Tiit Salumäe: Suur nädal 2015

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Salumäe, Jöransson, Põder Merilin Kauste-Luhamets

Piiskop Tiit Salumäe koos endise peapiiskopi Andres Põdraga. ARVO TARMULA

Praegust nädalat nimetatakse suureks ehk vaikseks nädalaks. Soovin, et pühitseksime seda nädalat asjakohase tõsiduse ja süvenemisega, kanname ju 800 aastat Maarjamaa nime. Tegelikult saame just sellel nädalal kõige selgema pildi inimese olemusest.

Alustasime palmipuudepühal, imetledes koos rahvahulgaga Messia tulekut Jeruusalemma. Olen paaril korral võinud veeta pühadenädala Jeruusalemmas, käia läbi Via Dolorosa kannatustee ja lasta oma silme eest läbi maailma muutnud sündmused.

Sama rahvas, kes tervitas Messiat palmipuudepühal hosiannat lauldes, hüüdis suurel reedel „Poo risti! Poo risti!”

Niisugune muutlik meel ei ole kahjuks omane mitte ainult Jeruusalemma rahvale. Vaatame isikuid. Sündmuste keskmes on Juudas, Jeesuse lähedane kaastööline ja jüngerkonna kassapidaja, kes ta reedab ja lõpetab oma elu enesetapuga.

Oluline isik on Peetrus, kes vannub truudust, aga reedab Issanda enne, kui kukk saab kolm korda laulnud, ja kellest saab siiski esimene Rooma piiskop. Vaikne järgija on ema Maarja, kes peab hoidma oma põlvedel tapetud poja elutut ihu, aga saab näha esimeste hulgas ülestõusnud poega. Võiksime meenutada veel paljusid isikuid. Kas see kõik ongi meile nii kauge ja võõras?

Olen mõelnud inimeste muutuvaile mõtetele ka Läänemaa kannatusaja ja suure nädala poliitikasündmuste puhul. Kurb on, kui inimene muutub poliitikuks nii nagu kord Jeruusalemmas. Kahetsusväärne on, et ei arvestata enam paastuaja tõsidusega. Soovin südamest, et suurel nädalal oleks ruumi mõelda ja vaadata endasse. Kerge on leida põhjust kivi haaramiseks. Raamatute raamatu tarkus on aga see, et kes on süütu, visaku esimene kivi. 

Peatselt lõpeb kannatusnädal ja saame üksteist tervitada: Kristus on üles tõusnud!

Tõesti, ta on üles tõusnud!

Kristuse ülestõusmine surnuist on ajaloo kõrgpunkt. Seda ei meenutata mitte ainult kord aastas, vaid igal pühapäeval, nädala esimesel päeval. Idakirikus on see traditsioon aastatuhandeid elus püsinud. Läänekirik on pidanud tähtsamaks Jeesuse sündimist ja jõuluid. Sündimise ja ülestõusmise vahel on side. Me kuulutame nii jõulupühadel kui ka ülestõusmispühadel seda, et elu elab, surm on võidetud.

Kristuse võit surma üle on lõplik, kui me oleme Kristusega ristimises maha maetud, oleme koos temaga igavese elu osalised. Ilus komme on pühadeks värvida mune. Muna on elu ja terviklikkuse sümbol. Valmistugem siis pühadeks, kaunistagem kodud ja südamed!

Nüüd üle maade, merede
suur, kallis sõnum, sõua!
Suust suhu, rahvalt rahvale
maailma äärde jõua!
Nüüd Kristus hauast tõusnud on,
Ta päralt võit ja elukroon,
Ta surmalt võimu võitis.

(Kiriku laulu- ja palveraamat 111:4)
 

Elu läheb hästi edasi, kui meil jätkub lepitatud meelt ja jõudu andeks anda ka neile, kes on kurja kavatsenud ja teinud. Soovin lepitatud vaimu ja rõõmsat ülestõusmispüha!

Piiskop electus Tiit Salumäe

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
surmakülvajad
9 aastat tagasi

mida usukülv rahvastega aafrikas ja lähis-idas teeb ja millist kultuuri toob, saame iga päev ehedalt kuulda ja näha, iga hommik algab uudistes laibavirnadega

