Homme esineb Henri Zibo koos ERSOga Eesti Muusika Päevadel

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

HENRI ZIBO :TALLINN, EESTI, 22APR2014Tallinna Muusikakooli õpilane HENRI ZIBO osales Klassika tähtede konkursil. Pildil on ta koolis akordionit harjutamaspl/FOTO PEETER LANGOVITSHenri Zibo. Foto: Peeter Langovits

Homme õhtul astub Haapsalust pärit akordionist Henri Zibo solistina üles Eesti Muusika Päevadel, esitades spetsiaalselt tema akordionile kirjutatud kontserti helilooja Riho Esko Maimetsa sulest.

„Ütleme nii, et väike pinge on peal, õudust või jama sinna lubada ei saa, usun, et tuleb hästi välja, olen tööd teinud kaua,” ütles Henri Zibo.

Festivali korraldajad andsid talle võimaluse välja valida helilooja, kes kirjutaks tema akordionile heliteose, mida muusika päevadel esiettekandele tuua. Henri Zibo valis koos oma eriala õpetajaga välja Torontos sündinud eesti helilooja Riho Esko Maimetsa.

Maimetsa kirjutatud heliteos on Zibo jaoks väga põnev ning sisse minek oli kiire kuigi tegu oli uue loo ja tekstiga. „See on ühe-osaline teos, mis koosneb kahest poolest, alguse pool on rahulik, isegi veidi meditatiivne, siis kasvab kiireks ja halastamatuks teiseks pooleks, mis lõppeb võidukalt,” kirjeldas Zibo.

Koostöö kohta Ziboga ütles Maimets, et võimalus näha, kuidas noor muusik küpseb nii kiiresti ja on suuteline õppima uhiuut kontserti on midagi väga tänuväärt.

„Tema suhtumine on väga kaine ja alandlik ja ma usun, et tal on midagi väga erilist pakkuda muusikahuvilistele,” lausus Maimets.

”Kui teos märtsi alguses valmis, saime igal võimalikul hetkel kokku, et koos mängida ja harjutada ” ütles Zibo. Enne teose valmimist võis Maimetsa tihti Zibo kontserditel ja muudel akordioni konterditel näha. „Seda lugu kirjutades pidin arvestama Henri akordioni eripärasustega,” nentis Riho Esko Maimets.

„Akordionikontserdi kirjutamine möödus mõnes mõttes väga raskelt. Üldjuhul suured teosed ei sünnigi kergelt ja ma arvan, et raskelt sündinud teosed muutuvad aja jooksul kõige südamelähedasemateks teosteks heliloojale,” kirjutas Maimets Lääne Elule.

Henri Zibo esineb koos Eesti riikliku sümfooniaorkestriga kontserdil „Hea Eesti Asi” Estonia kontserdisaalis homme kell 19.00.

„Kui Henri Zibo jõudis „Klassika tähtede” finaali sai ta auhinnaks kontserdi koos ERSOGA. Tegimegi talle ettepaneku, et kas ta ei tahaks Eesti Muusika Päevadel koos ERSOga mängida,” ütles Eesti Muusika päevade peaprodutsent Madli-Liis Parts. „See ongi auhind,” ütles Zibo.

Sel aastal on festivalile tellitud ligi 30 uudisteost tippheliloojatelt, lisaks heliloomingu tudengite ja muusikaõppurite looming. „Eesti Muusika Päevad ongi selle poolest erilised sest tellivad heliloojatelt teoseid,” lausus Parts.

1979. aastast peetud festival Eesti Muusika Päevad on vanim ja kõige olulisem eesti uut muusikat tutvustav muusikafestival eestis. Festivali korraldab Eesti Heliloojate Liit. Festival kestab 10-17 aprillini, selle aasta teemaks on KÜLLUS.

Eesti Muusika Päevad on kaasanud nii noori muusikuid, noori muusikaõpilasi festivali korraldamises, kutsunud soovijaid festivali kohta kirjutama ja avanud unistuste panga, kuhu kõik saavad kirjutada, keda, kus ja mis koosluses nad lavadel näha tahavad. Rohkem infot leiab Eesti Muusika Päevade kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments