Martna vallavanem Tiiu Aavik: ma ei hoia oma toolist küüntega kinni

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Tiiu Aavik

Martna vallavanem Tiiu Aavik (pildil) uurib seadust, sest pole varem olnud olukorras, kus volikogu on sunnitud tagasi astuma. Ta ei tea, kas peab koos volikoguga tagasi astuma või mitte või kas volikogu selle koosseisu umbusaldusavaldus kehtib.

„Küsime nõu, kuidas peab, ega ma sellest toolist küüntega kinni hoia,“ ütles Aavik.

Tema sõnul oli ootamatu, et eelarvet vastu ei võetud.

„Annavad oma võimu käest ära – see on kõigile arusaamatu käik,“ ütles Aavik. „Lased ennast ära valida ja siis enam ei taha.“

Enda umbusaldusavalduse kohta ütles Aavik, et ta tegi toona nende majadega õigesti ja teeks praegu samamoodi. Maja keskel oleva vaheseina nad soojustasid, et korterid kannatada ei saaks. Poole maja tühjana hoidmise eest hoiavad nad aastas kokku 6500 eurot küttekulu. Tellitud eksperthinnangul peab maja sedasi tükk aega vastu. Metallivaraste eemalhoidmiseks võtsid nad välja radiaatorid ja hoiustavad neid, et vajadusel uuesti kasutusele võtta.

Aavikul oli mõte vallamaja koolimajja kolida, et kulu kokku hoida. Peale vallavalitsuse on majas veel juuksur ja perearst. Et perearstilt nõutavaid  tingimusi vald mujal täita ei suuda, jäi maja siiski kasutusse. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eksole
9 aastat tagasi

mõttetu vald ja palju selliseid on?

Z
9 aastat tagasi

Miks nii morbiidselt? Martna vallas elab ju Merle Mäesalu. Kutsuge Merle appi. tasakaalustatud maakonna areng on tema südameasi.

Villu
9 aastat tagasi

eelmises sajandis…???
pigem nagu peale suur nälja ja katkuaega…1695-1705

Kiik.
9 aastat tagasi

Vähemalt on valla probleemid avalikuks tulnud mida siiani maha vaikiti.
See vald on nagu suur surnuaed.Kus keskused on lagunevaid maju täis ja elatakse eemises sajandis.

Mart
9 aastat tagasi

Ja veel–Martna volikogu mängis end hästi Eesti kaardile,sest sellist olukorda pole kuskil meie iseseisvusaja jooksul olnud. Seega polegi ühtegi tarka kes oskaks öelda,et mis nüüd koksi järgi kõige õigem oleks.

Toomas
9 aastat tagasi
Reply to  Mart

Maardus tegelikult on hetkel üks volikogu tegutsemisvõimetuse asi pooleli. Aga see pole ka 1:1 Martna olukord, sest seal ei suudetud vallavanemat ära valida ning ka nemad alles vaidlevad selle üle, kas volikogu on tegutsemisvõimetu või ei. Seega huvitava pretsedendi on Martna vist loonud küll.

Mart
9 aastat tagasi

See Koks’i säte ei päde 1:1-le sellises olukorras. Nimelt volikogu saatis ennast laiali,mitte ei olnud tegu olukorraga peale valimisi.

Jürka
9 aastat tagasi

Kuidas saab nii asjatundmatu olla. Huvitav mis haridus on vallasekretäril?

Nõu Tiiule,
9 aastat tagasi

mida ta küsis:
Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus.
§ 29. Valitsuse volituste tähtaeg
(1) Valla- või linnavalitsus saab oma volitused volikogu poolt valitsuse ametisse kinnitamise päevast.
(2) Valitsus esitab lahkumispalve volikogu uue koosseisu esimesel istungil.
Viide allikale: https://www.riigiteataja.ee/akt/1048161

Toomas
9 aastat tagasi
Reply to  Nõu Tiiule,

Halba nõu ei maksa anda. Enne seaduse tsiteerimist tuleks see kõigepealt endale selgeks teha. Selles mõttes, kas asi on ikka nii lihtne? § 29 lg 2 kehtib üldjuhul pärast valimisi, kui tulebki uus koosseis volikogu liikmeid. Kuid Martna puhul ei tule mingit uut koosseisu, vaid tulevad sama koosseisu asendusliikmed. Pole nagu päris sama või mis?