Tööõnnetus viis firma juhid kohtu alla

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tuleval esmaspäeval algab Haapsalu kohtumajas protsess õmblusfirma Lade juhtide üle, keda süüdistab prokuratuur tööohutusnõuete eiramises.

Lade töötajaga, tollal 49aastase mehega juhtus 2013. aasta mais Haapsalus tööõnnetus, kui ta hakkas puhastama kangalõikusmasinat ja tema labakäed said vigastada. Prokuratuur süüdistab nüüd Lade juhatuse liikmeid Gerhard Eberlet ja Irma-Liisu Eberlet selles, et nad lubasid kasutada töötajal kangalõikusmasinat, millel polnud vajalikke kaitseseadeldisi. Ka ei olnud koostatud ohutusjuhendit, mistõttu ei olnud tagatud töötaja väljaõpe ega ohutusjuhendamine. Ei olnud tehtud ka töökeskkonna kontrolli, selgitas süüdistuse sisu Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm.

Enne kohut ei saa Erm süüdistusest üksikasjalikumalt rääkida. Ka Lade juhatuse liige Irma-Liisu Eberle ei soovinud kohtulugu kommenteerida.
Samuti ei kommenteerinud juhtumit tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Herdis Ojasu. „Töösurma või rasket terviseriket ei saa inspektsioon enne kommenteerida, kui kohus on otsuse langetanud,” selgitas Ojasu.

Tema sõnul võib kohtus selguda, et tegemist polnudki tööõnnetusega. „40 protsenti meediast läbi käinud tööõnnetustest ei kvalifitseeru tööõnnetuseks,” sõnas Ojasu.

Eberleid süüdistatakse töötervishoiu ja tööohutusnõuete eiramises ettevaatamatuse tõttu, mille tõttu sai töötaja raske tervisekahjustuse. Raske tervisekahjustus tähendab, et paranemiseks kulus rohkem kui neli kuud. Sellise teo eest võib kohus määrata kas rahalise karistuse või kuni aasta vangistust. Ladele kui juriidilisele isikule saab kohus määrata süüdimõistmise korral rahalise karistuse.

Sakslasest tekstiiliärimehe Gerhard Eberle ettevõte Lade valmistab Marine Pooli kaubamärgi all merel kasutatavat turvavarustust, sh päästeveste. Lade on aastaid olnud Läänemaa edukate ettevõtete edetabelis. Kohus hakkab Lades juhtunud tööõnnetust arutama 6. aprillil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments