Haapsalu käsitöömeistri sallid said raamatusse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Pitsikeskuse näitus (18)

 

 

 

 

 

 

Foto Arvo Tarmula

Sel nädalal esitles Saarakirja kirjastus Haapsalu pitsikeskuses haapsallaste Siiri Reimanni ja Aasa Jõelaidi trükisooja käsitööraamatut „Aasa sallid”.

Haapsalu teenekas käsitöömeister Aasa Jõelaid on aastakümnete jooksul kudunud üle 1300 Haapsalu salli ja räti ning suure osa neist enda loodud mustrite järgi. „Aasa sallides” on 59 Aasa Jõelaidi välja mõeldud sallimustrit ja nippe, mida ta oma salle kududes kasutab.

9789949959754[2]

Päeval enne esitlust ütles Aasa Jõelaid, et pole ise raamatut veel näinudki. Trükikojast tuli „Aasa sallid” esmaspäeval. „Olen väga ärevil, kuidas ta välja tuli,” ütles Jõelaid.

Aasa Jõelaid on Haapsalu salle kudunud 1973. aastast. Sallikudumist õpetasid talle toonased UKU kudumismeistrid.

„Mina olen ju Saaremaalt pärit. Haapsalu sallist ei teadnud ma midagi,” ütles Jõelaid.

Haapsalus elab Jõelaid 1966. aastast, 1972. aastal hakkas ta kuduma UKUle.

Mõttest Aasa sallidest raamat koostada kõneles Jõelaidile Haapsalu käsitööõpetaja Siiri Reimann mullu veebruaris-märtsis. Reimann on ise mitme käsitööraamatu kaasautor. Koos Haapsalu käsitöömeistri Aime Edasiga ilmus 2009. aastal „Haapsalu sall” ja 2011. aastal „Haapsalu rätt”. Koostöös Haapsalu käsitöömeistri Helga Rüütliga  ilmus 2013. aastal esimene meistriraamat „Helga Rüütli sallid”. „Aasa sallid” on teine meistriraamat.

Aasa Jõelaid meenutas, et kui Reimann talle toona idee välja pakkus, ütles ta, et sellest ei tule küll midagi välja.

„Aga siis hakkasin vaikselt mõtlema, mustrilappe kuduma ja nii ta lõpuks valmis sai,” ütles Jõelaid.

Raamatu üle sajal leheküljel on 59 Jõelaidi enda loodud mustrit. Üles pildistatud mustrilapid kudus Jõelaid spetsiaalselt raamatu jaoks, samuti on suurem osa mustritest spetsiaalselt raamatu jaoks välja mõeldud. Vaid kümmekond mustrit on varasemad.

Uusi mustreid hakkas Jõelaid välja mõtlema juba UKU päevil. Kõige kuulsam tema loodud muster on tõenäoliselt Rootsi kuninganna Silvia sallikiri, aga Jõelaid on loonud sallikirja ka Evelin Ilvesele ja Norra printsessile Astridile.

„Meie president viis selle Norrasse ja presidendi kantselei saatis mulle tänukirja,” meenutas Jõelaid.

Mustriloomise kohta ütles Jõelaid naljaga pooleks, et see on nagu haigus. Kududes mõte käib, kuidas saaks teistmoodi, ja siis enam pidama ei saa. Uus muster sünnib peas, siis paneb Jõelaid selle paberile ja vaatab, kuidas ta jooksma hakkab.

„Kohe kuduma hakata ikka ei saa,” ütles Jõelaid.

Seni viimase sallikirja mõtles Jõelaid välja detsembris.

„See läks kirjastusse ja rohkem ma pole teinud,” ütles Jõelaid.

Peale mustrilappide on raamatus koekirjad ja kümmekond fotot Aasa Jõelaidi sallidest ja kolmnurkrätikutest. Pildistatud on neid Haapsalu kohvikutes.

„Dietrichis käisid ja Soffas, Kärmes Küülikus ja ma ei tea, kus veel,” loetles Jõelaid. „Nii et pole muud kui raamat ette, vardad kätte ja kuduma.”

Jõelaidil endal on praegu pooleli kolmnurkrätik UKU ühe mustri järgi.

Siiri Reimanni ja Aasa Jõelaidi „Aasa sallid” on raamatukauplustes saadaval 31. märtsist. Haapsalu pitsikeskusest saab autogrammidega ja soodushinnaga raamatut osta juba praegu.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments