just HÕFFil. Müstilise etnopõneviku autoriga vestleb Haapsalu Raamatus ulmekirjanduse asjatundja Jüri Kallas.

Laupäeval kell 18 on kõigil huvilistel võimalik kohtuda festivali elutööpreemia tänavuse laureaadiga Sven Grünbergiga, „Hukkunud Alpinisti hotelli”, „Klaabu”, „Naksitrallide” jpt filmide heliloojaga.

Festivali peopaik on tänavu klubi Aptek, laupäevane pidu tuleb aga uuendatud kuursaalis. Pileti- ja passimüük on programmijuhi sõnul liikunud rõõmustavas suunas, juubelifestivali õnnestumisele aitab kõvasti kaasa digirevolutsioon Haapsalu kinos.

„Enamik suures saalis näidatavaid festivalifilme linastub uue tehnika kaasabil, vaid Nacho Cerda triloogiat näidatakse 35 mm arhiivikoopiatelt,” ütles Jänes.

Nii näevad haapsallased ja näeb kogu publik siin maailma tipptaset nii programmi kvaliteedi kui ka pildi mõttes. Õudus- ja fantaasiafilmide festival näitab Haapsalus kahe ja poole päevaga ära maailma paremiku omas žanris.

„Kõik sihtgrupid peaksid saama annuse kätte,” ütles Jänes, kelle sõnul on Haapsalu festivali võlu selles, et vaatajal on eksklusiivne võimalus – iga filmi näeb vaid üks kord.

Õudus- ja fantaasiafilmide festival kestab Haapsalus 24.–27. aprillini. HÕFF on Baltimaades ainus žanrikino kultiveeriv festival, mis kuulub Euroopa žanrikino festivalide paremikku ühendavasse organisatsiooni Méliès.

HÕFFi programmi koostamise põhimõte on keskenduda sõltumatule filmikunstile, mis Eesti kino- ja videolevisse suure tõenäosusega kunagi ei jõua. HÕFFi loojad ja korraldajad on Haapsalu linn ja Tallinna Pimedate Ööde filmifestival.

 

Clinger 1

 

„Klammerduja” teeb tuju heaks kõigil noortel inimestel, kuigi tegu on kõige muu kui tavalise noortekomöödiaga. Peale heade võrgutusnippide saab filmist ka häid ja lihtsaid näpunäited, kuidas vabaneda kummitustest.

 

 

Isla Minima Una pelicula de Alberto Rodriguez Produccion Atipica Films

Tavalisele filmihuvilisele, kelle esimene valik ei ole mitte õudus- või fantaasiafilm, soovitab programmijuht stiilset Hispaania trillerit „Soos”, mida on hinnatud kümne rahvusliku filmiauhinnaga Goya.

 

Festivali üritused

Neljapäev, 23. aprill

18.30 Avaparaad Posti tänaval

21.00 Uksed avab festivali klubi APTEK

22.00 Eriseanss Ungru lossi varemeis

Reede, 24. aprill

14.00 Filmiteemaline mälumäng

21.00 Festivali klubi APTEK

23.00 Suur HÕFFi sünnipäevapidu kuursaalis

Laupäev, 25. aprill

13.00 HÕFFi sünnipäeva tähistamine hiiglasliku tordiga

15.00 Indrek Hargla raamatu „Süvahavva” 2. osa esitlus kohvikus Haapsalu Raamat (Karja 6)

16.00 Zombidega võitlemise töötuba kultuurikeskuses

21.00 Festivaliklubi APTEK

00.00 Öine orienteerumine

Filmid Haapsalu kultuurikeskuses

Neljapäev, 23. aprill

14.00 Klammerduja

19.00 Turbo Kid

Reede, 24. aprill

14.00 Raamatutüdruk

16.15 Laugas

18.00 Electric Boogaloo: metsik, rääkimata lugu Cannon filmist

18.00 Méliès D’Argent’ lühifilmide võistlusprogramm

20.00 Danger 5, 2. hooaeg, osad 1–4

20.15 Maja aegade lõpus

22.00 Jään sinuga

22.00 Õun

22.15 Nacho Cerda surma triloogia

23.45 Kadunud tapluses

00.00 Kanal

00.00 Saksa äng

Laupäev, 25. aprill

12.00 Poiss kuldsete pükstega

14.00 Hingepüüdja

16.00 Soos

18.00 Rauapuudus

18.00 The Most Beautiful Day

18.00 Väikesed luupainajad – valik šokeerivaid ja hirmutavaid lühifilme

19.30 Külaline

20.00 Danger 5, 2. hooaeg, osad 5–7

21.30 Giuseppe teeb filmi

21.45 Wyrmwood – surnute tee

22.00 Viimane Ameerika neitsi

23.30 Barbaarne Mehhiko

23.45 Veresport

00.00 Monteerija

Pühapäev, 26. aprill

12.15 Looduse rüpes

14.00 Koduarest

Allikas: www.hoff.ee

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
külli
9 aastat tagasi

seal kultuurimaja ümber on juba jube käia, akendest paistavad laibad ja surnd nahkhiired!

linnast
9 aastat tagasi
Reply to  külli

see soffabaar on vist peo keskpunkt. päris kriipi oli….