Läänemaa politseid hakkab juhtima Andrei Taratuhin

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu kriminaaltalituse juht Andrei Taratuhin. Foto: Urmas Lauri Andrei Taratuhin. Foto: Urmas Lauri

Oktoobrist Haapsalu politseijaoskonna eesotsas olnud Argo Tali paneb 1. aprillist ameti maha ja tema asemele astub senine ennetus- ja menetlustalituse juht Andrei Taratuhin.

Talist saab Lääne prefektuuri teabebüroo juht. „Ametikoht vabanes ja alati võiks ju edasi liikuda. Seda enam, et Pärnu on minu elukohale üksjagu lähemal kui Haapsalu,” põhjendas Tali töökohavahetust.

Teabebüroo juhi koha täitmiseks korraldatud konkursil langes Lääne prefekti Kaido Kõplase sõnul valik Argo Talile, sest viimasel on mitmekülgne teadmiste ja kogemuste pagas. „Lääne prefektuuris eri ametikohtadel töötades on Tali näidanud end kiire kohanemisvõimega inimesena, kes ei karda keerukais olukordades võtta vastutust. Temas on tahet organisatsiooni arendada ja selles ei hoia ta mõtteid enda teada, vaid jagab kolleegidega,” lisas Kõplas.

Küsimusele, kuidas vaatab maakonna politseijuht tagasi ametis oldud poolele aastale, vastas Tali, et üks märksõna on kindlasti olnud politseireform. „Reformi võib päris edukaks pidada. Kuigi alguses oli kriitikat näiteks selle kohta, et jääb ainult kolm piirkonnapolitseinikku, siis nüüd olen kuulnud vallavanemate tagasisidet, et kõik toimib hästi,” selgitas ta.

Tali lisas, et väga paljud asjad jäid ka tegemata. „Andrei Taratuhin on aga kõigi plaanidega kursis,” lisas ta.

Haapsalu jaoskonna uue juhi leidmiseks konkurssi ei korraldatud. Prefekt Kõplas tegi ettepaneku otse Taratuhinile. Prefekti sõnul langes valik Taratuhinile, sest tegemist on kohaliku elanikuga, kes tunneb hästi Läänemaa turvalisuse kitsaskohti. „Andrei on varemgi vajadusel täitnud maakonna politseijuhi ülesandeid ja on igapäevatöös näidanud end võimeka liidrina,” märkis Kõplas.

Prefekti sõnul paistab Läänemaa silma kuritegude avastamise kõrge taseme poolest ning oma osa selles on tema hinnangul Taratuhini loodud õhustikul ja toetaval meeskonnatööl. Näiteks avastas tema meeskond mullu Leedu kurjategijad, kes vanuritelt raha välja petsid.

Argo Tali (5)„Andrei tunneb Läänemaad väga hästi ja tal on Läänemaa politseinike seas suur autoriteet. Nii on tal lihtsam langetada populaarseid ja ka ebapopulaarseid otsuseid,” ütles Tali (pildil).

„Läänemaa saab endale väga hea politseijuhi, kes tunneb kohalikke olusid, töötajaid ja ka kohalikke probleeme,” ütles mullu sügiseni Läänemaa politseid juhtinud Margus Kaldma.

Ta lisas, et Taratuhin on inimene, kes süveneb probleemidesse, on hea töövõimega ning meeldiv suhtleja.

Taratuhin märkis, et pakkumust vastu võttes ta pikalt ei mõelnud. Ta tunnistas, et plaanis ka mullu suvel jaoskonnajuhi kohale kandideerida, visioongi oli kirja pandud, kuid viimasel hetkel otsustas selle saatmata jätta. „Ju siis polnud tähtede seis õige,” ütles ta.

Nüüd andis Taratuhinile julgust ametikoht vastu võtta seegi, et ta on nii Margus Kaldmat kui ka Argo Talit jaoskonnajuhi ülesannetes palju asendanud. „Võib-olla sai sellega endale pilt selgemaks,” lisas ta.

Suuri muudatusi aprilli algusest tööd alustav politseijuht ei luba, vaid jätkab Tali alustatut. „Kindlasti on igal inimesel oma nägemus, aga meie mõtteviisid langesid Taliga paljuski kokku ja ma ei näe vajadust kusagil päevapealt stoppkraani tõmmata,” selgitas ta.

Küsimusele, kas Taratuhinil pole kahju kriminaalpolitseiniku tööd administraatoritöö vastu vahetada, vastas ta: „Eks seda kriminaalpolitsei põldu ole küntud küll ja küll ning praegu on administreerimine palju põnevam väljakutse.” Taratuhin lisas, et ei jõua ka talituse juhina üksikjuhtumitega tegelda.

Kes Taratuhini asemel ennetus- ja menetlustalitust juhtima hakkab, pole veel selge. „Vaatan ja kaalun läbi kõik inimesed, kes oma initsiatiivi ja valmidust üles on näidanud. Kui väärilist kandidaati ei leia, tuleb konkurss,” rääkis ta.

Haapsalu jaoskonna juht Andrei Taratuhin

  • Sündinud 1973 Haapsalus
  • Lõpetanud Tallinna politseikooli 1995 ja TLÜ Haapsalu kolledži haldus- ja ärikorralduse erialal 2007. 
  • Politseis töötab aastast 1992 – alguses kordniku, seejärel patrullipolitseiniku ja konstaablina. Kriminaalpolitseis 1996. aastast.
  • Kriminaalpolitseid on Taratuhin juhtinud kahel korral – 2007–2010 ja 2012–2014.
  • Politseireformi järel sai temast mullu oktoobris Haapsalu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht.
  • 2014. aastal valiti Lääne prefektuuri parimaks kriminaalpolitseinikuks. Varem on talle antud politsei III klassi teeneterist, prefektuuri teenetemärk ja kriminaalpolitsei teenetemedal.
  • Tänavu annetas president Toomas Hendrik Ilves Andrei Taratuhinile Kotkaristi V klassi teenetemärgi.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
marxx
9 aastat tagasi

Tubli mees ja õige koha peal. Ka minu õnnitlused , Andrei! Oleme ju koos mõne puud soola söönud.

päästja
9 aastat tagasi

Minu õnnitlused , Andrei!