Digikino jõudis Haapsallu, kinoseansid hakkavad olema iga päev

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Haapsalu kultuurimaja sai digitaliseeritud kino, mistõttu tuli väljavahetada kõik kino juurde kuuluv. Plaanide kohaselt näidatakse iga päev kahte filmi ja ühte filmi nädal aega järjest. Filme ei näidata nendel päevadel, kui on teatrietendus.

Esimest filmi näeb uue kinoaaparaadiga 15. aprillil. Esimeseks filmiks on „Käsna-Kalle Kantpüks“, mis on ühtlasi ka Haapsalu esimene 3D film. Samal päeval näidatakse ka menufilmi „Kiired ja vihased 7“. Samuti on esimesel nädalal plaanis näidata ülemaailmse menuraamatu „50 halli varjundit“ järgi vändatud erootilist mängufilmi.

Kuigi Haapsalu kinokülastatavus on kultuurimaja projektijuhi Hele Otti sõnul praegu kesine, loodab ta, et nüüd see tõuseb. Varasema süsteemiga ei saanud valida, milliseid filme näidata, vaid tuli võtta seda, mida sai. Kuna nüüd saab filme valida, loodab kultuurimaja ka publikuhuvi tõusu.

3D prillid tuleb inimesel ise piletiga kaasa osta. Üks paar prille maksab üks euro ja neid võib hoolsal kasutamisel terve aasta kasutada. Sarnaselt tuleb prille osta ka Paides ja Võrus. Tallinnas saab 3D prillid igaks seansiks tasuta kaasa. Otti sõnul läheks selline korraldus liiga kulukaks, sest korduvkasutatavaid prille tuleb iga seansi järel pesta.

Uue kinotehnika ülesseadmine käib praegu Haapsalu kultuurimajas. Täna keevitatakse kokku uut ekraanikonstruktsiooni, sest eelmine ekraan oli valede mõõtmetega. Uus on 10 meetrit lai ja 5 meetrit kõrge. Samuti on uus aparaat veel seadistamisel.

Uue süsteemiga tuuakse kinole film arvuti välisele kõvakettale sarnasel kettal, millelt tõmmatakse film aparaati. Kui film on aparaadis, ei tähenda see, et seda ka näidata võib. Näitamisõiguse saamiseks on vaja saada ka kood ehk võti, mis antakse internetiteel. Seega on võimalik, et film on küll olemas, kuid seda ei ole õigust näidata.

Samuti jääb kultuurimaja kinoruumi alles ka 35millimeetrine kinomasin. Haapsalu kultuurikeskuse haldusosakonna juhataja Arne Adelmani sõnul hoiavad nad aparaati juhuks, kui tuleb üritus, kus soovitakse näidata filmi, mis on vanast ajast veel ainult 35millimeetrise lindil.

Uus kinosüsteem läks maksma 82 680 eurot. Sellest 50 000 euroga toetas kultuurkapital ja 30 000 euroga Haapsalu linnavalitsus.

Fotod: Arvo Tarmula

Digikino1Digikino2Digikino3

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
huviline
9 aastat tagasi

Hea, et ei ole 1. aprilli nali.

Toomas
9 aastat tagasi

..kui ei oleks täna 1.aprill 🙂