Läänemaa noored jalgpallurid osalesid osavusfestivali finaalvõistlusel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jalgpall Haapsalu Põhikooli 4-5.klassi võistkond
Haapsalu põhikooli 4.-5. klassi jalgpallivõistkond koos Mart Poomiga. Foto: erakogu

Juba viiendat aastat toimus Eesti Jalgpalli Liidu ja Eesti Koolispordi Liidu koostööna jalgpalli osavusfestival.

Sellest aastast kannab festival nime "Värav" ja olulisi muutusi oli veel. Kui eelmisel neljal korral on osavusfestival toimunud kohe finaalvõistlusena Raplas, Sadolini spordihoones, siis koolide üha suurema huvi tõttu korraldati tänavu finaalvõistlusele pääsemiseks igas Eesti maakonnas eelvoorud.

Üle 100 kooli ja üle 700 lapse
Kokku osales eelvoorudes 117 kooli rohkem kui 700 lapsega. Finaalvõistlusele pääses 24 kooli üle Eesti. Finaal toimus Eesti jalgpalliliidu sisehallis A Le Cog Arenal.

Osavusfestival "Värav" on võistlus, kus osalevad kuueliikmelised 4.-5. klasside võistkonnad, kusjuures kaks liiget peavad olema tüdrukud.

Võistlusel tuleb sooritada kolm tehnikaharjutust. Finaalvõistlusel lisandus neile veel ka neljas, üllatusharjutus, millest võistkonnad teadlikud ei olnud.

Läänemaalt pääsesid valitute sekka eelvoorude tulemuste põhjal Haapsalu põhikool ja Lihula gümnaasium. Lihula on eelneval neljal aastal võistelnud väga hästi, finaalvõistlus on kahel korral koguni võidetud.

Uued harjutused

Tänavused harjutused olid hoopis teistsugused, kui eelnevatel kordadel. Kõik etteasted nõudsid head tehnikat, täpsust ja valmisolekut, milleks osavusfestival ellu kutsutud sai. Iga pisem eksimus võis tähendada kaotust mitu sekundit ja sellega langemist ka üldtabelis. Samas taolisel võistlusel ongi kaks poolt. Sportliku tulemuse saavutamine ja eelkõige väga toreda päeva nautimine, ning oskuste parandamine läbi mängulise tegevuse.

Üldvõitjaks tuli Suure-Jaani gümnaasium.

Läänemaa koolidest oli parem Haapsalu põhikool, kes sai kokkuvõttes 14 koha. Võistkonda esindasid Krettel Maide, Ingrika Tuulik, Kasper Liik, Ralf Luks, Robi Suder ja Henri Suder. Erilised kiidusõnad aga kuuluvad võistkonna treeneritele, kelleks on Elen Kuli ja Egle Kuli. Just nende tublide naistreenerite initsiatiivil said Haapsalu PK lapsed osaleda nii maakondlikul, kui ka vabariiklikul võistlusel.

Lihula gümnaasium lõpetas sellel korral 18 kohaga. Kooli esindasid Marleen Põld, Kristel Oosim, Virgo Vallik, Mari Reks, Andero Polberg, Siim Urb. Treenerid Jaanus Getreu ja Janar Sõber.

Võimas show

Finaalvõistlusel oli lastele igati mõeldud. Kogu üritust sai otseülekandena näha erinevates jalgpalliportaalides. Jalgpallihallis oli üleval ka hiigelsuur ekraan.

Päeva vedas suur laste sõber Venno Loosaar, kes ise oli selga tõmmanud Eesti koondislase Henrik Ojamaa särgi. Kohal oli trikijalgpallur Eno Lints, kelle esituses võist näha imelisi oskusi teha palliga täiesti võimatut.

Kohale saabus Mart Poom, kellelt lapsed said autogrammi küsida. Lisaks said kümme õnnelikku lüüa meie legendaarsele väravavahile penalteid. Õnn naeratas ka kahele Haapsalu PK liikmele, Krettel Maidele ja treener Elen Kulile.

Lisaks tegi päevajuht pika intervjuu Lihula Gümnaasiumi treeneri Jaanus Getreuga. Laste kõhumurede eest hoolitses ettevõte "Amps".

Just sellisest toredast päevast said osa meie kahe maakonna kooli tublid jalgpallurid.

Jaanus Getreu