Liis Elmik: Hindade languse taga endiselt peamiselt odavam kütus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Deflatsioon ulatus märtsis Eestis 0,6%ni. Hinnataset mõjutas endiselt kõige rohkem mootorikütus. Mootorikütuse hind tõusis küll viimase kuu jooksul 5%, aga oli eelmise aasta märtsist siiski 11% odavam, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Dollarites nomineeritud toornafta hind vähenes märtsis eelmise kuuga võrreldes veidi seoses globaalsete naftavarude suurenemisega. Eurodes arvestatuna nafta hind viimase kuu jooksul aga tõusis, seda tänu euro olulisele odavnemisele dollari suhtes. Läbirääkimised Iraaniga lõpevad ilmselt sanktsioonide järk-järgulise leevendamisega, mille järel lubatakse Iraanil oma nafta ekspordi mahte suurendada. See suurendab nafta pakkumist maailmas ja survestab seetõttu nafta hinda. Iraani naftavarud moodustavad kuni 10% maailma naftavarudest, samas kui tema tootmismahud on viimase 30 aasta jooksul kõikunud 3% ja 5% vahel.

Lisaks mootorikütustele mõjutas tarbijahinnaindeksit toidu, peamiselt piimatoodete ja köögiviljade, hinnalangus. Toidu hinnad on FAO toidu hinnaindeksi järgi langenud kogu maailmas alates 2014. aasta aprillist. Selle on kaasa toonud ühelt poolt hea saagikus ja suured laovarud, aga teiselt poolt ka USA dollari kallinemine mitmete juhtivate toidutootjate valuutade suhtes.

Tänu energia kallinemisele vähenes deflatsioon ka euroalal. Tarbijahinnad alanesid eurotsoonis märtsis eelmise aasta vastava kuuga võrreldes 0,1% (veebruaris -0,3%). Euroopa Keskpanga eesmärgini (hindade kasv veidi alla 2%) on aga pikk tee veel minna. Muuhulgas inflatsiooni hoogustamiseks käivitatud euroala valitsuse võlakirjade ja teiste varade ostmine kulges programmi esimesel kuul plaanipäraselt: Euroopa keskpangad täitsid märtsis oma igakuise 60 miljardi euro suuruse mahueesmärgi.

Euroopa majanduse väljavaated on viimastel nädalatel paranenud. Osaliselt on selle taga olnud euro märgatav nõrgenemine USA dollari suhtes (märtsis -22% eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Euro nõrgenemine soodustab eurotsooni eksporti ja impordiga konkureerivat kodumaist tootmist. See omakorda parandab Euroopa üldist majandusseisu. Eesti Panga andmete järgi toimub Eestis umbes kolmandik kaubavahetusest USA dollarites, seda nii ekspordi kui impordi puhul.

Lähikuudel peaks hindade langus Eestis jätkuma. Nii nafta kui toidu hinnad püsivad allpool eelmise aasta taset. Teisel poolaastal hakkavad tarbijahinnad vähehaaval kerkima. Aasta kokkuvõttes peaks inflatsioon jääma Eestis siiski nullilähedaseks.

Liis Elmik, Swedbanki vanemökonomist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
olgem mureta
9 aastat tagasi

Uus valitsus ei talu hindade langust ja rakendab kütuseaktsiisi tõusu.

juudapanga ökonomistile
9 aastat tagasi

Hindade languse taga on see et rahvusvakeliste valuuta ja toorainebörside kaudu on vaja dollaritsoonist väljapool oleva alaga manipiuleerida. Juudapanga ökonomist pannakse töövõitu üürgama.