Hei Enriko kas piiblitund on läbi
9 aastat tagasi

Eelkõneleja väide et kui poleks kristlust sisse lasknud jookseksime siia maani ringi loomanahkades ja teeksime lõket, näitab lihtsalt eos ühel või teisepool rindejoont valiku tegemist, mis lähtub seni domomineerivast moevoolust, sest muud võimalust ju ei ole tavakodanikule antudki. See ongi domineeriva kultuuri viga sest eesmärk on valitseda ja tappa kõik mis võimu ohustab ja tehnilise sooritusvõime kasvuga on kasvanud laipade arv. Äkki oled jagamise ja valitsemise printsiibist midagi kuulnud. Täpselt seda sama mõtet sa levitad ja ülistad siin. Täpselt sam teevad su lähedased maa ja linnavalitsuses. See et seda pidada infoühiskonnas arukaks õpetuseks on orjameelsuse ilming. Seega proovi rohud ära… Loe rohkem »

Enriko
9 aastat tagasi

Halloo nimetu oponent (ilmselt sugulaste ja tuttavateta)? Kas oled lugemisvõimetu? Küsisin siinkommenteerijailt lihtsalt visooni Eesti võimaliku arengu kohta juhul, kui kirjaoskust POLEKS meie maale ühel või teisel kombel võõrsilt sisse toodud. Võib olla poleks tohtinud seda küsimust esitada ‘pahade saksa tähtedega’, vaid tulnuks kasutada mõnd eestlaste poolt väljaarenemata jäänud meetodit? Nöörkirja? No ma tõesti ei tea, vaid lihtsalt huvitusin! Mis puutub orjameelsusse, siis näitad seda ise, jättes uurimata algallikad ning tuginedes trafaretsele ateistlikele tõekspidamistele. Jeesus kutsus üles järgima end, mitte kivinenud dogmasid, mida juudid VT õpetuse lõppsihti adumata mehhaaniliselt kordasid. Muide, Jeesus põdes ilmselt raskekujulist parreesiat. Kui see ‘haigus’ haaraks… Loe rohkem »

Enriko
9 aastat tagasi

Juhin tähelepanu, et rootsiaegsetes ajalooürikutes on eestlaste nimed kirjutatud tänapäevasele kirjapildile vastavamalt kui saksa keele ainuvalitsemise ajal. Tegelikult oleks huvitav kuulda võõrvallutajaid siunavate kommenteerijate versiooni alternatiivajaloost ehk sellest, milliseks kujunenuks eesti kirjakeel, kui virulaste, sakalaste, ugalaste, läänlaste, saarlaste jt. areng jätkunuks välismaailma sekkumiseta. Võib olla jookseksime tänini ringi loomanahas ning edastaksime sõnumeid lõkkesuitsuga, võib olla mitte… Mulle keskvõimu puudumine ehk isegi meeldib, kuid maailma üldise arengu taustal polnud Eestil niikuinii šanssi jääda ilma keskvõimu ning ühtse religioonita. Seepärast, selmet viriseda kristluse üle, võetagu parem Piibel ja uuritagu ise, mida seal kirjutatakse. Fakt, et religiooni kui seesugust on läbi ajaloo kasutatud… Loe rohkem »

veaparandus
9 aastat tagasi

Venelased rääkisid ikka et nemad tõid selle kirjakeele alles 1940. Teiseks pole need sakslased siis midagi andnud ikka tule ja mõõgaga anastati ja sunniti. Huvitab mitu sinu esivanemat pidi ennem mättasse lööma ennem kui sa seda niinimetataud lääne kultuuri hakkasid omaks pidama.

fakt
9 aastat tagasi

See on fakt,et sakslased andsid meile kirjakeele ja lääne kultuuri.

peab
9 aastat tagasi

teil seda pappi ikka jätkuma kui iga nädal pidutsete ja pühitsete mustakuue mehed

Peetrus
9 aastat tagasi

Küsimus ongi selles kas see on ikka meie kultuur, mille me eelkõneleja vältel tänu kristlikele vaimulikele saanud oleme. Võib olla on see siiski orjus mida me ekslikult vabaduseks oleme hakanud pidama. Või peamegi uskuma seda mida vallutajad meile räägivad, kuidas venelaste või roootslaste sissetungiga toodi Eestisse kirjaoskus ja kooliharidus ning eurotoetustega euroopalik piiblikultuur. Tulemuseks on aga ääremaastumine ja väljasuremine.

JB
9 aastat tagasi

No mis teha,kui meie oma kultuur on vaevalt 150 aastat vana ja sellegi oleme saanud tänu kristlikele vaimulikele.

aamen
9 aastat tagasi

Kahtlemata suur nädal, mis võimaldab juudikultuuri süütul moel paganarahvale pähe määrida. See on kõige kindlasm moodus paganarahva identiteedi tapmiseks viisil millest nad ise aru ei saa. Lased kord selle tulihänna tuppa ja endam ta su majast välja ei lähe, siis toida teist ja korsista tema järelt muidu pistab karjuma.

messias
9 aastat tagasi

kolmikliidu näol on tulemas, laipa püütakse elustada