Riigikohus mõistis ekspolitseinik Paio õigeks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Paio Arvo Tarmula (1)

Politseinik Tarmo Paio pääses süüdimõistmisest muutunud seaduste ja tema tegude aegumise tõttu. ARVO TARMULA

Riigikohus mõistis admesaladuse hoidmise rikkumises süüdistatud Haapsalu politseijaoskonna patrullteenistuse vanema Tarmo Paio õigeks, lõpetas kriminaalmenetluse ja mõistis riigilt tema kasuks välja 2160 eurot.

Riigikohus leidis, et politseiniku süü ei kvalifitseeru aasta algusest kehtima hakanud karistusseadustiku järgi kuriteona ning seda tuleb käsitleda väärteona. Väärteomenetlust ei saa aga alustada aegumise tõttu, kuna süüdistatu teod leidsid aset 2012. aastal.

Varem Pärnu maakohtu poolt õigeks, kuid ringkonnakohtu poolt kahel korral süüdi mõistetud Paiot süüdistati selles, et ta 2012. aasta märtsist juunini avaldas neljal korral ebaseaduslikult talle ametitegevuse tõttu teatavaks saanud teiste isikute eraelu puudutavaid andmeid.

Ühel korral mõistis ringkonnakohus talle tingimisi aastase vanglakaristuse, kuid kriminaalmenetlusõiguse olulise rikkumise tõttu saatis riigikohus süüasja tagasi ringkonnakohtusse teises kohtukoosseisus uueks arutamiseks. Teisel korral karistas ringkonnakohus Paiot 6996 euro suuruse rahalise karistusega.

Ka selle otsuse vaidlustas Paio kaitsja riigikohtus, leides, et alates tänavu 1. jaanuarist kehtiva karistusseadustiku järgi ei ole kirjeldatud käitumine kuriteona karistatav ja seetõttu tuleb süüalune õigeks mõista.

Riigikohus leidis, et kehtiva karistusseaduse redaktsiooni kohaselt tõusetub küsimus süüdlase kriminaalvastutusest üksnes siis, kui süüteokoosseisu subjekt avaldab ebaseaduslikult delikaatseid isikuandmeid, pannes selle teo toime omakasu eesmärgil, või kui ta tekitab delikaatsete isikuandmete ebaseadusliku avaldamisega teisele isikule kahju.

Süüdistusaktis sisalduvast teokirjeldusest nähtuvalt ei süüdistata Paiot delikaatsete isikuandmete ebaseaduslikus avaldamises. See tähendab, et kõne alla võib tulla üksnes tema võimalik vastutus väärteo eest, märkis riigikohus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
marxx
9 aastat tagasi

Õnnitlused Tarmo! Kahju ,et politei kaotas ühe väga hea ja kogenud inimese.

jah
9 aastat tagasi
Reply to  marxx

väga kogenud suller libises seekord,pildil selgelt paistab kellega tegu ju.

Villu
9 aastat tagasi

omad kallid kolleegad kaebasid ju…võib olla koguni oma naine….elu on karm

Paimullin
9 aastat tagasi
Reply to  Villu

kati ,nii pole ilus………..

eks ta ole
9 aastat tagasi

Ei ole trahvi saanud,Paio ei tunne,paar korda võib olla tänaval näinud…kuid inimene,kes politseisüsteemis tööd teeb võiks ka ise seadusi austada. See,et eile oli see kuritegu, täna väärtegu ei tee tegu olematuks. Ei imesta siin õigusriigis enam millegi üle.Inimesed koguvad allkirju,et lapse ründajad saaks teenitud karistuse,homme on võib olla ka tapmine juba lihtsalt käsitöö.

Tont.
9 aastat tagasi

See,et ta mõnele sõbrale mingeid andmeid ütles,pole tõesti seda nõiajahti väärt.Äärmisel juhul on tegu eetika rikkumisega. Mõni paneb miljoneid tasku ja on ikka tegija. Las koerad hauguvad,karavan läheb edasi. Ja tundub,et kõige kõvemini hauguvad need,kes on omal ajal trahvi saanud….

isa
9 aastat tagasi

AAMEN!

LY
9 aastat tagasi

“Vägisi ikka armsaks ei saa”. Kolm aastat janti (mitmed kriminaalasjad, töölt vallandamised, kohtus süüdi – ja õigeks mõistmised jne-jne) aga isegi seaduseandja (ja ka Riigikohus) mõistis, et kogu see jant nende andmetega pole rohkemat väärt kui väärtegu ja seegi tänaseks aegunud. No ei olnud delikaatseid isikuandmeid (RK otsuses leidis täpsemat kajastamist) ja kogu lugu. Jah, ja täna kõnnib Paio sirge seljaga mööda tänavat, meeldib see kiibitsejatele või mitte. Puhas seljavõit. Oi kuidas Priidik Pärnust koos oma pundiga “punnitas” aga no ei tulnud välja…. Isikliku kättemaksuiha (no ei olnud see Paio tallalakkuja ja p…pugeja) seadusevankri ette sättimine ei kandnud ikka vilja.… Loe rohkem »

laura+jensen
9 aastat tagasi

Kõik need saladused ja seadused kaitsevad ainult pätte. Kui kirjutad alla admesaladuse hoidmise lepingule , siis loe see hästi läbi. Mida pikem on saladuste rida seda hämaram on kogu business. Selleks see õigesti kehtestatigi, et pätid saaksid rahus pätti mängida!

N.
9 aastat tagasi

Tarmo, hoidsin sulle pöialt!

?
9 aastat tagasi

….ja mis nüüd edasi? Liigub linnas ringi nagu õige mees kunagi või? Ainult tegu ei tee miski olematuks.

?-le
9 aastat tagasi
Reply to  ?

Kust kohast tuleb sulle see õelus? Kuritegu ja väärtegu on kaks erinevat asja.

kati
9 aastat tagasi
Reply to  ?

vaevalt ta liigub linnas,ei ta autost välja tule,sopru tal pole,ainult KOLLEEGID,pimedaks ajaks koju jne

isa
9 aastat tagasi
Reply to  kati

on ikka sõpru ja tööl käib ka! kui ikka pole riiki ja seadust, siis pole ka miskit paremat loota!

ikke vanaviisi
9 aastat tagasi

Ja rahval haugim2lu