Juhtkiri: Palju halvemaks enam minna ei saa

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Läinud reedel kell 14 esitasid Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikud umbusaldusavalduse Haapsalu linnapeale ja Martna vallavanemale. Kas see oli juhuslik kokkusattumus või IRLi meeleheitlik püüd oma kuvandit päästa? Haapsalus on põhjust tegevvõimu küllalt umbusaldada, ent kuidas on lood Martnas?

Et Martnas pole kõik nii üksmeelne, paistis välja juba pärast 2013. aasta valimisi, kui volikogus tahtsid juhikohta nii Arvo Ninn kui ka Hardi Rehkalt. Mõlemad on ammused poliitikud ja juhtinud aastaid Martna valda.

Kogemused ei jookse külge mööda maha, aga liiga kauaks ühele toolile istuma jäädes on oht muganduda. Vallavanem on öelnud, et mis Martna vallal viga, kõik on olemas: kool, lasteaed, kauplus, kirik. Et tondilossina tühjalt seisvad kortermajad on saanud Martna „visiitkaardiks”, võimulolijad rääkida ei taha. Needki näitavad „stabiilsust”.

Vallavõim on mitu korda näidanud, et ei taha muudatusi. Olgu näiteks kas või mitu teostamata jäänud ühinemiskatset. Viimaste kohalike valimiste ajal tehti isegi rahvaküsitlus, kas ühineda Ridalaga. Ühinemise poolt oli 147 ja vastu 101, aga ühinemisest asja ei saanud.

Praeguses nadis seisus pidanuks nii kogenud poliitikud nagu Rehkalt ja Aavik ette nägema võimalust, et hääled võivad viiki jääda, ühe voliniku haigus oli ju ammu teada. Ometi ei võetud midagi ette, et lõhet ületada. Võimulolijale võib tunduda, et opositsioon ajab kiusu ega tea midagi, aga sellist ülbet üleolekut võib endale lubada Haapsalu koalitsioon. Martna habras tasakaal sunnib koostööle.

Opositsioon käitus inetult, kui kasutas koalitsioonile koha kättenäitamiseks ära ühe kolleegi haigust ja seadis valla halba valgusse. Ometi võib sellest veel tulu tõusta, kui uued inimesed volikokku tulevad ja asjadele uue pilguga vaatavad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kolla
9 aastat tagasi

Kõik kaltsakad kes pukki savad hakkavad kohe meid maakaid reformima.See vist on üks kuramuse tulus tegevus.

Maali
9 aastat tagasi

Kas nüüd Martna ühineb kohe Ridalaga?

optimist
9 aastat tagasi

Siin tuleb olla optimist alati mitte ainult ei saa vaid peabki sellise intellektuaalse taseme puhul hullemaks minema. Kui ajupuit on meie rahva rahvuspuu siis ei saagi muid valikuid olla.

J.K
9 aastat tagasi

Haapsalu koalitsioonil on kohaliku rahva usaldus, seepärast ongi nii suur ülekaal. Ülbe on selle juhtkirja autor, kas seepärast, et pole ühtegi konkreerivat väljaannet kõrval? kuidas see habras tasakaal Martnas siis koostööle sundis? laiali jooksis ju volikogu. Miks nii palju loogikavigu ühes väikses repliigis?