Lääne-Nigula vald tahab leida Koela talumuuseumile haldaja

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Koela talumuuseumFoto: Arvo Tarmula

 

Lääne-Nigula vald otsib Koela talumuuseumile haldajat, kes võtaks muuseumi kümneks aastaks rendile.

Vallavolikogu otsustas teisipäeval, et haldaja kasutusse lähevad muuseumi rehielamu, ait, saun, vankrikuur ja museaalid. Tasu alghinnaks määras volikogu null eurot.

Et haldaja peab kujundama muuseumist piirkondliku külastuskeskuse, peab ta esitama sellekohase ideekavandi. Vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et konkursil osalejaile on jäetud vabad käed oma kava tegemiseks.

„Me ei taha nende mõttemaailma pärssida ja raame ette anda,” ütles Lõhmus. „Tahame, et inimesed ise pakuksid oma ideid välja.”

Vallavalitsus ei küsi haldajalt renti, aga ei taha muuseumile ka peale maksta. Temaatiliste ürituste tegemiseks peab haldaja taotlema projektidest raha.

Vallavalitsus soovib, et haldaja korraldab aastas vähemalt neli eesti rahvakultuuripärandit ja talukultuuri tutvustavat avalikku üritust. Kord aastas peavad saama Lääne-Nigula valla lasteasutuste lapsed tasuta muuseumi külastada.

„Niipea kui formaalsused on aetud, lähevad ka kuulutused välja,” ütles Lõhmus. Konkurssi kavatseb vallavalitsus reklaamida ka „Maale elama” messil, mis on 11. aprillil Tallinnas.

Haldajat otsitakse eelläbirääkimistega pakkumuste teel. Muuseumi tahab vald anda haldaja kasutusse tänavu 1. maist 2025. aasta 1. maini.

Talumuuseum on volikogu otsusega suletud tänavu 1. märtsist, sest vallaasutusena tegutsev muuseum ei täida oma põhikirjalisi eesmärke. Külastatavus on väike, museoloogilist tööd ei tehta ja kogud on süstematiseerimata.

Koela muuseumi ülalpidamiskulu oli 6500 eurot aastas, suurema osa sellest oli ainsa töötaja palk. Muuseumi teenitud tulu jäi mullu saja euro kanti.

Koela talumuuseum asub Koela külas Uuetoa talus 19. sajandi lõpus ehitatud Lääne-Eesti tüüpi rehielamus. Muuseum alustas tegevust 1987. aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Timo
9 aastat tagasi

Tubli!