Energiakonverents Lihulas pakub põnevaid teemasid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna Lihula Kultuurimajas toimuval konverentsil pakub MTÜ Kodukant Läänemaa kuulajatele energialahenduste mõtteainet kodu-, tootmis- ja turismiarenduseks. Tule kuulama, mis on energiasaar või kuidas näiteks päike, tuul, vesi ja rohi oma kodu kasuks tööle panna.

Energiatarve kasvab, sest kasvab tootmine, masinaid rakendatakse üha rohkem, põllumajandus on tõhusam, suureneb energiasäästlik mõtteviis. Sellest lähtuv kulude vähendamine on igapäevamajanduses üks olulisemaid tulevikusuundi ning puudutab meid kõiki. Taastuvenergiaallikaid nagu päike, vesi, tuul, puit, muu bioenergia ja maasisene soojus on edukalt rakendatud väiketootmises.

Teemadest käsitletakse tuule- ja päikeseenergia kasutamist turismiettevõttes, küttesüsteemide paigaldamist, Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) toetusi energiatootmisele, elamu- ja soojamajanduse väljakutseid, energiasaart ja mikrotootmist, biomassi kasutamist, energiaühistuid jm.

Päeva lõpetab nõuandekohvik ja Lihula katlamaja külastus. Lihula katlamaja on ainulaadne ja hea näide sellest, kuidas on võimalik kohaliku kütusega, rohtse biomassiga, põlevkiviõli põletamise asemel soojust toota. Tänu sellele on vähenenud ka õhusaaste, paranenud regionaalne majanduskliima ja tööhõive ning kohalikule tarbijale on soojahind vähenenud.

Kodukant Läänemaa strateegia 2014-2020 üheks suunaks on kohaliku ressursi parem kasutamine ning seeläbi elu- ja ettevõtluskeskkonna toetamine, strateegia toetab maaelu arendamist Läänemaal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Soojahind
8 aastat tagasi

on tõesti vähenenud? Kui palju?

külmavana
8 aastat tagasi

Kus august on asi odavam ja tööhõivet parandatud ? Paluks näiteid!